Publi

Stumpf András

Liberális összeesküvés az egyház ellen!

/ 2013.02.20., szerda 14:47 /
Liberális összeesküvés az egyház ellen!

Senki nem veszi észre, pedig napnál világosabb: liberálisok, sőt, vélhetően szabadkőművesek épültek be az országos szülői szervezetbe. Céljuk, hogy erkölcstan-ügyben is ők mozgassák a szálakat.

No, megérkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete is az ő javaslatával, hogy ugyanis csak házas, gyerekes, példás családi életet élő ember taníthasson erkölcstant szeptembertől, amikortól ugye kötelező lesz a tantárgy az általános iskolák első és ötödik osztályában. Nézem itt liberálisaink reakcióit, a Facebookon, például, és csak képedek. Most vagy remekül terelik el a gyanút, vagy tényleg nem értik, nem tudják. Ebből azt a szomorú következtetést kellene levonnom, hogy egyik libsi ismerősöm sincs magas rangban a szabadkőműves szalonban, hogy a nagymester őket már be sem avatja zseniális terveibe, akcióiba. O tempora, o mores!

Liberálisaink ugyanis háborognak. Hogy micsoda ókonzervatív, gyöpös elképzelés már ez.

Ugyanezeknek a liberálisainknak eközben mi is a legnagyobb bajuk az erkölcstan bevezetésével? Hát az, hogy nyilván burkolt hittan lesz az, hogy ilyen ravasz módszerrel, észrevétlenül kever majd szenteltvizet a nebulók kólájába ez a megátalkodott keresztény kurzus. A végén még papok beszélnek majd erkölcsről a romlatlan kicsiknek...

Erre jön a segítség, ők viszont nemhogy hálásak lennének - észre sem veszik. Pedig a nagymester csapatai láthatólag elfoglalták a szülői szerveződést. Csak az lehessen etikatanár, aki házas, akinek gyereke van? Hát mije nincs éppen a katolikus papnak? Na ugye! Katolikus pap tehát a szülői szervezet szerint nem méltó arra, hogy erkölcsről beszéljen gyerekeknek, hiszen nincsen neki neje.
Mégis mi ez, ha nem jól álcázott, ám kőkemény egyházellenes, liberális előrenyomulás az erkölcstan biztos egyháziatlanítása céljából?

Minthogy ezennel az összeesküvést akár leleplezettnek is tekinthetjük, javasoljuk a jobboldali kormánynak: ne dőljön be a trójai faló-akciónak, s udvarias mosollyal hárítsa el a szülői szervezet remek ötleteit.

Már csak azért is, mert azok elfogadása, megfontolása esetén a szélesebb közönségben is az a látszat erősödhetne meg, hogy az erkölcstan tényleg valami listázós, magánéletben turkálós, szigorú szemöldökű dolog lesz, holott, amint arról az origo cikke is beszámol, a leendő etikatanárok felkészítő órái alapján kifejezetten szórakoztató, elfogadásra, emberségességre nevelő, az életvezetést, és - tervezést segítő foglalkozásnak ígérkezik. Arra pedig elég nagy szükség van országszerte: kár lenne tönkretenni, vagy aláásni az induló képzés elfogadottságát.

Ha ugyanis sikeres lesz az oktatás, néhány év vagy évtized múlva némi „gólyanász az avaron" reményében talán a kielégületlen HÖK-ösök sem listázzák majd az elsős lányokat. Esetleg Kunhegyesen sem veszik majd le önkényuralom-ellenességre hivatkozva az önkényuralommal szembeforduló Bajcsy-Zsilinszky utcanévtábláját, s esetleg teljesen nyugodtan ki lehet venni a Btk.-ból az önkényuralmi jelképek tiltását, hiszen egyetlen, gyerekkorában erkölcsről, emberségről halló sem tűzne ki magára soha sem vörös csillagot, sem pedig horogkeresztet.

Az sem baj, ha felnőttként az erkölcsi ügyekről már az általánosban gondolkodó csak kevesebbet szemetel, nem ad hálapénzt, segít másnak, ha tud.

Aztán mondjuk majd effélékre neveli a saját gyerekét is. Ha lesz neki. Ha nem lesz, akkor meg nem lesz. Nem jár fekete pont erkölcstanból annak, akinek nincs porontya: a huszadik század egyik legnagyobb magyar írójának, a lenyűgöző erkölcsiségű Szabó Magdának például nem volt. Hoppá. Az persze méltányolható és természetes elvárás, hogy az etikaoktató erkölcsös életet éljen, ne prédikáljon vizet, miközben hektoliterszámra issza a kannás bort. Az olyan szavak viszont, amilyen a családi állapot melletti rubrikában szereplő „elvált", semmit sem mondanak egy ember erkölcsiségéről. Millió történet húzódhat meg egy ilyen szó mögött, történetek, amelyekre e két szótagból sehogy sem következtethetünk.

A gyerekcsinálástól pedig eleddig senki sem lett még automatikusan erkölcsösebb, pláne nem lett belőle jobb etikatanár. Gyereket csinálni nem valamiféle hősies, erkölcsös cselekedet.

Csak jó.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.