Publi

Sárközi Mátyás (London)

Már Londonban sem jó? Hová vándorolnak az orvosok Angliából?

/ 2016.06.01., szerda 08:25 /
Már Londonban sem jó? Hová vándorolnak az orvosok Angliából?

Az idősek rétegének növekedése és az ingyenes betegellátás kiterjedtsége miatt Angliában gondokkal küzd az egészségbiztosítás.

Az uniós országokból érkező betelepedési hullám ellenzői szerint az ellátásra jogosultak újabb százezrei a rendszer összeomlásával fenyegetnek. Szakemberhiány lépett fel, a brit orvosok jelentős százaléka elvándorol, immár nemcsak Ausztráliába, de Németországba is, a fiatal kórházi rezidensek munkája így egyre megerőltetőbb. Sztrájkmozgalomba kezdtek. Először úgy sztrájkoltak, hogy a munkabeszüntetés és a felvonulások, gyűlések időtartamára a sürgősségi szolgáltatást ellátták, de még így is több száz műtétet kellett elhalasztani. Mivel nehezményezik, hogy túl gyakran osztják be őket hétvégére vagy kötelezik túlórázásra, úgy léptek sztrájkba, hogy a sürgősségi szolgálatot sem biztosítják.

A kórházi orvosoknak reform-munkaszerződést dolgozott ki a minisztérium, de a kötelező munkatöbblet még megfizetve sem tetszik a fiatal orvosoknak. Gyűlésükön a szónok, Marek Koperski arról beszélt, hogy Jeremy Hunt egészségügyi minisztert „különdíjjal kellene kitüntetni, amiért a század legnagyobb szervezeti zűrzavarát” valósította meg a gyógyítási szakmában.

Nyugtalanság uralkodik a tanügyben is, mert az angol elemi és középiskolák, kivéve az elit magánintézményeket, nem teljesítenek jól, tehát az állam igyekszik beavatkozni, s „akadémiák” létesítésével a gyenge tanintézeteket kivonni a helyi vezetés irányítása alól. A gyerekeknek egyre több szűrővizsgát kell letenniük már az elemiben. A szülők panaszkodnak, hogy a nebulókra túl nagy felkészülési munka hárul, a tanárok meg a teszteléssel járó pluszmunkát tartják megterhelőnek.

Anglia több részén szülők léptek sztrájkba. Bár az igazolatlan hiányzás itt is szabálysértés, nem vitték iskolába az elemistákat, így tiltakozva az ellen, hogy már hét-, majd tízévesen szűrővizsgákat kell letenniük. „Bánom is én, ha kap a gyerek rossz pontot a hiányzásért – mondta az egyik szülő –; a gyerekkor nem állhat folytonos magolásból.” A minisztériumi szóvivő azonban elengedhetetlennek tartja a teszteket: „Így észlelheti a tanár, hol kell extra segítséget nyújtania a kisdiáknak. Nagy az elmaradás az olvasáskészség és a számtan területén.”

Sokban hasonlóak az angol és a magyar tanügy vagy egészségügy problémái. Miért hát a sóhaj, hogy „bezzeg Angliában”? Azért, mert itt Koperski doktor a Jeremy Hunt miniszterrel folytatható további megbeszélésben bízik, a szülősztrájkot szervező édesanya pedig Nicky Morgan közoktatási miniszternek üzent: úgy látják, fölösleges sűrű vizsgáztatással fárasztani az elemistákat. David Cameron neve nem hangzik el. Sztrájkokat és tüntetéseket tanügyi vagy egészségügyi kérdésekben nem a kormány megbuktatására szerveznek. Hiszen a kabinet a választói többség támogatásával foglalta el a helyét. Ha egyesek szerint rosszul muzsikál, akkor a következő választáson lehet ellene szavazni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.