Publi

Bódis András

McDonald’s után Allee: megint elzavartak egy szoptató anyát

/ 2016.12.30., péntek 18:00 /
McDonald’s után Allee: megint elzavartak egy szoptató anyát

Visszatekintő: 2016 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n.

 

„Furán érzem magam. Ma felszólítottak az Alleéban, hogy legyek szíves használni a baba-mama helyiséget, ami szerintem ugyan nem alkalmas szoptatásra, de mindegy. Odaállt fölém a biztonsági bácsi, és úgy mondta.” (FRISSÍTÉS A CIKK VÉGÉN!!!)

Emlékeznek még? „Ez itt nem elfogadott tevékenység” – bő egy éve a Nyugati téri McDonald’s biztonsági őre ezekkel a szavakkal zavart ki egy édesanyát az étteremből, aki sarokba bújva, a legnagyobb diszkréció mellett szoptatta négyhónapos gyermekét. A felelősségteljes erkölcsrendész annak ellenére ragaszkodott az intézkedés foganatosításához, hogy a kismama a „tevékenység” megkezdése előtt külön engedélyt kért a kicsi táplálására az egyik alkalmazottól.

Lett némi botrány a dologból; az életrevalóbbak flashmobot szerveztek, mi cikket írtunk, a McDonald’s szabadkozott, hogy külsős biztonsági ember követte el a hibát, ők mindig családbarát üzletlánc voltak, vannak, lesznek. Idővel lenyugodtak a kedélyek, már-már kezdtük azt gondolni, a Biztonsági Őrök Nagy Etikai Kódexébe belecsempészte valaki, hogy „szoptató anyát nem zaklatunk, legfeljebb vizet viszünk neki önszorgalomból”.

Két napja aztán megsajnálhattuk az Egyesült Királyságot, azon belül Londont. Ott az történt, hogy egy anyukát a szoptatás hetén(!) kitiltottak a biztonságiak egy babaáruházból(!), mert táplálni kívánta gyermekét. Az indok: több vásárló is visszataszítónak tartja, hogy egyesek nyilvánosan etetik az ivadékukat.

Aztán „szembejött” a Facebookon egy július 11-i magyar eset is. T. Judit azt írja:

„Furán érzem magam. Ma felszólítottak az Alleéban, hogy legyek szíves használni a baba-mama helyiséget, ami szerintem ugyan nem alkalmas szoptatásra, de mindegy. Odaállt fölém a biztonsági bácsi, és úgy mondta. Kérdeztem, hogy tudja-e, hogy néz ki az a szoba. Azt mondta, akkor szól a takarítóknak. Jah, ha csak annyi lenne... Megsemmisülten távoztunk. Még soha nem szóltak be nyilvános szopi miatt. Egyébként tök diszkrétek voltunk. Gondoltam a 35 fokban bemenekülünk egy kicsit hűsölni, míg apát várjuk. Hát a jövőben ennek is lőttek.”

Szóval a tetthely Buda egyik családbarát bevásárlóközpontja, az Allee. T. Judit bejegyzése után teszteltem a terepet: a „baba-mama szoba” valójában egy ablaktalan, büdös női vécé pelenkázóval és faszékkel, ahol az ember nem eszik – és nem etet. T. Judit esete bizonyíthatóan nem az első; van itt egy másik példa 2015-ből. Ráadásul a Facebookon az Allee áruházra és társaira panaszkodó édesanyák száma, sajnos, végtelen. Akad, aki képet posztol az egyik Árkád „baba-mama szobájának” szoptatószékéről. Tessék:

Más pedig elmeséli, hogy a bevásárlóközpontokban lévő zárható babaszobák gyakran foglaltak, hiszen a gimnazista korosztály ugyancsak igyekszik kihasználni az intim környezetben rejlő lehetőségeket („szoptatnak ők is, csak más a felállás” – írja az egyik hozzászóló).

Nos, elkövettem azt a hibát, hogy a fenti Facebook-bejegyzések elolvasása után tegnap este megnéztem a köztévé híradóját. Azon sajnálkoztak, hogy a 35 fokos hőségben a palotapincsiknek „óvatosan kell emelgetniük a tappancsaikat a forró betonon”. És jó példaként hozták fel a debreceni állatkertet, ahol „slagolással hűtik az emukat, a lajhárok és a mosómedvék pedig fagyit kapnak babapiskótával”. Ma reggel aztán, amikor teszteltem az Alleét, láttam, hogy a bejáratoktól nem messze áruházi emblémával ellátott kutyaitatókat telepítettek. Szóval az állatkáinknak mindent megadunk, a kutyák lefetyelhetnek nyilvánosan, de a kismamák nem mehetnek be hőségriadó esetén egy plaza padjára szoptatni.

Térjünk már észhez!

Az anyák nem azért szoptatnak nyilvánosan, hogy mutogassák a bájaikat! Ellenkezőleg: levetkőzik gátlásaikat, hogy a gyermekük fizikai-érzelmi táplálására összpontosíthassanak. Azaz ez idő tájt a társadalom leghasznosabb tagjai. Illő és üdvös, hogy úgynevezett „baba-mama szobákat” hoznak létre nekik, de az lenne a normális, ha ott szoptathatnának, ahol akarnak. Attól meg ne féljen senki, hogy nem lesznek diszkértek! Merthogy 99,99 százalékban azok, a maradék 0,01-et pedig csak elviseljük valahogy! Nem vitatom el persze senkinek a jogát, hogy visszataszítónak tartson egy szoptató anyát. Így vagyunk összerakva; én például az agyontetovált emberek látványától vagyok kiborulva, mégsem megyek oda hozzájuk fontoskodni, hogy legyenek szívesek eltakarni magukon a képregényt. Hagyom őket élni. Ne jussunk már el oda, hogy törvénybe kelljen foglalni, hogy az anyák bárhol megetethetik a gyermeküket! Elvégre arról sem írunk jogszabályt, hogy szabad levegőt venni a köztereken…

Kedves biztonsági őrök, akkor vegyük át újra! Szoptató anyát soha többé nem zaklatunk, legfeljebb vizet viszünk neki önszorgalomból! Értve vagyok?

*

FRISSÍTÉS!!!

Az Allee elnézést kért az elküldött édesanyától – és írásunk nyomán vizsgálatot indított az ügyben. Részletek itt

 

 

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.