valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

http://valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

Publi

Dévényi István

Megijedtem a szombati tüntetéstől

/ 2018.04.13., péntek 08:00 /

A Ripost szerint Gulyás Márton – aki a választások óta átvette a migránsok szerepét a kormánymédiában – arra készül, hogy külföldi aktivistákkal felgyújtatja Budapestet. A kormánybulvár lapja ezt egy névtelen aktivistára alapozza, aki állításuk szerint annyira megijedt a következményektől, hogy meg se állt a Ripost szerkesztőségéig. A bulvárlap még azt is írja, hogy a külföldi anarchisták első számú célpontjai a magyar rendőrök lesznek.

Mivel ott voltam a már rég elfeledett paktumhajón (Jut eszembe, mennyire megvette már Simicska Lajos az LMP-t, mint azt a paktumhajós mesékben a kormánymédia állította. Hiszen akkora összefogás volt a Jobbik meg az LMP között, hogy csak na!), amiről a Ripost valami egészen elképesztő fantasyt hozott össze, így nyugodt szívvel állíthatom: Habony Árpád lapja alkalmanként szereti lazábban értelmezni a valóság fogalmát.

De mivel a lángba borítandó Budapest sztorija máris száguld a kormánymédiában, s mert láttuk, hogy mekkora a gépezet ereje, így illik komolyan venni a megjelenteket. Pontosabban a megjelentek hatását.

És most egy kis személyes visszakanyar. Egy polgár életében több fontos politikai identitásképző élmény is van. Az én első ilyen élményemet 14 évesen, 1987-ben szereztem, amikor Németországba utazott a néptánccsoport, ráadásul családoknál laktunk, így hazaérkezve az volt az első kérdésem, hogy ők miért élnek úgy, mi meg miért így. De ilyen fontos politikai öntudat-képző élmény volt az is, amikor először mentem Erdélybe, és a széki bálban nem hagytak elaludni az asztalnál, pedig igen-igen cudar pálinkákat ittunk, és nagyon hajnal volt már, merthogy akkor jelenteni kell, hogy egy külföldi aludt a településen. Vagy amikor a kalotaszegi Mérán szüreti bált tartottak március 15-én, mivel csak ezzel a trükkel kaptak engedélyt a szervezők.

És legalább ilyen erős politikai identitáscölöp 2006 ősze is. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy egyszerűen nem hittük el... Hallottuk a beszámolókat a Magyar Rádió udvarán kialakított fogolytáborról, láttuk a térkamerák felvételeit az ártatlanokra lecsapó, őrjöngő rendőrökről, és csak annyit tudtunk mondani, hogy „Ez nem történhet meg!”, miközben már megtörtént. Azt se fogom elfelejteni, ahogy próbáltunk a magunk eszközeivel igazságot szerezni a meghurcoltaknak, és hogy szinte lehetetlen küldetés volt ez. A diákot, aki leszaladt a sarki boltba, és pechére összefutott egy alakulattal, hogy csak pár nap múlva találjanak rá a kétségbeesett szülei valami cellában, mivel olyan egyenruhások, akikkel még csak nem is találkozott, futószőnyegszerűen azt vallották, hogy ő támadt rájuk. Nem volt egyszerű kihozni a rögtönítélő bíróság döntése utána. Mindez már a XXI. században, valahol Európában.

Ezért aztán most végtelen szomorúsággal, és igen: nagy adag félelemmel nézem, ahogy a kormánymédia szombatra hergeli a rendőrséget. Közben pedig máris áttolja az összes felelősséget a Ripost névtelen akárkijére hivatkozva a tüntetőkre, akik között nyilván lesznek szép számmal dühös, könnyen provokálható emberek is. Mindezt úgy, hogy a magyar rendőrségben még ott szolgálnak sokan, akiknek a csoportosan, tüntetők ellen elkövetett brutális erőszakról az a történelmi élményük, hogy bármit lehet, hiszen a politika úgyis elsikálja a történteket. A többieknek pedig azt sugallja a kormánymédia, hogy ti vagytok, ti lesztek az áldozatok - sok egyenruhásnak ezzel a teherrel kell majd odaállni a tüntetők elé.

Nincs erőszak! Nem lehet erőszak! Ne legyen erőszak! Se itt, se ott. Sehol.

Így itt és most csak egyetlen üzenetet érdemes közvetíteni, de ezt viszont a békés tüntetésre készülőknek, a rend fenntartására esküdt rendőröknek egyaránt:

Vigyázzunk egymásra!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.