Publi

Szőnyi Szilárd

Megszégyenítette a fél magyar sajtót a Charlie Hebdo

/ 2015.07.26., vasárnap 14:00 /
Megszégyenítette a fél magyar sajtót a Charlie Hebdo

Visszatekintő: a Válasz.hu-n hétfő reggelig a hét legjobb rostabejegyzéseit olvashatja.

Akkor picit beszéljünk arról, hogy milyen az, amikor élet és elmélet találkozik, és utóbbi nem ismer rá a véres valóságban a maga gyártotta művilágra. Történt, hogy januárban a Charlie Hebdo című francia lapot ért terrortámadás után ezen a felületen félve megpendítettük: legalább azzal igyekezzünk elkerülni a hasonló eszeveszett mészárlásokat, hogy tartózkodunk a – nem csupán iszlamista gyilkosokat felbőszítő, hanem minden tisztességes embert viszolyogtató – vallásgyalázó karikatúrák közlésétől. Erre a hazai nyilvánosságban elszabadult a pokol. Először az „internetes közösség” véleményvezérei, majd a nyomtatott sajtó jelesei licitálták felül egymást a verbális lincselésben, kikérve maguknak, hogy bárki korlátozni merészelje a szólásszabadságot, és arra buzdítsa a médiumokat, a fenyegetés hatására adjanak fel az elveikből.

Aztán májusban, bő négy hónappal a támadás után arra lettünk figyelmesek, és legott szóvá is tettük, hogy a Charlie Hebdo mintha változtatott volna címlapszerkesztési gyakorlatán, amennyiben az első oldalán egyetlen vallásgyalázó karikatúra nem sok, annyi sem jelent meg a januári támadás óta. Mivel akkorra már tíz lapszámból is levonhattuk ezt a következtetést, úgy érezhettük, a változás nem a puszta véletlen műve.

A napokban pedig a Charlie Hebdo főszerkesztője interjút adott a német Stern magazinnak, és megerősítette sejtésünket. Laurent Sourisseau ugyanis bejelentette: miután „munkájukat elvégezték”, és „megvédték a karikatúrák készítésének jogát”, felhagynak a muszlimokat és Mohamed prófétát kifigurázó rajzok közlésével. „Azért örökítettük meg rajzban Mohamedet, hogy megvédjük az alapelvet, miszerint bárki bármit lerajzolhat. Ugyanakkor a kissé furcsa, hogy mások a szólásszabadság olyan fokú gyakorlását várják el tőlünk, amelyhez senki másnak nincs bátorsága.” (A gyilkosságok utáni első Mohamedet a címlapra rajzoló Rénald Luzier még áprilisban jelentette be, hogy már nem érdekli a vallásalapító, s nem fogja többé lerajzolni a prófétát.)

Mindezek után két kérdés kínoz bennünket. A számunkra itt és most kevésbé fontos az, hogy vajon ez az önkorlátozás miért nem terjed ki más – a rajtuk esett sérelmeket nem gépfegyverrel megtorló – vallásokra, illetve képviselőikre. Ennél is lényegesebb, hogy nem tudjuk mire vélni azt a fülsiketítő csöndet, amely idehaza a francia lap főszerkesztőjének bejelentését kíséri. Azt az egyöntetű lapítást, mellyel a januárban még oly szóra kész kollégák fogadják a hírt, mely szerint – a legfeljebb a léghuzat által fenyegetett íróasztaluk mellől megfogalmazott intésük ellenére – a Charlie Hebdo szerkesztői a korábbi írásunkban emlegetetett józan belátásra jutottak, hogy jobb nem ráncigálni az oroszlán bajuszát.

Pedig önfeledtebb pillanatainkban azt is gondolhattuk volna, hogy az egykor a maguk ácsolta erkölcsi emelvényről felháborodó kollégák most tudni fogják a kötelességüket. Még mielőtt ismét félre tetszenének akarni érteni: a legkevésbé sem bocsánatkérést várunk. (Ha már mindenáron elégtételnek akarnánk, annak bőséggel megtenné a Charlie Hebdo főszerkesztőjének mostani bejelentése.) Ellenben, ha már az Egyetlen Helyes És Elfogadható Vélemény kérlelhetetlen vitézei vagyunk, most, hogy álláspontunk a valóság mérlegén megmérettetett és könnyűnek találtatott, az egykori eszeveszett fenekedés után azért csak kellene itt mondani valamit következetességről, méltányosságról, megszégyenülésről vagy éppen emberi tisztességről.

Kíváncsian, ám a reménnyel egyre inkább felhagyva várjuk hát, lesz-e annyi becsület a januárban szakmányban gyártott cikkek szerzőiben (és az írásaikra rátromfoló kommentelők hadában), hogy szerét ejtsék az újabb megszólalásnak. Addig is: mi kérjük az elnézést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.