Publi

Stumpf András

Menza lesz az is

/ 2013.01.17., csütörtök 11:00 /
Menza lesz az is

Állam és maffia (a határvonal pontosan nem látható) dicső együttműködése az ellenzék lejáratására. A Heti Válasz által most szétszálazott Szilvásy-Laborc-Portik történet olyan súlyos, hogy a gravitáció rögvest a magyar demokráciatörténet legeslegaljára húzza.

„Mocskok. Hazaárulók. Maffiózók. Szemetek. Prolik." - mondaná a bennem titkon megbúvó Bayer Zsolt.

Sőt. Mondja.

Bizony, a párttag kolléga is jobban tette volna, ha január 5-én inkább elhajol a provokáció illatos bibéjétől, aztán leporolja az orrát és vár. Ha egy szilveszteri, felderítetlen körülményű késelés kapcsán nem jut eszébe a cigánykérdés nagy, általános és azonnali megoldása, azaz dehogy megoldása: publicisztikai hergelésbe fojtása. Ha csupán két hetet vár, akkor ahelyett, hogy nem mond semmit, de azt aztán nagyon durván, már olvashatta volna a legfrissebb híreket Laborc Sándorról, Szilvásy Györgyről és Portik Tamásról. Akikkel kapcsolatban pedig valóban szükség mutatkozik a legbayeribb jelzőkre.

Minthogy már az Endor bolygó második holdjának három erdőlakó törzse is kivételes egységbe kovácsolódott, hogy a demokrácia nevében közösen határolódjon el a Halálcsillag sötét nagyura által kézivezérelt Bayertől, szomorúan tudatom a szörnyű hírt: sajnos tovább kell borzolnunk a messzi holdacska cuki kis népének kedélyét.

A demokrácia ellen ugyanis jóval nagyobb merényleteket is elkövettek már a mi bolygónkon. Annak több országában is, például az egyik nagyban (Watergate-ügy), de az már rég volt, magyar megfelelőjéről viszont épp most hull le a lepel.

Történt ugyanis, hogy bizonyos Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt az ő leghűségesebb társa, az akkor éppen titokminiszter Szilvásy György megbízást adott a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének: ugyan, találkozzon már egy Portik Tamás nevű figurával. Laborc Sándor, akit Moszkvában gyúrtak különleges anyaggá, szót fogadott. Igaz, Portik olajügyekben gazdagodott meg, a magyar éjszaka egyik ura volt, akit ma éppen jó féltucat ember kivégzésére való felbujtással gyanúsítanak, de a nemzet biztonsága nem tűri a finnyogást. Ezért is jó, ha az ember különleges anyagból van gyúrva.

De hopp! A találkozókon készült hangfelvételek tanúsága szerint mégsem a nemzet biztonságának védelme volt a cél. Hanem bizony az, hogy Portik terhelő adatokat gyűjtsön a Fidesz vezetőire. Mit gyűjtsön! Ha kell, gyártson! A nemzetbiztonsági (itt értsd: volt kommunista elit) kapcsolatokkal jó régen bíró Portik csupán annyit kért cserébe a jó szolgálatért, hogy némely rendőri vezetőket, akik az ő szemét szúrják, szedjenek már le. Laborc - akinek mappái között egyébként „Ovi" és „Bajusz" jelzetűek is keletkeznek ekkortájt - ezt meg is ígérte, az üzlet megköttetett, az urak elégedetten távozhattak, főleg, mivel a diskurálás közben elfogyasztott finomságokra a nagyvonalú magyar állampolgár még meg is hívta őket. Igaz, nem kérdezték meg róla a magyar állampolgárt, hogy „hé, épp az évszázad mocskát beszéljük át, nemzetbiztonsági főnökként épp az ellenzék besározására kérek fel egy maffiózót, ugye fizeted a kaját?" - csak a számlát kérték. Én mindenesetre utólag is hozzájárulok. Egészségükre az uraknak.

Sőt. Ezek után - polgártársaimmal összefogva - életük végéig fizetném a kosztjukat, a magam részéről nagy örömmel. Sajnos annyira nem lesz finom, mint a Liszt Ferenc téri Menzában, ahol az egyik találkozót megejtették, de menzának éppen menza, biztosan hozzá lehet szokni. Remélem, kénytelenek is lesznek az urak.

A büntetőjogi felelősség viszont csak az érem egyik oldala. Ami ugyanis a fenti, 2008-as találkozón történt, az a demokráciahekkelés rendszerváltás óta történt legsúlyosabb esete. Az érem másik oldalán tehát ez van. A morális felelősség. Na, ez az, amit senki sem vállal majd el. Orbán Viktor határolódjon el Bayer Zsolttól, zengi az univerzum, de itt senkinek semmi köze nem lesz az ügyhöz. Igaz, kormánytagtól indult az egész. Egy olyan kormány tagjától, amelynek 2006 őszén (egy másik hangfelvételen hallható mocsokságok után) le kellett volna mondania egy magára valamit is adó demokráciában. Nem tette. Igazságbeszéddé nemesült a hazugság, segített az egész klikk, maga Mesterházy Attila hazudozott a Duna képernyőjén arról, hogy akkori főnöke, Gyurcsány az elmúlt húsz év összes politikai hazugságáról, illúziójáról beszélt - hiába volt benne a beszédben szó szerint, hogy „végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet". A kormány maradt, s szerepet vállalt benne miniszterként bizonyos Bajnai Gordon. Akkor még nem volt ilyen finnyás a demokratikus értékekre, mint manapság. Mondjuk ma sem az: múlt héten tudtuk meg tőle, hogy csak ma született bárányokkal nem lehet nekifutni a választásoknak. Tiszta beszéd. A saját kormányába mondjuk Szilvásyt már nem tette be (jó pont), de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatói posztját azért átengedte neki ő is, hadd vigasztalódjon.

A Bajnai vezette E14 máskor azért mégiscsak rendkívül érzékeny a demokráciára. Van egy másik, friss hangfelvétel-ügy is, ott például feljelentést tesznek, van véleményük. Kiskunfélegyházán ugyanis állítólag a Fidesznek láncszavaztattak 2010-ben. Azaz csaltak. Ha így történt, bizony büntessék meg a csalókat keményen. Mindegy, milyen pártállású köpi le a demokráciát, ha leköpi, az nem maradhat megtorlatlanul.

A Szilvásy-Laborc-Portik történetnek viszont egészen más a súlya. Az olyan nehéz történet, hogy a gravitáció rögvest a magyar demokráciatörténet legeslegaljára húzza.

Most persze jó eséllyel az lesz a szöveg, hogy hát hiszen a jelenlegi ellenzéki reménységek már nincsenek is egy pártban Gyurcsánnyal és semmi közük Szilvásyhoz - azt meg fedje jótékony homály, hogy Mesterházy bőven a kormányváltás után, még 2011-ben is fideszes ármánykodást sejtetett és kiállt Gyurcsány hű fegyverhordozója mellett.

Mindeközben az, akinek egykor volt annyi fegyvere, hogy hordozni kelljen, s aki országlása alatt (legalább) kétszer szügyön szúrta velük a magyar demokráciát, „cigány vagyok" táblával a nyakában, Totó kutyus tüzetes tanulmányozása után annak megszeppent pofiját magára erőltetve tüntetget.

Nem, Ferenc, nem vagy. Én sem, de ezt minden cigány ember nevében kikérem magamnak. Van nekik elég bajuk, ne kelljen már magyarázkodniuk miattad is.  

Elég, ha egykori kormánytagjaidnak, jól felkészített publicistáidnak, a nemrég még általad vezetett maffiabarát hálózat jeles képviselőinek kell most. Ezúttal nem lesz egyszerű dolguk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.