Publi

Borókai Gábor

Mítoszrombolás?

/ 2012.10.10., szerda 13:09 /
Mítoszrombolás?

Nem csak az érintetteket érte traumaként a bejelentés, hogy az oktatási rendszer teljes átalakításához kapcsolt, 2013 szeptemberére meghirdetett pedagógusi életpályamodellt - kellő források hiányában - később vezetik be. Egy év múlva minden lesz, új iskolafenntartó, új kerettanterv, új értékelési rendszer stb., csak magasabb fizetés nem. Holott az ígéret több mint biztatónak, kifejezetten határozottnak tűnt.

Az Orbán Viktor vezette kormány nekilátott a működését hitelekből finanszírozó, totálisan eladósított, dezorganizált ország újraszervezéséhez, és az oktatás kiemelt figyelmet és törődést kapott. Prioritást, ahogy hivatalosan szokás mondani. Elvégre világszerte azok az államok hagyják el a leggyorsabban a válságmezőt, amelyek energiáikat, javaik nem csekély hányadát a tudás fejlesztésére fordítják.

Mindenki emlékezhet, hogy a jövő felrajzolása konfliktusokkal volt teli, és a közoktatás ügye még a kormányoldalt is erősen megosztotta. Míg végül a parlamentben győzött a miniszterelnök által támogatott Hoffmann Rózsa államtitkár programja.

A tanárok az előzetes küzdelemben alig vettek részt. Mert türelmet kölcsönzött és biztatást adott nekik, hogy személyes sorsuk, megélhetésük, szellemi reprodukciójuk is részévé vált az oktatás átalakításáról folytatott vitának - az iskolafenntartás kérdése és a tananyag újragondolása mellett. Hogy belátható, kiszámítható életpályamodellt vázoltak eléjük, e kulcsfontosságú médiumok elé. A felmérések szerint ugyanis a pedagógusok még a bérek növekedésénél is fontosabbnak tartják a biztonságot. És higgadt várakozásra intett sokakat az a tény is, hogy a kormány nemcsak elkötelezettnek, de tettre késznek is látszott ügyükben. Olyannak, aki meri és teszi is a dolgát, mi több, cselekvésének határaival is tökéletesen tisztában van. Azaz senkit sem ringat illúziókban. A kormányzati magabiztosságra utalt az is, hogy ezt a projektet elszakították a múlttól, hiszen végrehajtására önként vállalt, egzakt időpontot jelöltek meg.

Aztán beütött a krach. Időközben egyértelművé vált, hogy az Európai Unió még jó ideig nem kászálódik ki a válságból, és Magyarország is rosszabbul teljesít a reméltnél, így aztán az erőforrások nemhogy bővülésre nem adtak lehetőséget, még további megtakarításokat is igényeltek. És az ígért előnyök be nem váltása kevésbé tűnhetett fájdalmas lépésnek, mint a már megszerzett javak visszavétele. Kézenfekvőnek látszott hát a tanároknak ígért pluszpénzek visszatartása. Ráadásul a pedagógusi életpályamodell indítását nem kellett törölni, csak elhalasztani.

Csakhogy a gazdasági miniszter bejelentése nyomán nem egy program szenvedett fájdalmas sérüléseket, hanem egy mítosz roppant meg. Az a kép töredezett össze, hogy ez a kormány, ha valamire elszánja magát, azt tűzön-vízen át végbeviszi.

A mostani meghátrálás ezért rosszabb üzenet annál, mint ahogy az első pillanatban látszik. Ez laboratóriumban kimutatható hitelvesztés.

És nem csak a tanárok előtt.

Érdemes lenne hát újragondolni."Cáfolta az oktatási államtitkár azt a keddi sajtóinformációt, miszerint nem lesz pedagógusbér-emelés a jövő évi költségvetésben tátongó 300-350 milliárdos hiány és a megszorítások miatt. Hoffmann Rózsa az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: szó sincs ilyen döntésről, és arról sem, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését felajánlották volna az IMF-nek."
(Magyar Távirati Iroda, október 2.)

"Amikor nagy vihar van a tengeren, azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni."
(Giró-Szász András, MTV, október 5.)

"A Fidesz megérti a pedagógusok csalódottságát amiatt, hogy négy hónappal csúszhat a béremelésük, de az nem biztos, hogy így is lesz, a döntés ugyanis még nem végleges."
(Selmeczi Gabriella, október 7.)

"Az ígéret számonkérése konyakrendelés volna? Ha elkészült az a bizonyos egyetlen, a kormány szája íze szerint való erkölcstankönyv, javasoljuk: a szóvivő feltétlenül olvassa el."
(A szerk., Népszabadság, október 8.)

"A kormány szóvivője valószínűleg nagyon bekonyakozott. Megteheti akkora fizetésből, amekkorát legalább öt, vele egykorú pedagógus összesen kap..."
(Kajtárné Botár Borbálának, az MSZP Pedagógus Tagozata elnökének közleménye, október 8.)

"A Pedagógusok Szakszervezete nem tudja elfogadni azt az érvelést, amely a fizetések megemelését az ország gazdasági helyzetének javulásához köti. [...] A Pedagógusok Szakszervezete követeli a kormánytól, ne hitegesse tovább a pedagógustársadalmat, és a megígért béremelést váltsa valóra!"
(A Pedagógusok Szakszervezetének közleménye, október 9.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.