Publi

Borókai Gábor

Mondják a magukét

/ 2013.07.09., kedd 09:40 /
Mondják a magukét

Demszky Gábornak tulajdonítják azt az idézetet, amely szerint egyszer fordult szembe a mainstream liberális vonallal, a nagy öregek akaratával, informális befolyásával, de soha többé nem kívánja vissza azt a gyötrelmes pár hónapot.

A volt főpolgármesterből hamarosan cél tábla lett a nyilvánosságban. Presztízse rohamosan zsugorodott. Addig megfellebbezhetetlen alkalmassága megkérdőjeleződött. Míg vissza nem tért a kijelölt vágányra...

Az emléktöredéket a balatonszárszói történések hívták elő. Olvasva a beszámolókat, érteni véltem, hogy évekkel ezelőtt miről is panaszkodott az exfőpolgármester.

Konrád György most is színpadra állt, és megmutatta az irányt. Hogy Bajnai Gordonnak kell kormányoznia, Mesterházy Attilának pedig tekernie. Punktum. És kicsit sem érezte furcsán magát. Hiába erősíti Mesterházyt a Gyurcsány Ferenc által porrá zúzott szocialista párt talpra állításának teljesítménye, hiába az MSZP sokkal nagyobb támogatottsága, hiába a tömegdemokrácia logikája és szabályrendszere, hogy a legtöbb szavazót maga mögött tudó politikus hívhatja ki a regnáló miniszterelnököt.

Hiába. Ha a liberális világ nyelvét Bajnai beszéli, s ha a nyugati elvbarátok is - alapítványi támogatással, médiával - inkább mögé sorakoznak fel.

A hazai liberális értelmiség nagy öregjei mindig csak önmagukra gondoltak. A népre és a nemzetre sosem mint forrásra, csak mint fogyasztóra tekintettek. Akiknek meg kell enniük azt, amit ők kifőztek.

A rendszerváltoztatáskor például egyikük felkereste Révész Andrást, a magyar szociáldemokrata mozgalom nemzetközi elismertségű alakját, aki nem kollaborált a Kádárrendszerrel, ezért nálánál hitelesebb baloldalit itthon nem lehetett találni, és azzal a vonzó javaslattal kínálta meg, hogy "Ti hozzátok a tömeget, mi pedig adjuk a vezetőket". S hogy a visszautasíthatatlan ajánlat mégis visszautasításra lelt, a magyarországi szociáldemokrata párt sorsát meg is pecsételte. Az ország nagyobbik fele így nem tudja ma sem, hogy kicsoda Révész András. Pedig megérdemelné.

A helyzet persze annak ellenére változott, hogy Konrád Györgyék erről nem vesznek tudomást. A megmondóvilág emberei ezúttal is összegyűltek Balatonszárszón, és nyomukban nem történt semmi. Bajnaiból nem lett erős ember, pedig immár rajta van a jel, és Mesterházy sem tűnik el, s talán még rosszul sem fogja magát érezni, amiért tovább futja a versenyt.

A régi idők már elmúltak, de az újak még nem jöttek el. A Konrádékat, Helleréket, Paul Lendvaiékat tenyerén hordó nyugati, jóléti társadalom súlyos hitelességi vákuumba csúszott. A balliberális oldal ezért tart ott, ahol tart. A teljes tanácstalanság közepén, a semmi ágán. Mondja a magáét - egyre inkább önmagának.

Csak abban bizonyosak, hogy nem kérnek Orbán Viktorból.

De nagyon már egymásból se.

 "Ez a derék szürkeállomány nem érti, micsoda részük van a Fidesz kétharmadában és a Jobbik felívelésében. Nem értik, hogy ők - így, együtt - soha többé nem mondják meg, kiből lesz miniszterelnök(-jelölt) Magyarországon. Nem értik Magyarországot. A nap legelegánsabb szárszói húzása viszont kétségkívül Mesterházy Attiláé: egy perces néma vigyázzállást vezényelt Horn Gyula emlékére. Annak az elitista kompániának, amelyik mindig is zsigerből megvetette, kigúnyolta Hornt. S tévedés ne essék, nem a múltja miatt. Hanem azért, mert értette és beszélte az egyszerű emberek nyelvét."
(Schiffer András a Facebook-oldalán, június 23.)

 

"Kedves Tivadar, nincs olyan, hogy baloldali elit. Aki baloldali demokrata, az nem elitekben gondolkodik, hanem épp az elit és a nem-olyan-elit tömegek közötti szakadék áthidalásán dolgozik. [...] Éppen ez az, amiből az állampolgárok nem kérnek még egyszer. Nem a régit leváltó új értelmiségi elitet akarnak, hanem valódi demokráciát."
(Dósa Mariann, www.magyarnarancs.hu, június 25.)

"Az alaphangot szombat este egy olyan kabaréjelenet adta meg, amelyben a humor tárgya Farkasházy Tivadar interjúja volt Selmeczi Tiborral, aki egy alkoholistának és koszosnak beállított hajléktalan embert jelenített meg, és ami miatt mindazok helyett szégyellem magam, akik nevettek rajta."
(Misetics Bálint, www.nol.hu, június 26.)

"Heller Ágnes [...] megjelent Farkasházy kertjében egy világos sortban, hozzá fehér Scholl szandiban, amelyet fekete zokedlivel tett elbűvölővé, és felülre olyan pólót bírt felhúzni, amelyből kilátszott a hasa. Sajnos nincsen mód aggkori elhülyülésre hivatkozni. Ez kizárólag azokat a vénasszonyokat illeti meg, akik a Gerbeaud teraszán ücsörögnek naphosszat, és vastagon ki van rúzsozva a protézisük. Velük szemben Heller Ágnes a hazai baloldal orákuluma, aki nélkül fel sem kel a nap. És az orákulum úgy érzi, nyolcvannégy évesen "kintvanahasam" pólóban kell feszítenie Farkasházy "rendszerváltó" dzsemboriján."
(Bayer Zsolt, Magyar Hírlap, június 27.)

"Szárszó után úgy fest, Schiffer Andrásnak van igaza, aki nem a hajdani chartás keretek között képzeli el pártja jövőjét. A többieknek meg el kell gondolkodni azon, hogy lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni? Van-e jövője a múltnak?"
(Mári László, demokrator.postr.hu, június 27.)

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.