Publi

Náciveszély itt és ott

/ 2011.11.30., szerda 11:03 /
Náciveszély itt és ott

Egy német kolléga hív a Spiegeltől: ugyan, nem ülnénk-e le beszélgetni, Dörner-ügyben tölt itt egy-két napot. Dehogynem.

Este, mire találkozunk, már terebélyesebb a téma: a diktatúra felé lassan, de biztosan sodródó Magyarország. A kolléga meg van győződve arról, hogy Dörner, Kerényi, szoborügyek - minden Orbán Viktor fejéből pattan ki, most a kultúra van soron, mert először volt az alkotmány, aztán a média elhallgattatása, cenzúra...

Hogyan? - vágok közbe. Nincs válasz. Csak megkérdezem még egyszer, mert tényleg érdekel: konkrétan hogyan lehet cenzúrázni a médiatörvénnyel? Nagy, német csönd a magyar éjszakában. Pedig csak rá kellene vágni, hogy a közmédia nem független, s ha Szijjártó Péternek kedve szottyanna műsort szerkeszteni, el tudná intézni - ezt, szomorúan bár, de el kellene ismernem.

Tudás nincs, a vélemény annál határozottabb. A Jobbikkal összekacsintó Fideszről, a széljobbveszélyről is. Felvetem a kollégának: országában épp most lepleződött le három neonáci, akik tíz éven át szisztematikusan gyilkolhatták a bevándorlókat. Néhány napja a Human Rights Watch németországi vezetőjével is beszéltem, és csak úgy sorolta a közelmúltbéli neonáci támadásokat, amelyek felett a német rendőrség szemet hunyt. Megírhatnám tehát, hogy „Újfent tombol a fasizmus az országban, amely egy Adolf Hitlert adott már a világnak". Csupa tényre alapozva.

A kolléga elhűl, kikéri magának, hiszen „nem lenne igaz". Nem, valóban nem. Nem is írok ilyen komolytalanságokat egy egész országról. De hogy értette- e, mire célzok, nem tudom. Kiderül. Kíváncsian várom a cikket a Spiegelben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.