Publi

Stumpf András

Ne tiltsák ki Kertész Imrét!

/ 2014.11.11., kedd 19:56 /

Nagy ám most a csodálkozás. Hogy a New York Times és Kertész Imre. Hogy elhallgatták. Hogy nem közölték a vele készült interjút. Csupán azért, mert nem azt mondta, amit elvártak volna tőle. Hogy ugyanis Magyarországon diktatúra van. Meg fasizmus. Meg effélék.

Pedig ez cseppet sem meglepő. Nem csak odakünn, gyakran itthon is így megy ez a magukat egyébként legszabadabbnak gondoló szerkesztőségekben. Is. (Ez az „is” volt az önkritikai elem, tessék kiélvezni, több ilyen nem lesz.)

Csupán azért írom most ezt, mert a hvg.hu és az Index is volt kedves cikket kreálni egy hétvégi Facebook-posztomból, amelyben kiosztottam a köztévé híradójának készítőit. Minden szavammal egyetértek. Azt viszont kommentben már akkor hozzátettem: nem arról van szó, hogy ne lenne igazság abban, ami elhangzott. Sokszor tapasztaltam már, hogy ha leminősítik az országot, akkor szabad és független kollégák a Rohadjon meg a kormány, avagy a Mondjon le a kormány rovatban elhelyezve teszik címlapra az ügyet, ha azonban stabilnak minősítenek, akkor gazdaság rovat, kishír. Kormánynak nincs köze hozzá, semmi. Nyilván.

Szabad is így tenni, csak úgy nem, mintha ez nem végletesen elfogult politikai propaganda lenne. Az. Ahogy a New York Times cikkei is sokszor azok. A hegemóniára törekvő liberális narratíva propagandacikkei. Semmi gond ezzel, csak nevezzük annak, ami.

Sok közünk ahhoz persze nincs. Az itthoni rendetlenséghez van, többek között azért, mert a kupleráj cechjét mi álljuk, együtt. Az adófizető pénzéből készített híradóét is, amely ezért nem lehet propaganda és nem lehet olyan nívótlan sem, hogy hírműfajba véleményt kever. 

A párt és az állam egymásba folyó kontúrjai persze nem csak a híradóban látszanak és okoznak bajt. Itt van rögtön az Ökotárs-ügy. Épp ma lett belőle feljelentés. Nos, baj volt az alapítvánnyal, azzal, ahogy a norvég pénzeket osztogatták? Gond volt azzal, ahogy Trasparency Internationalnak utalták a pénzt úgy, hogy közben ők maguk egyáltalán nem voltak átláthatók az átlag polgár vagy a sajtó számára? Hogy nem látszott a kiválasztás módja, amelynek eredményeképpen jól behatárolt kör (s abban persze sok fontos munkát végző szervezet is) kapta a pénzt? Szerintem gond volt. Rámutatni, hogy valaki vizet prédikál és közben sugárban öklendezik a hordónyi, elfogyasztott bortól – ez fontos feladat.

De ez sem az állam dolga. A sértettek dolga, azoké, akiket kiakolbólítottak a pénzek környékéről is, mert mondjuk ideológiailag nem voltak elég puszipajtik, nem voltak brancsbéliek, stb. Az ő dolguk és a sajtó dolga ilyenkor verni a tamtamot, aztán ha ezek után még mindig nem adják ki a döntésekről szóló információt, akkor léphet az állam. Az viszont, hogy ezermilliárdok sorsáról döntő kormánypárti politikusok kiállnak, összevissza vádaskodnak, bizonyítékok nélkül ellenségnek nevezik a négymilliárdos civil pénzosztodát, nem járja, na. Az állam képviselői maradjanak ki ebből és szépen csöndben tartassák be a törvényeket, az „álcivil liberálisokkal” való csatározás meg legyen egy-két ráérő konzervatív gondolkodó feladata. Vagy egyszerűen csak gondolkodóé. Olyané, aki nem szereti, ha szabadok és liberálisok egyszerre követelnek jogállamot, rögtön utána meg mondjuk azt, hogy takarodjon a pozíciójából a NAV-elnök, akit semmilyen jogállami eljárásban semmin sem kaptak rajta. Szabad sajtónk sem azt állítja pellengérre, aki a „konkrét korrupt állami alkalmazottakról tudok”-sztorival előáll anélkül, hogy bizonyítaná azt. 

Rosszul vagyok ettől. 

Ha lesz bármilyen hitelt érdemlő bizonyíték, akkor, ígérem, magam is megyek tüntetni Vida Ildikó lemondásáért. Addig viszont, amíg nem áll elő ilyennel senki, nem látok mást, csak egy meghurcolt-zavarodott nőt, aki bután reagál, nagyon bután, meg egy mosolygós ügyvivőt, aki profin.

A leckét utóbbinak mondjuk feladta Schiffer András ma postán is. Az LMP-társelnök arról kérdezi a Vida-interjú óta feltűnő csöndben lévő amerikait, hogy van-e bűncselekménygyanú a birtokában és ha igen, átadta-e az adatokat a magyar félnek. Ha André Goodfriend mindkettőre igennel válaszol, akkor nagy gondba kerülhet a kormány. Ha egyáltalán nem, vagy bármelyikre nemmel, könnyen hitelét veszti. Ennek a verziónak szorítok. Nem mintha bajom lenne Goodfrienddel, kifejezetten kedves figura, okos, tájékozott és művelt, ráadásul a legmeghökkentőbb nyakkendők tulajdonosa. Neki viszont aligha fájna, ha nem szeretné a magyar nép. Profi. Majd szolgál máshol. Az viszont az egész országnak nagyon fájna, ha kiderülne bármilyen valódi korrupciós ügy az adóhatóság vezetőjéről. Az nagyon nem lenne vicces.

Akárhogy is, lényeg, hogy ideje válaszolni a Schiffer-levélre.

Ja, és ha már kívánságkeddet tartok: lehet, hogy nem volt elég kritikus és így nem szolgálta kellőképpen az amerikai kormány érdekeit, de azért ha kérhetem: ne tiltsák ki Kertész Imrét!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.