Publi

Stumpf András

Nem kell a magánnyugdíjas bohóckodás

/ 2010.10.15., péntek 10:24 /
Nem kell a magánnyugdíjas bohóckodás

Elég messze vagyok a nyugdíjtól. Olyan 35-40 évnyire. Őszintén szólva, nem is tudom, kapok-e majd ilyet. Két helyre vagyok kénytelen fizetni, ugye: egyrészt állam bácsinak, másrészt a magánnyugdíj-pénztárnak. Ez utóbbit sosem értettem. Hogy miért vagyok belekényszerítve. Most meg még konzervatív blogokban is látom a feddést, hogy hát a Fidesz az öngondoskodást tartotta fontosnak, úgyhogy csúnya dolog a részéről 14 hónapig einstandolni a magánnyugdíj-pénztárak bevételét.

Szeretem én az elvszerűséget, persze, nagyon. Nagyon szép liberális-konzervatív elv ez az öngondoskodás is, tényleg. Csak nézzük meg, mennyiben felel meg a magánnyugdíj-pénztári modell valósága ennek az elvnek. Először csak a modellét nézzük.

Az érv az szokott lenni, hogy az állam ne legyen atyáskodó, ne kutyulja össze mindenki befizetését és adja oda a mostani nyugdíjasoknak, mennyivel jobb ennél az öngondoskodó polgár, aki magának takarít meg, fizet be egy számlára, aztán abból kapja majd a pénzt nyugalmas éveiben. De hogy is? Hát úgy, hogy állam bácsi kötelezte ezt a büszke polgárt, hogy válasszon magának egy magánbiztosítót is, ahová befizet. Hol van itt a polgári ethosz? Sehol. A kötelezendően választandó modell épp arra mutat rá, hogy az ember nem ilyen. Nem öngondoskodik nyugdíjilag, csak ha kötelezik rá. Ha nagyon gazdag, akkor persze igen, akkor viszont biztosan nem nyugdíjpénztáraknak csurgatta a pénzét - egészen egyszerűen azért, mert ezek még az inflációt sem követték, kisebb hozamot hoztak, ha hoztak egyáltalán, mint egy lakástakarékossági (szintén állami támogatású) befizetés. Ja, és ami a világ vicce: nagyrészt állampapírt vettek a pénzből. Ez azért nagyon vicces, mert a szöveg, az ideológia az volt, hogy a piac az nagyon hatékony, a verseny nagyon fontos, mert akkor majd az ügyfélért mindent megtesznek, egyre jobb lesz a kínálat. Aha. Hogy a végén oda tegyék, ahová én is be tudom, úgy ráadásul, hogy nem fölözi le senki. Ha már nagyon fontos az ideológiai maszlag, meg valaki szeretne odafönt sok kicsi öngondoskodó magyarban gyönyörködni, az írja elő inkább, hogy minden magyar állampolgárnak kötelező ennyi és ennyi állampapírt vennie havonta.

Az egész csak azt mutatja, hogy állam bácsi mégiscsak megbízhatóbb partner, mint egy semmire sem kötelezett, bármikor lelécelő magánbiztosító. Persze ez attól is függ, ki van kormányon. Ha olyan, aki sokat lop, nem kormányoz, viszont eladósít, államcsőd szélére sodor, akkor nyilván nem. Ha olyasvalaki, aki munkahelyteremtésre, a születésszám emelésére összpontosít, akkor igen, akkor lesz, aki fizessen a kasszába, amikor én már csak horgászgatni kívánok majd, meg gyönyörködni az unokáimban, esetleg esztékában ücsörögni naphosszat, végigsorolva a sorstársaknak minden gyógyításra érdemes gondomat.

De nem is csupán az én sok-sok év múlva esedékes nyugdíjamról van szó. Hanem a maiakról, meg a jövő éviekről. Ha ugyanis ez az évi 360 milliárd nem a hozamot egyáltalán nem garantáló cégekhez megy, hanem az állami nyugdíjkasszába, azt a polgár nem veszi észre, viszont fenntarthatóvá válik a nyugdíjrendszer. Csökken a hiány, hosszabb távon az államadósság, az állampapír értéke is nő, stb. Ha rajtam múlna, nemcsak 14 hónapra, de végleg megszüntetném ezt a magánnyugdíjas bohóckodást (herdálást), amelyet néhány cég magánérdeke éltet, meg egy kifújt ideológiai maszlag. A magam esetében meg is fogom, amint lehet: kilépek a rendszerből, szépen vissza az államiba. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.