Publi

Dévényi István

Nem tudok bojkottot hirdetni a Heineken ellen

/ 2017.12.29., péntek 18:00 /
Nem tudok bojkottot hirdetni a Heineken ellen

Visszatekintő: 2017 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Bedurvult a Heineken kontra Igazi Csíki Sör jogi-, nemzeti-, identitás- és bojkott-történet: a holland cég a román táblabíróság hatékony közreműködésével odacsapott a székelyföldi sörgyártónak, amire Lázár János hódmezővásárhelyiként odacsapott a Heinekennek.

A Heineken beszántaná az Igazi Csíki Sör gyárát, amíg ezt a nevet használják, Lázár meg totális bojkottot hirdetett városában a Heineken és összes terméke ellen. Miszerint a hódmezővásárhelyi helyhatóság felhívja a hódmezővásárhelyieket, hogy ne vásároljanak Heineken-termékeket. A városban szeszesital-kereskedelemmel, árusítással foglalkozókat, vendéglátóipari tevékenységet folytatókat pedig arra kéri, hogy ne árusítsák a Heineken cégcsoport termékeit.

A vasarhely24.com tudósítása szerint mindezt a közgyűlésen megjelent Lázár János javasolta. Úgyhogy ennél magasabb hőfokon már nem nagyon tud lángolni a söralapú nemzettudat.

Azt most nem írnám le sokadszorra, hogy az Igazi Csíki Sör egy félig holland tulajdonú, eddig igencsak sikeres vállalkozás, amely ügyesen lovagolta meg egyrészt a székelységtudatot és a székelység iránti érzelmeket, másrészt meg az épp csúcsra járó kézműves sörforradalmat, sokakban egyébként épp ez utóbbival visszatetszést keltve. Írtunk erről tegnap is részletesen itt.

A lényeg, hogy az ilyen-olyan fórumok virtuális ígéretei szerint éppen tömegek fogadják meg, hogy soha többé nem isznak se Heinekent, se Sopronit.

Na, de kérem tisztelettel! Sopronit nem azért nem iszik az ember, mert ettől lesz igazi magyar, hanem, mert nem egy túl jó sör. Jómagam például, ha akarnék, se tudnék bojkottot hirdetni a Heineken-család ellen, mivel eszembe nem jutna bármelyiket levenni a polcról, főleg most, amikor már a közepesnél nagyobb élelmiszerüzletekben is kiválóbbnál-kiválóbb, valóban kézműves sörök között válogathatunk.

Amúgy pedig sörissza szempontból nézve már ez az Igazi Csíki Sör se az az Igazi Csíki Sör, aminek indult. Megváltozott az íz, és nem előnyére. Ahogy felfutott a termelés, úgy simult bele a mainstreambe, míg végül már egyáltalán nem érte meg az árat, amit kértek érte.  A reményt az Igazi Csíki Barna sör hozta vissza, mert az viszont igazán jóféle, műfajában kiemelkedő. Ám a karácsonyi, mézes, erős szerintem abszolút tévedés, még a édes, téli sörök kedvelőinek se ajánlom.

Vagy ajánlanám, ha folytatódna a gyártás és a forgalmazás.

De arra azért kíváncsi vagyok, mit lép minderre a Heineken. A bugyuta sztereotípiákra épülő Soproni reklámok ugyanis mérsékelten működnek bojkott idején. 

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.