Publi

Borbás Barna

Nemcsak gusztustalan, alaptalan is a külhoniak szavazati joga ellen kampányolni

/ 2017.11.02., csütörtök 11:50 /

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi budapesti nagygyűlésén. Gyurcsány szerint visszás, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakorolhatnak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Elhangzott a „Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer!” mondat is.

Úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-párt annyit gyűlöletkampányozott a határkerítés, a kék plakátok és a Soros-ragaszok láttán, míg a volt miniszterelnök visszajutott 2004-es önmagához, és előállított egy még aljább, sunyin gyűlöletkeltő kampányt:

A DK új kampánya

A DK új kampánya

Nem szólva arról, mekkora baromság a fenti felirat önmagában is (nekem például van székelyföldi ismerősöm, aki tanult, vagyis élt itt pár évig, akkor az ő szavazati joga maradhat?), vegyünk végig néhány dolgot a külhoniak szavazati jogával kapcsolatban!

1. Hazugság, hogy egy caracasinak vagy székelyudvarhelyinek ugyanolyan joga van, mint egy budapestinek: a határon túli magyarok szavazata feleannyit ér, hiszen csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre nem.

2. Hazugság, hogy „perdöntő hatást gyakorolhatnak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek”: 2014-ben a határon túli magyarok egyetlen mandátum sorsáról döntöttek. Gyurcsány most azt mondja, pont azzal a mandátummal lett meg a kétharmad, ami játék a szavakkal. Szerintem meg az őszödi beszéd miatt lett meg az első, sőt a második kétharmad is. Rajta, cáfolja, miniszterelnök úr!

3. Demagógia azzal jönni, hogy Magyarországon csak az szavazhasson, aki fizet adót: szavazópolgárok milliói, például nyugdíjasok nem fizetnek adót.


Persze tudom én, honnan fúj a szél. Készült itt nemrég egy közvélemény-kutatás, ami szerint tíz megkérdezettből csak ketten tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Ezt még a Fidesz-szavazók 43 százaléka is helyteleníti. Vagyis – elvileg – a fideszeseket is megosztja a kettős állampolgárok szavazati joga. Az eredményről tudni kell, hogy a felmérést az MSZP-közeli Publicus Intézet készítette, a szintén MSZP-közeli Vasárnapi Hírek megbízásából.

Gyurcsány rést lát, és most megpróbál bele éket verni. Tematizál, tábort gyűjt: olyan üggyel, amiről papírja is van, hogy működhet, lehet belőle politikai termék, hiszen megosztja az embereket. A járulékos veszteség (a külhoniakkal kapcsolatos indulatok, irigység felkorbácsolása) nem érdekli. Igazi politikus, mondhatjuk? Fenéket. Mert emberek vagyunk, morális igényekkel, fenntartásokkal. Polgárok vagyunk, akik nem szeretnék, ha a politika ösztönszintű törzsi őrjöngésbe fulladna.

A külhoniak szavazási lehetősége jogfolytonosság-visszaállítás (más szavakkal: logikus jogkiterjesztés) volt 2011-ben. Jó lenne ezt a nemzeti minimum részének tekinteni, pártállástól függetlenül.

Zárásnak hadd idézzem Böjte Csaba testvért, a Heti Válasz 2013-as interjújából:

– Élni fog a szavazati jogával? Vannak, akik szerint nem kellene beleszólniuk az ország közügyeibe azoknak, akik nem itt élnek.

– Hogyne. Én eddig is sokszor belekotyogtam a magyar életbe. Nemigen van olyan város az országban, ahol ne prédikáltam volna hitemet, világnézetemet, az Isten és ember iránti szeretetre ne biztattam volna az embereket. Továbbra is ezt szeretném csinálni.

Frissítés 1.: Több kommentelő panaszkodik, hogy a magyar nyugdíjasok igenis fizetnek adót, áfa formájában. Akkor Angelina Jolie-nak és Ridley Scottnak is szavazati jog jár, mert többször forgattak filmet Budapesten, feltehetően több pénzt beletolva a magyar költségvetésbe, mint sok polgártársunk egy egész élet alatt. A – nyilván banális – példával csak annyit szeretnék mondani, hogy az állampolgárság és a szavazati jog nem csak adózási kérdés.

Frissítés 2.: Más kommentelők azt kifogásolják, hogy miért gusztustalanozom azt, aki felvet egy igenis vitatható kérdést. Pedig ilyen nem történt. 2011-ben, a törvénymódosításkor például nagyon sok vitacikk született, jogos, okos érvekkel. A DK viszont kampányt, politikai terméket épít erre a kérdésre, világos számítások alapján. Ezt nevezem gusztustalannak.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!