Publi

Borbás Barna

Nemcsak gusztustalan, alaptalan is a külhoniak szavazati joga ellen kampányolni

/ 2017.11.02., csütörtök 11:50 /

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi budapesti nagygyűlésén. Gyurcsány szerint visszás, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakorolhatnak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Elhangzott a „Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer!” mondat is.

Úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-párt annyit gyűlöletkampányozott a határkerítés, a kék plakátok és a Soros-ragaszok láttán, míg a volt miniszterelnök visszajutott 2004-es önmagához, és előállított egy még aljább, sunyin gyűlöletkeltő kampányt:

A DK új kampánya

A DK új kampánya

Nem szólva arról, mekkora baromság a fenti felirat önmagában is (nekem például van székelyföldi ismerősöm, aki tanult, vagyis élt itt pár évig, akkor az ő szavazati joga maradhat?), vegyünk végig néhány dolgot a külhoniak szavazati jogával kapcsolatban!

1. Hazugság, hogy egy caracasinak vagy székelyudvarhelyinek ugyanolyan joga van, mint egy budapestinek: a határon túli magyarok szavazata feleannyit ér, hiszen csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre nem.

2. Hazugság, hogy „perdöntő hatást gyakorolhatnak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek”: 2014-ben a határon túli magyarok egyetlen mandátum sorsáról döntöttek. Gyurcsány most azt mondja, pont azzal a mandátummal lett meg a kétharmad, ami játék a szavakkal. Szerintem meg az őszödi beszéd miatt lett meg az első, sőt a második kétharmad is. Rajta, cáfolja, miniszterelnök úr!

3. Demagógia azzal jönni, hogy Magyarországon csak az szavazhasson, aki fizet adót: szavazópolgárok milliói, például nyugdíjasok nem fizetnek adót.


Persze tudom én, honnan fúj a szél. Készült itt nemrég egy közvélemény-kutatás, ami szerint tíz megkérdezettből csak ketten tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Ezt még a Fidesz-szavazók 43 százaléka is helyteleníti. Vagyis – elvileg – a fideszeseket is megosztja a kettős állampolgárok szavazati joga. Az eredményről tudni kell, hogy a felmérést az MSZP-közeli Publicus Intézet készítette, a szintén MSZP-közeli Vasárnapi Hírek megbízásából.

Gyurcsány rést lát, és most megpróbál bele éket verni. Tematizál, tábort gyűjt: olyan üggyel, amiről papírja is van, hogy működhet, lehet belőle politikai termék, hiszen megosztja az embereket. A járulékos veszteség (a külhoniakkal kapcsolatos indulatok, irigység felkorbácsolása) nem érdekli. Igazi politikus, mondhatjuk? Fenéket. Mert emberek vagyunk, morális igényekkel, fenntartásokkal. Polgárok vagyunk, akik nem szeretnék, ha a politika ösztönszintű törzsi őrjöngésbe fulladna.

A külhoniak szavazási lehetősége jogfolytonosság-visszaállítás (más szavakkal: logikus jogkiterjesztés) volt 2011-ben. Jó lenne ezt a nemzeti minimum részének tekinteni, pártállástól függetlenül.

Zárásnak hadd idézzem Böjte Csaba testvért, a Heti Válasz 2013-as interjújából:

– Élni fog a szavazati jogával? Vannak, akik szerint nem kellene beleszólniuk az ország közügyeibe azoknak, akik nem itt élnek.

– Hogyne. Én eddig is sokszor belekotyogtam a magyar életbe. Nemigen van olyan város az országban, ahol ne prédikáltam volna hitemet, világnézetemet, az Isten és ember iránti szeretetre ne biztattam volna az embereket. Továbbra is ezt szeretném csinálni.

Frissítés 1.: Több kommentelő panaszkodik, hogy a magyar nyugdíjasok igenis fizetnek adót, áfa formájában. Akkor Angelina Jolie-nak és Ridley Scottnak is szavazati jog jár, mert többször forgattak filmet Budapesten, feltehetően több pénzt beletolva a magyar költségvetésbe, mint sok polgártársunk egy egész élet alatt. A – nyilván banális – példával csak annyit szeretnék mondani, hogy az állampolgárság és a szavazati jog nem csak adózási kérdés.

Frissítés 2.: Más kommentelők azt kifogásolják, hogy miért gusztustalanozom azt, aki felvet egy igenis vitatható kérdést. Pedig ilyen nem történt. 2011-ben, a törvénymódosításkor például nagyon sok vitacikk született, jogos, okos érvekkel. A DK viszont kampányt, politikai terméket épít erre a kérdésre, világos számítások alapján. Ezt nevezem gusztustalannak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.