Publi

Növekedés és adóreform

/ 2012.10.31., szerda 15:47 /
Növekedés és adóreform

2013-tól növekedési trendfordulót várunk.

Az EU ma a költségvetés, a versenyképesség és a bankrendszer válságával küzd. 1989-ben, a német egyesítésről hozott döntés után a francia politika rákényszerítette a németeket a közös pénzre, amit azonban Helmut Kohl kancellár költségvetési és politikai unióval együtt kívánt végrehajtani. Ezt a franciák nem engedték, mert akarták ugyan a németek pénze feletti ellenőrzést, de azt nem, hogy a németek beleszóljanak a francia költségvetésbe. Az euró így születési hibával jött világra: a jó időkre felkészült, de a válságra nem. Jobb lett volna közös versenyképességi reformokat indítani: a németek 2000 után reformáltak, a többiek eladósodtak. 2008 után jött a válság, az elmúlt négy évben az EU nem találta a megoldást, ezért három forgatókönyv látszik: az unió szétesik, marad a bukdácsolás vagy létrejön a fiskális és politikai unió, sikerül a konszolidáció.

Szerzőink megegyeznek abban, hogy a növekedés a kulcs, és az újraindításához legalább három lépés kell: reformokkal kézben kell tartani a költségvetést, északon ezt nem szabad túlzásba vinni, ott többet kell költeni magasabb infláció mellett, és az egész kontinensre kiterjedő élénkítő programra van szükség.

Németország csapdában van, mert az állam keveset fektetett az infrastruktúra, az oktatás, a zöld energia és a gyermeknevelés fejlesztésére: ha nincs német növekedés, az unióban sincs. Nem is lesz addig, amíg néhány régi beidegződéssel nem szakít az EU. Nem lehet közös pénze a déli és az északi uniós gazdaságoknak: az egyiknek ez mindig túl erős, a másiknak jó, ezért elveszi a többi piacait, ott marad a válság, s tömni kell a pénzt a déli költségvetésekbe. Északon pedig nem marad elég pénz a fejlesztésekre. Adóreform nélkül egyetlen északi költségvetés sem képes 3 százalék alatti deficitet tartani: minél gyorsabban áll át egy állam a jövedelmeket terhelő adókról a forgalmat és fogyasztást terhelő adókra, annál jobban jár. Az unió gazdag, tehát sokat fogyaszt és magas a pénzforgalom: a forgalmi, a jövedéki és a pénzügyi tranzakciós adóztatás az az eszköz, amivel kézben tartható a deficit, s csökkenthető az államadósság. Minden más illúzió: a jóléti állam kiadási oldalának állandó faragása politikai korlátokba ütközik. Délen már megszűnt a politikai stabilitás, északon is megrendül, ha marad a megszorításokra építő gazdaságpolitika.

A magyar kormányról ellenfelei szeretik azt állítani, hogy megszorításokkal tartja 3 százalék alatt a deficitet, de ez nem igaz: az állam teljes megújításával, radikális adóreformmal és a monopóliumok megadóztatásával teremtünk új forrásokat a költségvetés számára. A bankadó nem fékezi a növekedést, mert 4 év alatt 180-ról 120 százalékra csökkent a banki hitel/betét arány, ami bankadó nélkül is végbement volna: a térségben nálunk volt a legnagyobb hitelbuborék. Magas kamattal kevés beruházás térül meg, ortodox monetáris politika mellett a bankoknak sincs pénzük. A költségvetést már konszolidáltuk, az államadósság csökken, de a bankrendszer még nem hitelez.

2013-tól növekedési trendfordulót várunk: több uniós forrás megy a gazdaságba, alacsonyabb lesz a kamatszint, a bankok elérik a 110 százalék körüli hitel/betét szintet és újraindítják a hitelezést, alacsonyabb hozamú állampapírhoz jutnak a befektetők, ezért üzlet után néznek, és a kisebb jövedelmi adók beruházásra ösztönöznek. A növekedés lesz a következő meglepetés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.