Publi

Olvasóink írják

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

Két kulcsszó

A már szinte gyermeki várakozással eltöltött idő után ma reggel kézbe vehettem (nem is hittem, hogy már az első kis újságosstandon) lapjukat, a Heti Választ. Mert "kell egy lap", amely a "planéta és a kertalja" ügyeiről (Elek István) hitelesen, háttér-információkkal, gyűlöletmentesen tájékoztat.

Ahol a hagyomány és a megújulás kulcsszavainak megfelelően - az első oldalas beharangozó szerint - párbeszédre hívják az olvasót a lapban, "amely minden új gondolatra, kezdeményezésre nyitott, de tisztában van a hagyomány egyént és nemzetet megtartó erejével".

Gyűlölöm a gyűlöletet. A magyar sajtópalettát és az elektronikus médiát - tőlem elvárható mértékben - egyforma esetenkénti toleranciával kísérem figyelemmel, de az igazságtartalom, a politikai manipuláció, a hangnem terén - nem tagadom - nem állok középen. Tudom, hogy melyik "szekértábor" nevezi az ország miniszterelnökét "miniduce"-nak, majd logikai bukfenccel "a régi pol. biz.-titkár joviális figurájának".

Halassy Adrien, Budapest


Olvashatóbban

Van néhány észrevételem, melyeket megfontolásra ajánlok a lap kelendősége érdekében:

- Újabb hírforrások bekapcsolásával lehetne talán némileg frissebb híreket is ismertetni, bár tudom, hogy ebbe a kérdésbe az időtényező erősen belejátszik.
- Általában kicsinek tartom csaknem az összes használt betűt, a címeket, esztétikai megfontolásból, a szövegeket is, az olvashatóság szempontjából.
Alig van cikk, amelyiknek a tipográfiáját kielégítőnek tartom, és ez volt az észrevétele családom valamennyi idősebb és szemüveget használó tagjának.
- Nem tudom, milyen funkciót töltenek be a képek között elhelyezett nyilak, amelyek általában egymáshoz nem tartozó képeket és cikkeket kötnek össze. Jobb lenne ezeket elhagyni.
- Az újság lapjainak összefűzéséhez a két kapocs kevés: a fedőlap már az olvasás ideje alatt kiszakadt.
- Az előfizetés komplikált. Az előfizetők gyűjtésének legjobb módja az újságban elhelyezett, előre nyomott befizetési lap.

Víz László, Budapest


Méltó válasz, Heti Válasz

Tisztelettel üdvözöljük a Heti Válasz című hetilapot. Már az első számával bizonyította, hogy hiányt pótol a nyomtatott médiában. Tiszta, érthető szó, érthető gondolat és végre pozitív üzenetek, nemcsak katasztrófa, botrány, hanem az értékteremtő építés, a megújulás hírei, például a beregi riport.

Külön tisztelettel üdvözöljük a lap kigondolóit, megalkotóit, és a rádióban a nevükben is nyilatkozó Elek Istvánt: a szombati 16 óra adásában lenyűgöző higgadtsággal válaszolt az őt kérdező riporternek, aki érezhetően remegő szájjal tette fel indulatos, irigy és semmiképpen nem jó szándékú kérdéseit. Elek István válaszai olyanok voltak, mint az új hetilap hangvétele. A kérdések pedig olyanok, mint a kérdező riporter által példaként hozott ÉS-beli Seres László-cikk (és általában az ÉS, de ide sorolhatnám a 168 órát vagy a MANCS-ot is) stílusa: arrogáns. Mint mindig, ha valakinek más értékrend alapján van mersze véleményt nyilvánítani ügyekről, teljesítményekről.

Mikó Sándor, Budapest


Új hangnem

Fiatal, környezettudatos, szabadelvű, konzervatív polgár vagyok. Így az újság értékrendjével azonosulni tudok. Üdítő frissességgel hat a Heti Válasz hangneme a hazai publicisztikapalettán. Emberközeli módon mutatták be Sólyom László professzor urat. Érdekes cikkek voltak számomra az Őrség-Vendvidék Nemzeti Parkról és Az Egyesült Államok elutasította a kiotói jegyzőkönyvet című cikkek. Izgalmas olvasmány volt a Hivatalos ellenfelek, titkos szövetségesek című írás Charles Fenyvesitől. Szívesen olvastam a Tallózóban a Limes és a Liget folyóiratok bemutatását. A Közügy rovatban érdekes írásokat olvastam Lányi Andrástól, Fricz Tamástól, Debreczeni Józseftől és Elek Istvántól.

Ajtai Árpád, Debrecen


Ilyen lap kell?

Már a lap megjelenését megelőző politikai ízű vélemények olvastán kétségeim voltak: kell-e egy új, hiteles mondanivalóval piacra lépő, "közélet, kultúra, környezet" témával jelentkező lapnak ilyen provokatív vitákba bonyolódnia? Mi ez: reklámmódszer, figyelemfelkeltés vagy pótcselekvés, mert a "bábák" bizonytalanok?

Sajnos a próbaszám nem jutott el hozzám (sem)... Egyáltalán: kik látták, olvasták, akiktől tárgyilagos, profi véleményt vártak, várhattak a kijelölt, felkért szakértők?!

Aztán megjelent a lap... Éppen péntek 13-án?! Utolsó oldalán a "főbába" fényképével, akit írásai alapján figyelemre méltó közíróként (?) tartottam számon kiköszöntőjével... "Kell egy lap!" Igen, kell, de ahhoz annak lapnak kell lennie! Pontosabban olyan hetilapnak, amelynek nem elsősorban eszmeisége, elkötelezettsége, környezettudata van, hanem amit az olvasó meg akar majd venni, hogy el is olvassa.

Vártam a lapot! Elolvasva, végigolvasva (!) sem az eszmeiségével, a balliberális sajtót "ellensúlyozó" erőlködésével van bajom, hanem "csak" azzal, hogy ez valóban "egy lap", a sok mindent közlő, de éppen ezért arctalan újság közül. Még az is hiányzik belőle, ami "kormányközelivé" tenné az egyes valóban közéleti írásokat.

Pálos Miklós, Budapest


Határon túlra is

Remélem, a határokon túli magyarság is hozzájuthat értékes lapjukhoz, de nem előfizetőként, hanem a magyarlakta városok, falvak újságosstandján vagy könyvtárak olvasótermében még a "távoli" Csángóföldön is.

Domán István, Sopron

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.