Publi

Olvasóink írják

/ 2001.05.11., péntek 07:42 /

Kereszttűzben a szigorítás

(Heti Válasz, április 27.)

Az már több a soknál, amit az Országgyűlés és a pártok csinálnak a fegyverügyből. Nem a tartási engedélyes fegyverekkel van a probléma, hanem a korábbi, úgynevezett hatástalanított és a törvény szerint eladható és eladott géppisztolyokkal és maroklőfegyverekkel, melyeket bárki vehetett a fegyverboltokban, mint díszeket. Ezeknek a fegyvereknek nyoma nincs, száma nincs. Tulajdonos nincs. Huszonöt perc hozzáértő munkával ezek a fegyverek ismét működőképesek lettek - és nem becsületes, nem törvénytisztelő emberek kezében. Ez a probléma.

Amíg törvényeinkben nem szerepel a birtokon belüli jogos önvédelem fogalma, addig az állampolgár fél és magát kívánja megvédeni, mert a rendőrségtől ne várjon védelmet, holott ez állampolgári jog! (Nincs rendőr, nincs autó, nincs benzin, és a törvényalkotók szerint ez fontos, a rendőr csak akkor védheti magát fegyverével, ha a golyó már ő felé repül. Ezután veheti elő fegyverét.)

Írja le az "okos" törvényalkotó, hogyan védjem meg magam és családomat, ha két kigyúrt betörő bejön hozzám éjjel. (Hívjam a rendőrséget? Vicc.) Hogy védje meg magát az autós, akit a magyar autópályán koccanásos trükkel megállítanak és kocsiját elveszik? Mivel védje jogos tulajdonát? (Amit soha senki nem fog megfizetni.) Kinek a kötelessége az alkotmány szerint mindezt biztosítani? Ha majd a betörőnek félnie kell, hogy egy lakásba behatoljon, akkor jó a törvény. Kaphasson fegyvert az, ki büntetlen, egészséges, becsületes, levizsgázott stb., és rendszeresen gyakorolja a fegyver szabályos használatát. (Rendszeres lőtérlátogatás.) Ne azok döntsenek ebben az ügyben, akikre testőrök vigyáznak, akiknek munkakörükből kifolyólag jár ez, s akik soha nem szereztek kellő jártasságot a fegyver használatából. Ne döntsön az, aki fél a fegyvertől. (Fél, mert nem tudja biztonságosan kezelni, fél, ha tudja, hogy valakinél fegyver van.) Az ilyen ember pszichológiailag sem alkalmas fegyvertartásra. Annak eldöntésére sem alkalmas, hogy kinek legyen, kinek ne.

N. Péter, Győr

(A benyújtott törvénytervezetet időközben átdolgozás céljából visszavonták -
A szerk.)


Az ortodox kelet küldötte

(Heti Válasz, április 27.)

Nagy érdeklődéssel olvastam a 2001. április 27-i számukban a konstantinápolyi pátriárka látogatásával kapcsolatos cikket. A sok új információt tartalmazó cikkben bizony tévedések is találhatók, mely a köznyelvben "görögkeletinek" nevezett egyház elnevezésével és szervezetével kapcsolatosak.

Röviden a cikkel kapcsolatban azt lehet elmondani, hogy az egyház neve helyesen ortodox egyház, mely igazhitűt jelent, és ennek orosz fordítása (pravoszláv) is ezt tükrözi.

A hazai ortodox egyház hat nemzetiségre és öt joghatóságra (szerb, román, magyar, orosz, görög, bolgár) oszlik.

Kiemelendő, hogy a magyar egyházmegye joghatóságába tartoznak a magyar hívők, de ide tartoznak az orosz ajkúak is. A felsorolt magyarországi ortodox hívek egyházi főhatósága a moszkvai patriarkátus.

A nemzetiségekhez tartozó (román, szerb stb.) hívek egyházi főhatósága az adott anyaország egyházi főhatósága (belgrádi, bukaresti patriarkátus stb.). A görög hívek a konstantinápolyi patriarkátushoz csatlakoztak az utóbbi időben, és valóban Beloianniszban építették fel a templomukat.

Dr. Mezőközy András, Miskolc


Az elnöki demokrácia felé

(Heti Válasz, április 27.)

Egyetértek Körösényi András úrral, aki a 3. számban arról ír, hogy - valószínűleg - az elnöki demokrácia felé haladunk. Írása végén utalását Weberre azonban - úgy vélem - jó néhányan nem értik, hiszen kevesen olvashatták Max Weber: Politik als Beruf című, 1919-ben Lipcsében megjelent könyvét vagy annak magyar nyelvű fordítását. Pedig érdemes volna röviden megismertetni olvasóikat néhány fogalommal, amely a mai hatalmi csaták megértéséhez is szükséges, mint például állam, anarchia, tradicionális uralom, karizmatikus uralom stb. Az olvasó bizonyára jobban elfogadná sok brit vagy japán állampolgár nézetét is, ha tudná, mit jelent számukra az "uralkodó".

Németh Endre, Százhalombatta


Berlin Love Parade és drog nélkül?

(Heti Válasz, április 20.)

A lap április 20-i számában, a Tallózó rovatban szerepel a berlini Love Parade-ról szóló Spiegel-hír. Ebben a cikk írója Berlin Tiergarten nevű kerületét lefordítja állatkertnek, ami jelen esetben félrevezető. A Love Parade ugyanis nem megy be az állatkertbe, mint ahogyan ezt hinni lehet, hanem csupán a kerület széles főutcáján (Strasse des 17. Juni) vonul végig.

Lakatos Dániel


Hiányos internetes kiadás

Itt, Londonban mind magam, mind egész baráti köröm nagy örömmel fogadta a hírt, hogy végre van egy színvonalas jobbközép hetilap. Miután a külföldi előfizetés egyrészt költséges, másrészt megbízhatatlan, így külön örültünk, hogy a lap az interneten is olvasható. Sajnos ebbe az örömünkbe némi üröm vegyült, amikor kiderült, hogy az internetes kiadásban bár a tartalomjegyzék sokat ígérő, a cikkek közül csak nagyon keveset lehet elolvasni.

Timár Péter, London

Internetes honlapunkra (www.hetivalasz.hu) és postacímünkre (2141 Budapest, Pf. 11.) továbbra is sok olvasói vélemény, hozzászólás, kommentár érkezik. Az alábbiakban mindkét forrásból merítünk: s ismét a cikkeink kapcsán megfogalmazott konkrét megjegyzések közül válogatunk. Örömmel nyugtázzuk azokat az olvasói észrevételeket is, amelyek lapunk terjesztéséről szolgáltatnak információkat: egyrészt jó érzés azt olvasni, hogy sok újságárusnál már pénteken kora délután egy példányt sem lehet kapni a Heti Válaszból, másrészt elkeserítő dolog, hogy ilyen módon sokak érdeklődését - önhibánkon kívül - még mindig nem tudjuk kielégíteni. Kiadónk készséggel vállalkozik arra, hogy orvosolja a terjesztésben mutatkozó problémákat - ehhez azonban konkrét információkra lenne szükségünk. Kedves olvasóink! Ha azt tapasztalják, hogy valahol elfogyott a Heti Válasz, kérjük, hívják fel a 461-1407-es telefonszámon a terjesztési részlegünket, ahol regisztrálják a közölt adatot, s lépéseket tesznek, hogy a laphiány máskor ne forduljon elő.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.