Publi

Olvasóink írják

/ 2001.05.18., péntek 07:44 /

Nyugdíjreform-variációk

(Heti Válasz, május 4.)

Közgazdasági szempontból Szekeres Szabolccsal egyetértek abban, hogy "Ha sikerülne... átterelni mindenkit a tőkefedezeti nyugdíjrendszerre, akkor megszűnne a nyugdíjak demográfiától függősége. Ezt a kockázatot kell tehát mérlegelniük azoknak, akik előtt megnyílik a lehetőség, hogy ne legyen kötelező belépni valamelyik tőkefedezeti nyugdíjpénztárba".

A járulékot befizető leendő nyugdíjasnak azonban nem csupán ezzel a kockázattal kell számolnia. Az állam ugyanis a nyugdíjpénztár fizetésképtelensége esetén csak a befizetett járulék erejéig vállal garanciát és nem a kamatok vagy befektetések révén a befizetett járuléknál lényegesen nagyobb összegre (ha ebben tévednék, akkor ennek nagyon örülnék, de ezt a tényt a napisajtóban megjelent nyilatkozatok és elemzések finoman megkerülik). Így például a szerény, évi nyolcszázalékos betéti kamatot és évenkénti kamatjóváírást figyelembe véve a ma befizetett 1 forint negyven év múlva kereken 22 forintra növekszik. Az állami garancia a 22 forint helyett 1 forint. Véleményem szerint ez a kockázat nagyságrendekkel nagyobb, mint a demográfia által okozott. A nyugdíjpénztár fizetésképtelensége esetében csak néhány évtizeddel később veszi észre a járulékot befizető, hogy az általa várt nyugdíjának csak 5-10 százalékát kapja meg.

Az elmúlt 10-11 évben nyilvánosságot kapott "pénzeltűnések" ismeretében egyáltalában nem zárható ki, sőt valószínűsíthető, hogy lesznek olyan nyugdíjpénztárak, amelyekről csak évtizedekkel később, amikor a nyugdíjfizetési kötelezettségük időszerűvé válik, derül ki, hogy fizetésképtelenek. Ezt a lehetőséget felelőtlenség elhallgatni a kockázatok elemzésekor.

Tóth Géza, Budapest


A Minimális csomag

(Heti Válasz, május 4.)

A határon túl élő magyarok (nem csak azok) sohasem ették mások kenyerét, hanem a munkájuk gyümölcsét, és azok a mások élősködnek rajtuk. Ha elkergetik őket, és ez az állam vagy bármelyik befogadja, annak csak haszna lesz belőlük.

Fantázia kérdése ezek után, hogy kinek származhat kára magyar ajkú testvéreink idelátogatásából, munkájából. Megsúgom: ugyanazoknak, akik örvendenek a magyarság létszámbeli fogyásának.

Kovács Árpád

Jó volt olvasni Csapody Miklós cikkét. Hozzáfűznivalóm csak annyi: még az MSZP is belátta, a nemzet egysége nem pártpolitikai ügy, hanem politikai irányzatok fölött (és azokon kívül) áll. És végre az SZDSZ is színt vallott. Nem mintha idáig nem ismertük volna egyes megnyilatkozásaik alapján nézeteiket, de most fehéren feketén elhatárolódtak a nemzeti egység megteremtésének gondolatától. Most már csak az a kérdés, kinek (kiknek) az érdekeit képviselik?

Eliz


Nagyobb teret a közügyeknek

Örömmel látom, hogy lapjukban egyre több, az embereket, a nemzetet érintő problémáról, törvény-előkészítésről szóló cikket olvashatunk (maffiaközpont, globalizáció, státustörvény, szlovákiai magyar püspök kérdése stb).

Továbbra is nagyon jónak találom a Közügy című részt, s remélhetőleg a jövőben is neves politológusok-szociológusok fognak itt megszólalni, talán ha van rá lehetőség, egy-két oldallal kibővítve, de józan keretek között, nehogy az itt megjelent cikkek szolgáljanak alapul a későbbi sárdobálásoknak.

Ha lehetséges, akkor szerintem több helyet kéne fordítani a közelmúltban vagy a most felszínre kerülő regionális, de mégis sok embert érintő ügyek elemzésének. (Például pár hónappal ezelőtt Demszky főpolgármester úr javaslatot tett arra, hogy Budapest agglomerációjában - körülbelül 30 kilométeres sávban - ne lehessen ipari területeket kijelölni, s újabb területeket belterületté vonni lakásépítés szempontjából. Ok: Pest megye Budapest tüdeje és zöldövezete, hagyjuk "érintetlenül", a vállalkozások jöjjenek csak az amúgy is rossz állapotban lévő fővárosba. Az egésznek két szépséghibája van: egyértelmű célja Demszkynek, hogy a befektetőkből csak Budapest húzzon hasznot, a másik pedig, hogy arról meg elfeledkezik: a Pest megyében létesült közelmúltbeli befektetések a környezetvédelem szempontjából nem kifogásolhatók, például a gödöllői Sony vagy elég sok, most nagy tőkeinjekcióval létesült kisebb-nagyobb vállalkozás.

Bondai Nikolett


Lépés a demokratikus egyensúly irányába

Tizenkét éve szenvedek a "független" sajtó egyoldalúságától, ezért május elsejétől előfizettem a Heti Válaszra. Mélységesen igazságtalannak tartom, hogy miközben a jobboldal elnyerte a voksok 50 százalékát, az átmentett balliberális körök 90 százalékos súllyal tenyereltek rá a tömegtájékoztatásra. Hiába tűnik gazdagnak az újságospavilonok tarka választéka, ha a lapok tartalma és rejtett sugalmazásai egysíkúak. A Heti Válasz megjelenését kicsi, de jó lépésnek tartom a demokratikus egyensúly irányába.

Nekem személyesen az új lap elégtétel például azért, ahogyan bemutatta az RTL Klub a március 15-i, Hősök terén tartott ünnepséget ("alulnézetből", nehogy véletlenül megtudjuk, mennyien lehettek a téren). Apró elégtétel a tizenkét éve tartó bosszúságokért, amiatt, hogy a Kossuth rádió mit vett észre közéletünkből, és "véletlenül" mit nem látott meg.

Amennyire értek hozzá, úgy látom, lapjuk hangvétele és tematikája a legmegfelelőbb ahhoz, hogy Magyarország valós érdekeit szolgálja. A betűk valóban lehetnének kissé nagyobbak.

Kövér Károly, Szeged

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.