Publi

Olvasóink írják

/ 2001.07.27., péntek 07:38 /

Paskál-telki packázások

(Heti Válasz, július 13.)

A tárgyban jelzett cikkel kapcsolatosan egyetlen apró dologra szeretném felhívni a figyelmet. Élő Anita azt írja, hogy a "Fővárosi Közigazgatási Hivatalnak régóta tartó ügye van a kerülettel", és ezzel a helyi népszavazásról szóló rendeletünkre utal. Azt sugallja e megjegyzésével, mintha e vita, illetve ügy lenne az oka az érintett telek ügyében összegyűlt aláírások érvénytelenségének. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem tudom, érvényesek-e az aláírások, csak azt tudom, hogy nem az erre vonatkozó törvény szerint jártak el a kezdeményezők, ezért a népi kezdeményezésnek nem felelnek meg.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 33. §-ának (1) bekezdése kimondja - a helyi rendeletünk is utal erre -, hogy "Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt - hitelesítés céljából - be kell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez...", majd a (4) bekezdés utolsó mondata meghatározza, hogy "Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni". Lehet, hogy a mi rendeletünk rossz, azonban nem a rossz rendeletre való hivatkozással utasította el az illetékes az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hanem alkalma sem volt arra, hogy ezt elkövesse, mivel azt nem nyújtották be hitelesítésre.

Ez az a momentum, amit a kezdeményezők elmulasztottak, ezért - népi kezdeményezés céljára - érvénytelenek az aláírások, máskülönben biztosan érvényesek, de ennek megállapítása a választási bizottságra tartozik. Miután azonban nem hitelesített aláírásgyűjtő íven szerepelnek, így a választási bizottság nem foglalkozhat ezzel az üggyel.

Természetesnek tartom, hogy a kezdeményezők, miután rájöttek, hogy hibáztak - hiszen jómagam is levélben tájékoztattam a vonatkozó előírásokról Páll urat -, megpróbálják a felelősséget áthárítani, jelen esetben a jegyzőre, illetve azokra, akikkel előzetesen beszéltek. Abban egyetérthetünk, hogy ezt tisztázni nem lehet. Álláspontom azonban az, és ezt Páll úrnak is elmondtam, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a következmények alól, jelen esetben a népi kezdeményezésnek nem megfelelő eljárás és ezzel a lakók félrevezetése alól. Én elhiszem, hogy a helyi Fidesznek ez presztízsveszteség, úgy gondolom azonban, ha már egy párt segít az aláírásgyűjtésben, talán azt a fáradságot is vehették volna, hogy ők hívják fel a figyelmet a szabálytalanságokra. Nyilván nem tették, hiszen így szaftosabbá lehet tenni az ügyet, ismét el lehet marasztalni a kerület vezetését, hogy lám, lám, nem veszik figyelembe az aláírók akaratát. Az is lehet, hogy jóhiszeműen jártak el, az ő hibájukból is kialakult helyzetben azonban úgyis ez lesz a propagandájuk.

Azt talán az újságírónak is, mint a korrekt tájékoztatásra hivatottnak, tudnia illik, hogy a népi kezdeményezést napirendre kell tűznie a képviselő-testületnek, de ez a történet formailag nem felel meg ennek. Ezt a formai hibát a kezdeményezők és támogatóik követték el.

Én még azt is felvetettem, hogy nem baj, adják be most az ívet hitelesítésre, és majd az eddig összegyűlt aláírásokat is figyelembe vesszük, de sajnos ezt nem lehet, mert a formai hibát nem lehet elnézni. Itt tartunk jelenleg.

Összefoglalva: Nem a zuglói önkormányzat rendeletének hibája az oka annak, hogy a Paskál-telek ügyében kezdeményezett aláírásgyűjtés nem felel meg a népi kezdeményezésnek.

Halász Iván alpolgármester


Újabb viharfellegek

(Heti Válasz, július 20.)

Nagy örömmel töltött el az, hogy a Millenáris Parkban végre felállításra került egy csarnok, melyben nemzetünk büszkeségei szerepelnek. Ez nemcsak a múlt megismerésében tölt be fontos szerepet, hanem a jövő számára ad reményt, irányt.

Önmagában egy néhány száz négyzetméteres park azonban - méretei és helyhez kötöttsége miatt - nem tud egy egész ország számára üzenetet közvetíteni. Ezért nagyon örvendetes, hogy végre vannak olyan sajtótermékek, amik fontosnak tartják a nemzeti gondolkodást, a nemzeti értékeket, a hagyományokat. Azonban ehhez nem elegendő látványos propagandacikkeket írni, hanem a mindennapi újságírásban is el kell helyezni ezeket az értékeket. Ezen dolgok fényében olvastam megütközve, hogy Bill Gates úgymond "pókerjátszmák szünetében megalkotta a Basic nyelvet".

A számítástechnika azon kevés dolgok egyike, melynek megalkotásában és kezdeti fejlesztésében nagyon jelentős - ha nem megkerülhetetlen - a magyar részvétel.

A Basic nyelvet Kemény János alkotta meg 1962-ben. A Microsoft alaptermékeinek tekintett Word, illetve Excel programok kifejlesztője, illetve kifejlesztésük egyik meghatározó alakja ifj. Simonyi Károly, aki jelenleg a Microsoft fő rendszerépítője.

Nem akarom Bill Gates személyét megsérteni, de azt hiszem, hogy ő inkább jó üzletember számítástechnikai tudással, mint jó számítástechnikai szakember üzleti érzékkel.

Fontos számunkra, hogy büszkék lehetünk, és fontos nekik, hogy mi büszkék vagyunk rájuk. A fenti adatok ellenőrizhetők Marx György A marslakók érkezése című könyvében.

Nagy Kázmér, Fehértó


X. úr Pécsről

(Heti Válasz, július 20.)

Nagy érdeklődéssel olvastam Pelle János cikkét a pécsi pedofilbotrányról. Remélem, a továbbiakban tájékoztatnak a fejleményekről, hiszen nagy a tét. Ha a harcos jogvédők ezúttal rossz ügy mellé állták, fizetniük kell, s a nyilvánosság előtt elismerni tévedésüket. Az Egyesült Államokban szerzett tapasztalataim azt mondatják, évtizedekig is elhúzódnak ezek az ügyek. Ott már annyira felvilágosultak a kisiskolások, hogy a tanító bácsi simogatásáért feljelentést tesznek. Megalázott tanárok kénytelenek mentegetőzni. Bízom benne, hogy nem jutunk el idáig.

Horváth Károly, Budapest


Értékközvetítés vagy alkotmánysértés?

(Heti Válasz, július 20.)

Az egyházi iskolákba történő túljelentkezés pontosan mutatja, hogy a szülők igenis szeretnék, hogy gyerekeik komoly erkölcsi nevelést kapjanak. Ezért nem értek egyet a hittan bevezetése ellen akár sztrájkkal is fenyegetőző MSZP-s Szabó Zoltánnal. Ugyanakkor nem örülnék neki, ha újból fellángolnának az Andrásfalvy Bertalan minisztersége idején kezdődött viták. Még jól emlékszem a dabasi ügyre is, amelyet a helyiek ellenében szítottak a balliberális politikusok. Úgy hiszem, ezeken a botrányokon túl kellene lépnünk.

Nagy Lászlóné, Budapest

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.