Publi

Olvasóink írják

/ 2001.06.29., péntek 07:51 /

Javíthatók-e az állatkerti körülmények?

(Heti Válasz, május 18.)

A Heti Válasz 6. számában megjelent cikkel kapcsolatban az alábbi pontosításokat, megjegyzéseket szeretnénk közölni:

Az állatkertekkel kapcsolatos 3/2001. (II. 23.) kormányrendelet nem az első olyan magyar jogszabály, amely a nemzetközi színvonalnál is szigorúbb. Miután a 99/22/EEC irányelvek alapján készült a rendelet hazai megfelelője, a tagállamok (esetünkben a jövőbeni tagállamok) szabad kezet kaptak a lefektetett szabályok elérésére. Így tehát hosszú távon a hazai szigorúbb intézkedések csak az itthoni állatvédelem javára válhatnak.

A rendelet nem feltétlenül az élettér megnövekedését kívánja elérni, hanem minimum standardok életbeléptetésével azt kívánja szabályozni, hogy az állatok milyen körülmények között tarthatók. Tehát az állatkerteknek mostantól fogva csak a jogszabály szerint lehet állatokat beszerezniük és tartaniuk.

Az, hogy helyénvaló megoldás-e azoknak az állatoknak a más intézményekbe való szállítása, amelyeknek nem tudnak a jogszabálynak és a fogságban tartott állatok alapvető igényeinek megfelelően helyet biztosítani, nem lehet kérdéses. Sem etikai, sem pedig fajmegőrzési szempontok nem indokolhatják az állatok állatkertekben való rossz körülmények közötti tartását, sőt! Pontosan ezen indokok miatt fontos az egyes fajok igényeinek részletes vizsgálata. Az altatás olyan esetekben lehet indokolt, amikor az állat szenvedése nem szüntethető meg. Külföldi állatkertekben egyébként bevett szokás, hogy a felesleges szaporulatnak más intézményekben keresnek helyet. A REX Alapítvány, felkínálta az együttműködés lehetőségét a jelenlegi állatvédelmi problémák mielőbbi kiküszöbölésére, hogy az állatok jóléte igényeik szerint biztosítva legyen; itt ugyanis nem horgászcsaliról, hanem nagyon sok esetben igen ritka védett fajok állapotáról és az állatkertek valódi céljából van szó.

REX Alapítvány
Egzotikus állatvédelmi munkacsoport


A klímaváltozás kora

(Heti Válasz, június 15.)

Vissy Károly nem látja bizonyítottnak a globális felmelegedést. Ezzel a világ meteorológusainak egyre jelentéktelenebb kisebbségéhez tartozik. A legfontosabb nemzetközi természettudományos folyóiratok (például Nature, Science) egyértelműen azt tükrözik, hogy a kutatók döntő többsége tényként kezeli az éghajlat globális változását. Sőt, abban is gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy a melegedést elsősorban az emberi tevékenységek okozzák. Az ENSZ égisze alatt működő, a világ vezető klímakutatóit tömörítő kormányközi bizottság ez évi jelentése értelmében az éghajlatváltozás az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszély: a modellek szerint évszázadunk végére akár közel 6 °C-kal is emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete, ami egyenlő volna az ökológiai katasztrófával. Az éghajlatváltozás kapcsán a teljes bizonyosságra várni: hiú remény, sőt, öngyilkossági kísérlet. A folyamatok hatalmas tér- és időléptéke, valamint az éghajlati rendszer bonyolultsága miatt ugyanis - bármennyire is fájó - soha nem fogunk tudni biztosat állítani a globális klímaváltozásról. Kényszerűen csupán valószínűségekkel számolhatunk, ezek pedig azt mutatják, hogy a földi éghajlat katasztrófával fenyegető ütemben változik.

A Vissy-féle bizonytalankodás azok malmára hajtja a vizet, akik a rövid távú gazdasági haszon érdekében a klímaváltozás elleni védekezés elodázásában érdekeltek. Ez azonban gyökeresen ellentétes az emberek döntő többségének, kiváltképp az utánunk jövő nemzedékek érdekével.

Takács-Sánta András
egyetemi oktató, ELTE


Tanévzáró a jövőnek

(Heti Válasz, június 22.)

Ezerkilencszáznegyvenben érettségiztem Kecskeméten a gr. Tisza István reálgimnáziumban. Úgy döntöttünk, hogy nem a hagyományos Gaudeamus igiturral búcsúzunk iskolánktól, hanem felkérjük Mécs Lászlót, hogy írjon részünkre a ballagáshoz verset, majd felkerestük Kodály Zoltánt, kérvén, hogy zenésítse meg, aki viszont azt tanácsolta, hogy valamelyik megfelelő hangulatú népdal zenéjére mi írjunk szöveget. Ezt meg is fogadtuk, és az "Arrul alul kéken beborult az ég" népdal zenéjére kollektívan az alábbi szöveget "költöttük", két sorára még most is, 60 év távlatából is emlékszem, íme: "Nyolc esztendő gyorsan elszállt fölöttünk / Barátaink immár búcsúzni jöttünk..." Érdekesség, hogy a Mécs László-verset a Széchényi Könyvtár Mécs László-köteteiben nem találtam, lehet, hogy nem is jelent meg? Közben az iskola évkönyvében ráleltem, és mellékelten elküldöm, a benne foglaltakat ma is lehet vállalni. Ezen túlmenően az iskolánk toleranciáját jellemzi, hogy katolikus papköltőt kértünk meg a vers megírására, de az is, hogy ő vállalkozott is rá.

Ha tudják, használják e kis történetet egészséggel.

Tósoky Elemér

Mécs László
Életbe indulók dala*

Az iskolánk fészek-szívén
csattannak búcsúcsókjaink
s szállunk csodákra éhesen,
hol millió csodával int
minden csodák császárja: Élet.

Apáink szíve ritmusát
jajjal rontják zord idők,
jeremiáddal telt a Föld,
- mi friss szívet és friss tüdőt
viszünk a világgépezetbe!

Harcolni és győzni akarunk
barázda, műhely, hivatal,
ecset, toll, hangszer harcterén,
hogy glóriázza diadal
újfajta hősök regimentjét.

Élet! Építni akarunk
egy új hazát, melynek Család
lesz ezerévre új neve,
mely senkihez se lesz csalárd,
se mostoha, ha testvérünk lett!

Új Bábeltornyot építünk
Istennel minden rom s avar
felett, hol minden nemzet egy
nyelven beszél a nyelvzavar
helyett: nyelvén a szeretetnek!

A Fészken búcsúnk csókja ég,
új raj rajong új indulót,
Élet, ki tavasz-trónon ülsz,
Caesar, az élni indulók
dalos szívvel köszöntenek Téged!

*Szeretettel küldöm
a kecskeméti gr. Tisza István Ref. Gimnázium 1940. évi maturánsainak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.