valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

http://valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

Publi

Draskovics ment - ki lesz a következő?

/ 2009.12.19., szombat 15:23 /

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter elvégezte az érdemi munkát. Öt hónapig lehetne még tárcavezető, de már nincs miért. Ő mondja így.

Mögötte elvágólag sorakoznak a fontos törvények, a ráncba szedett, feladatukat tudó és maradéktalanul megoldó rendőrök és határőrök. A mű elkészült. Az alkotó megpihen.

Aki Draskovicsot hallgatja és mindezt elhiszi, el sem tudja képzelni, mihez kezdenek majd az utódok az elkövetkezendő pár évben. Alighanem ülnek a minisztériumban és kedvetlenül pasziánszoznak.

Bezzeg, ha nem Draskovicsot hallgatjuk, de saját szemünkkel és agyunkkal fogjuk be a világot, látjuk, hogy az országban elgyengült a jog uralma, az igazságszolgáltatás iránti bizalom megcsappant, a politikai célra használt, védtelen demonstrálókat abriktoló rendőrség magába zárja bűnbe esett tagjait, büszkélkedik a terrorizmus felszámolásával, holott annak csak groteszk nyomai fedezhetők fel, védtelen állampolgárok százezrei meg legfeljebb saját összefogásuktól remélhetnek némi biztonságot és nyugalmat.

Hogy a miniszter épp az ellenkezőjét írja le a valóságnak, nem új keletű gyakorlat, nagyon is tudott már Őszöd óta. Példa rá a kémia szakos bonyhádi diákok robbantásos kísérletének terrorizmusra keresztelése. Aligha véletlenül, a bizonyíték előállításáért működtetett gépezet kényszere alatt.

Draskovics Tibor a Gyurcsány-éra egyik emblematikus figurája. A végrehajtó. Aki iránt nem a szocialista párt táplált feltétlen bizalmat, sokkal inkább a volt kormányfő családi és üzleti köre. S akit - bár világéletében pénzügyi területen dolgozott - egyszer csak átvezényeltek a rendőrség felügyeletére és a lehallgatásokat engedélyező igazságügyi tárca vezetésére.

A miniszteri távozás valódi okáról az elkövetőt kérdezni nem több látszattevékenységnél. Sokkal célravezetőbb górcső alá venni a lemondás környezetét. Mert aki nem gépen száll a szocialisták fölé, pontosan láthatja, hogy mi is történik velük és általuk. Az MSZP tavasz óta a szisztematikus visszavonulásra koncentrál. Gyurcsány és rendszerét tartó emberei fokozatosan lépnek ki a kormányból. Előbb csak azért, hogy szénné égett arcuktól megszabadítsák a választásra készülő pártot. A szocialisták Sztálingrádja, az uniós megmérettetés óta már azért is, hogy a legyengített, közigazgatásában megrendített állammal szemben erős ellenhatalmat építsenek ki.

Jellemzően sem a titkosszolgálatokért felelős Ficsor Ádám, sem a rendőrséget kontrolláló Draskovics távozásakor nem Bajnai Gordon alakította át kormányát, ő csupán tudomásul vette a - forgatókönyv szerinti - változást. A rendszert finanszírozó befektetők igényeit végrehajtó kormányfő és pénzügyminisztere mindvégig a színpadon marad - a pénzvilág tapsának és várhatóan attraktív állásajánlatának kíséretében.

A csodatrombitás, a New Orleans-i Wynton Marsalis zenekara hagyja el ilyen fokozatossággal a színpadot, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy a közönség fantasztikus élménnyel gazdagodva, nem illúziókkal szegényebben, becsapva marad a nézőtéren. Legutóbb Draskovics Tibor lépett ki a hétköznapjainkból. Önként és dalolva. Mint aki jól végezte dolgát. A kormányfő megköszönte a tevékenységét. Mert a játék még nem ért véget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.