Publi

Stumpf András

Orbán Őszödje?

/ 2011.09.09., péntek 09:33 /
Orbán Őszödje?

Orbán Viktor aligha szorul rá, hogy megvédjem. Persze ha rászorulna, sem védeném meg. Nem azért, mert utálom, hanem mert a politikus-miniszterelnök verbálvédelmének embert próbáló feladatát van, aki el kell, hogy végezze és el is végzi: diplomatának, fideszes politikusnak, szővivőnek éppen ez a dolga. Az újságíróé, publicistáé meg nem ez. Az viszont igen, hogy ha az álszentség- és/vagy hazugságszag koncentrációja megnő a magyar éterben, szóljon.

Márpedig amikor a WikiLeaksről kiszivárgott szenzációs mondatok után Orbán Őszödje címekkel, közcímekkel jönnek elő kollégák, ugyanerről beszélnek ellenzéki politikusok, akkor nagyon is megnő. Úgyhogy szólok.

Az orbáni és gyurcsányi mondatok közötti egyenlőségjel rajzolgatása politikailag lehet indokolt ellenzéki részről, nyilván ezzel kell próbálkozni, csak éppen semmi köze a valósághoz.

Mert mit is mondott Orbán? Mikor? Az amerikai követségi jelentésekből az derül ki, hogy a 2006-os kampány időszakában két ízben is közölte az őt hallgató diplomatákkal, vállalatvezetőkkel: ne vegyék komolyan a nyilvánosság számára tett kijelentéseit. „Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok", illetve „Hagyják figyelmen kívül, amit mondok". 

Már hogy amit nekünk mond, a népnek.

A mostani magyarázkodás, hogy hát a cselekedetei alapján ítéljék meg, ne a szavai alapján, és ezt ma is fenntartja, kínos kissé, nem vitás. Merthogy ellenzéki politikusként nem volt cselekvési lehetősége 2006-ban. A cselekedetei a szavai voltak. Az ígéretei. Nem volt sok egyébként, de a 14. havi nyugdíj, az idióta licit azért él még az emlékezetünkben.

Orbán tehát nem gondolt mindent komolyan, amit ígért. Ez kit lep meg? Senkit. Egyrészt válságról beszélt, eladósodottságról, arról, hogy „rosszabbul élünk, mint négy éve", másrészt még arról, hogy lesz 14. havi. Nem is volt hiteles 2006-ban, a borzadálykampány után el is vesztette a választást. Ennyi.

De mi köze ennek Őszödhöz?

Semmi.

Amit ott Gyurcsány elmondott, azzal nem az volt a gond, hogy olyat ígért, amit maga sem gondolt komolyan. A politikai kampány egy tömegdemokráciában ilyen. Ez van. Gyurcsány is ígért mindenféle biopoliszt meg technopoliszt, úgy, hogy pontosan tudta, mekkora bődületes baromságok ezek abban a helyzetben. A gond, amelyre az őszödi beszéd rávilágított, nem a felelőtlen ígéret (ami egyébként még nem is hazugság) volt. Sőt, még csak nem is a hazugság.

Hanem a csalás.

A trükkök százai. A tudatosan felelőtlen, az országot az államcsőd szélére sodró politika, amelynek egyetlen szempontja volt: megnyerni a választásokat. No, ellenzékből lehet ez az egyetlen szempont. Sőt, más nem is lehet. Gyurcsány viszont 2004-től miniszterelnök volt, a kormány feje. Valódi döntési helyzetben nap mint nap. Őszödön arról beszél rendkívül őszintén, hogy pontosan tudta, mit csinál, azaz mit nem csinál. Semmit.

Túl azon, hogy a kormányzást (értsd: a kormány népszerűségét) visszahozza „a szarból". Pontosan tudta, hogy úgy csinál, mintha kormányozna, de nem kormányoz, s hogy ez ne derüljön ki, adatokat hamisíttat, telefonálgat Almúnia biztosnak, nem hozza nyilvánosságra a negyedéves jelentést a választás előtt, stb. Eladósít, a parlamenti többségét is hazugságra használja, nem csupán szóval ígér teljesíthetetlent, de törvénnyel (ötéves adócsökkentési program), tehát mindent a látszatért, semmit a valóságért, az ország, a jövő nem számít. Csak a hatalom megtartása-megszerzése. Az elhíresült „elkúrás" tehát egyáltalán nem elkúrás volt. Hanem átkúrás. Cinikus, tudatos, következményekkel járó, az országnak ártó. Nem csupán az országnak kárt egyébként nem okozó üres ígéret, mint Orbán szavai. 

Persze abban, hogy Orbán Őszödjéről értekezhetnek most sokan, felelőssége van a Fidesz-kommunikációnak is, amely az óvodás „hazudós-hazudós!" szinten fogta meg akkor a kérdést. Ahogy a legtöbben egyébként. A politikus erkölcsét a magánerkölcs szemszögéből vizslatva, dilettáns értelmezési keretet adva a történetnek. Holott a kérdés nem az, hogy jó ember-e, hazudik-e. Nyilván mindenki hazudik. A politikus esetében a kérdés viszont az: akárhogyan is, de használ-e az általa vezetett közösségnek, vagy árt. Gyurcsány ártott. Sok évig isszuk még a levét.

Orbán meg minden bénázás és ízléstelen döntés ellenére is költségvetési fegyelmet tart, adósságcsökkentést hajt végre, éppen egy számára minden bizonnyal népszerűségvesztést hozó ősz kezdetén vagyunk.

Megérdemel persze sok kritikát, kap is. Az őszödölés viszont egész egyszerűen hamis, hazug eljárás vele kapcsolatban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.