Publi

Sztankóczy András

Orbán Viktornak megint igaza van - félig

/ 2017.10.14., szombat 08:26 /

Vajon mennyire hiteles, ha a magyar kormány vezetője a keresztény világ fő védelmezőjeként lép fel mindössze két héttel azután, hogy agyondicsért és különleges kapcsolatokkal kínált meg egy olyan országot, amely saját térségében a legfőbb keresztényüldözőnek számít?

Orbán Viktornak megint igaza van. És megint csak félig. A keresztényüldözés tényleg fontos téma, bizony megér egy külön konferenciát is, szóval nagyon is rendben van, hogy a magyar kormány rendezett neki egyet. Bár valószínűleg eredménye nem lesz, de minden kísérlet üdvözlendő, amely véget akar vetni annak az időszaknak, amikor a keresztények voltak az egyetlen vallási csoport, amelyért senki sem emelte fel a szavát. Akkor is igaza van a konferencián felszólaló miniszterelnöknek, amikor elítéli azt a kultúrharcot, amely Nyugaton folyt-folyik a vallásos keresztények ellen.

Csak éppen az egész mögött minden dicséretes iraki iskolaépítés ellenére nagyon nehéz a jószándékot, és nem pedig a választási kampányt látni.

Van egy kifejezetten a keresztényüldözésekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, az Open Doors; a kommunista Lengyelországba csempészett Bibliákkal indult, és minden évben elkészíti azon országok listáját, ahol bántják a keresztényeket. Nos, Európában egyetlen ország van, ahol tényleges fizikai veszély is fenyegeti vallásuk miatt a keresztényeket, márpedig azt a kormányfő is elismerte, hogy azért ez a fajta veszély egy fokkal rosszabb, mint a nyugat-európai „rafinált” keresztényellenes módszerek.

Ez pedig Törökország. Amelynek keresztényeket cseppet sem szívlelő kormányzatáról Orbán mindig is, kizárólag a legnagyobb elismerés hangján beszélt. Nem emlékszem arra, hogy Orbán valaha bármely török vezetőnek, netán magának Erdogan elnöknek felvetette volna a törökországi keresztények rossz helyzetét.

De menjünk egy felszólalóval (és egy országgal) arrébb. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagyon helyesen elmondta, hogy a világon öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény, és hogy a jelenség száz országban figyelhető meg. Nos, ezek egyike történetesen Irán, amely mindig ott van azon országok legszűkebb élmezőnyében, ahol a legrosszabb kereszténynek lenni. Jelenleg az Open Doors listájának nyolcadik helyezettje, vagyis csak hét szörnyűbb ország van nála ebből a szempontból a világon!

Ezt Semjén is tudja, hiszen nem volt még olyan rég, hogy felajánlotta egy Svédországba menekült keresztény iráni lánynak, hogy Magyarország befogadja őt, ha a svédek kiutasítják. Ami persze arra nagyon jó volt, hogy lehetett egyet rúgni a svéd kormányba, hogy bezzeg miközben százezerszámra fogadják be a muszlim migránsokat és folyamatosan kioktatják Magyarországot, aközben milyen csúnyán bánnak egy kerersztény menekülttel! De olyan hír megint csak nem érkezett Semjén számos iráni tárgyalásáról, hogy legalább megkérte volna partnereit, bánjanak kicsit emberiebben a keresztényekkel.

Vagy menjünk még egy kicsit keletebbre – és vissza Orbánhoz, aki, ugye, elmondta, hogy a magyar keresztények is tudják, milyen volt üldözöttnek lenni a kommunizmus alatt. Ehhez képest Délkelet-Ázsiában például Vietnám a legvacakabb hely a keresztényeknek; a kommunista állampárt által irányított ország a világranglista 17. helyéig jutott, és a jellemzés szerint ez még nem a lejtő alja, mert a helyzet folymaatosan romlik. Orbán a mostani konferencia előtt bő két héttel járt Vietnámban, ahol agyondicsérte az országot. Szokás szerint elmondta, hogy ők a jövő, Európa a múlt, és elmondta, milyen különleges kapcsolatot szeretne az országaink között. A vietnámi keresztények sorsáról nem esett egy árva szó sem.

Mert hiszen mit is hozott volna ez a kampányban?

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.