Publi

Bódis András

Pálfordulás: Lázár János felvételét kérte az SZDSZ-be

/ 2015.10.07., szerda 15:25 /
Pálfordulás: Lázár János felvételét kérte az SZDSZ-be

Amióta Orbán Viktor megnyirbálta Lázár János miniszteri portfólióját (és maga mellé emelte Rogán Antalt), a kancellária irányítója (f)elszabadult. Többnyire azt mondja, amit gondol. Ami a szívén, a száján. Rogán tárcáját propagandaminisztériumnak becézi és a kormányfőnek is oda-odaszúr foci- és egyéb ügyekben. Tegnap viszont szintet lépett: nekirontott úgy en bloc Fidesznek. Bizottsági meghallgatásán így érvelt az állami földterületek eladása mellett: 

Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Mert miért? Mert nem tudott gazdálkodni. Mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ? Nem hiszem, hogy bármelyikük is ezt akarja, hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét.

Nem, nem is az utolsó mondat lehet igazán sértő a fideszes lelkek számára. Hanem, hogy pont ugyanazt az érvet sorakoztatja fel a privatizáció mellett, mint annak idején az SZDSZ. Vagyis, hogy az állami tulajdon nem lehet hatékony; az csak arra jó, hogy az épp kormányon lévő pártok jól megetessék a saját klientúrájukat. Csakhogy az elmúlt öt évben a Fidesz-kormányzás az SZDSZ-ideológia tagadásáról szólt. Állami tulajdonba vettek vízművet, gázművet, egyebet, arra hivatkozva, hogy a „köz” az igazán jó gazda; monopóliumok és nemzeti kincsek nem lehetnek magánkézben. Átélhető érveket hoztak, így a Fidesz-hívek tényleg hihettek abban, hogy a kormány nem (pusztán) a saját kegyenceit eteti, amikor államosít.

Erre most jön Lázár János, és megvallja: az állami tulajdon csak arra jó, hogy lopkodjanak. Mintha a fényes tekintetű Kóka János lépett volna be a politikai arénába… (A vagdalkozás helyett Lázár mondhatta volna azt is: egyszerűen lehetetlen 380 hektárnyi, ám ötvenezer tagban álló, a végletekig elaprózott földterületet központilag megművelni. Csak azzal nem rúgott volna bele senkibe.)

Nyitóképünk illusztráció.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.