Publi

Stumpf András

Pintér Sándor hibázott

/ 2010.05.05., szerda 13:02 /
Pintér Sándor hibázott

Csak az nem látta, akinek 2006-ban kilőtték a szemét: Pintér és Gergényi kapcsolata önmagában is támadási felület.

Szűkszavú volt Pintér Sándor újságírói kérdésre adott válasza hétfőn - emeli ki az Index tudósítása. Pedig nem. Rövid volt, az igaz. Mégis, túlságosan bőbeszédű.

Arra kérdezett rá az újságíró, hogy a belügyminiszteri poszt várományosa hogyan vélekedik Gergényi Péter teljesítményéről, már ami a 2006-os oszlatásokat illeti. Pintér erre azt mondta: nem gondolja, hogy a volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el az oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani. No, ez pont kétszer annyi, amennyi kellett volna. Kicsit több. A helyes válasz egy leendő Fidesz-belügyértől nem más mint a vessző utáni rész. „Az ügyészség dolga lesz megállapítani, hogy Gergényi követett-e el törvénytelenséget." Ennyi.

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy váratlanul érte Pintért a kérdés. Ha valamire, hát erre aztán számíthatott: ha másért nem, hát azért, mert a legutóbbi időkig Gergényi üzlettársa volt. Csak az nem látta, akinek 2006-ban kilőtték a szemét: ez a tény bizony önmagában is támadási felület, feszül itt némi ellentmondás a 2006-ért Gergényit is szinte persona non gratának tekintő Fidesz elmúlt négy éves retorikája és e nyilatkozat első tagmondata között. A szűkszavú szószátyárság után azon nem csodálkozhat senki, ha Morvai Krisztina billentyűzetet ragad, ahogy meg is tette már. Ilyeneket ír:

„Megdöbbenve olvastam a Fidesz-kormány frissen kinevezett belügyminiszterének első nyilatkozatát. Hihetetlen és kifejezetten félelmet keltő, hogy a rendőrség irányításáért mostantól felelős miniszter törvényesnek ítéli meg azt a több száz brutális rendőri bántalmazást, a gumilövedékkel fejmagasságban történő lövöldözéseket, szemkilövéseket, egyéb maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéseket, amelyeket Budapest utcáin a Gergényi parancsnoksága alatt álló rendőrök követtek el 2006 őszén.

Most azon ne rugózzunk, hogy egyáltalán nincs még Fidesz-kormány, Pintér sem belügyminiszter, hiszen még az Országgyűlés sem ült össze - ez csak slendriánság. Az már nem biztos, hogy Morvai szintén figyelmetlenségből ad Pintér szájába olyasmit, amit utóbbi nem mondott.

Azt például egy szóval sem, hogy a rendőrök által elkövetett, fogyatékosságot okozó testi sértéseket, a brutális bántalmazást törvényesnek tartja. Csak azt, hogy a kapitány szerint nem követett el törvénytelenséget. Ez akár igaz is lehet - a jog útvesztőiben persze gyakran eltéved az igazság, így nyugodtan elképzelhető, hogy paragrafusok szerint valóban nem marasztalható el a kollega. Morálisan és politikailag viszont igen.

Gergényi jelkép. Azzá tette magát akkor, amikor közölte: a rendőrség nem használ viperát - eközben a háta mögött kinagyított, néhány órával korábban készült fényképen három rendőr vert viperával egy földön fekvő embert. Lehet, hogy személyesen nem követett el törvénytelenséget - magam sem hiszem, hogy kedvtelésből, titokban, amolyan inverz Mátyás királyként símaszkot és azonosító nélküli egyenruhát húzott azokban a napokban, hogy önkezével törhessen el egy-két csőcselékcsülköt.

Az viszont, ahogy a nyilvánvaló törvénytelenségeket (amelyekért aztán Bencze József rendőrfőkapitány is bocsánatot kért) mentegette, támogatta, magyarázta, ezzel valószínűleg bátorítva a testület elborult agyú tagjait, tompácska jogérzékem szerint kimeríti bűnpártolás fogalmát. Ez az én magánvéleményem - nyugodtan leírhatom, hiszen csak magamat képviselem - és égetem le, ha kiderül, hogy nincs igazam. Pintér Sándor hétfő óta nem csak magát, hanem azt a politikai közösséget is, amely kétharmados bizalmat kapott, aminek köszönhetően pedig belőle újra miniszter lesz.

A Fideszre szavazók ugyanis abban a tudatban ikszeltek, hogy a párt számára 2006 ősze új kivizsgálásra váró, tragikus eseménysor, amelynek felelőseit meg fogják nevezni és meg fogják büntetni. Szerencsére a törekvés valóban ez, ami Pintér nyilatkozatának második felből ki is világlik.

Kár, hogy nehezebben lesz világosság, ha az ember egy óvatlan mozdulattal kicsapja a biztosítékot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.