Publi

Privatizált forradalom

Privatizált forradalom

/ 2009.10.23., péntek 07:08 /

A mérvadónak mondott sajtó és értelmiség hallgatott. Sőt, éltette a választási hazugságokat beismerő miniszterelnököt, és csőcseléknek bélyegezte a regnálása ellen tiltakozókat.

Húsz éve, 1989. október 23-án délben a Parlament előtt sokan sokféleképpen fogadták a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltását.

Némelyek megilletődve, hisz' ez mégiscsak a Rákosi-Kádár-féle népköztársaság végérvényes száműzése, mások kétkedve - ugyan hová és miért rohan az "ideiglenes kormány" -, megint mások azzal az őszinte örömmel és várakozással, hogy hamarosan jönnek a szabad, demokratikus választások, és talpra áll az ország. A kulisszatitkokról az egyre inkább felszabaduló sajtó nem tájékoztatott. Csak a későbbi visszaemlékezések szóltak arról a munkáról, amely Glatz Ferenc kultuszminiszter ötletének - október 23-a legyen a köztársaság napja - kivitelezése, törvényi megalapozása érdekében folyt.

1956 szellemi örökségének folytatása az új Magyar Köztársaság - hirdette a húsz évvel ezelőtti aktus. Azé a felemelő tizenkét napé, amelynek csodájára járt a világ, amely az első szöget ütötte a világkommunizmus koporsójába. Hová lettek a '89-90-es remények? Végérvényesen elherdáltuk volna '56 éltető hagyatékát? A világ az utcai csatákról emlékezetes budapesti ötvenedik évforduló után a magyar forradalmat is kiiktatja a múlt század legemlékezetesebb eseményei közül?

Még mielőtt az 53. évforduló előestéjén kijelentenénk, hogy a remények mindörökre szertefoszlottak, a hagyatékot eltékozoltuk, a világ leírt minket, gondoljuk meg, hová vezet ez a könnyes beismerés. Hányan, de hányan nézik szívesen tehetetlenül széttárt karunkat, lehorgasztott fejünket? A könnyes önsajnálatnak, beláthatjuk, semmi értelme, az önvizsgálatnak annál több. Miért hagytuk, hogy így legyen?

Kádár népköztársaságára nemet mondtunk húsz éve, de a kádári gulyáskommunizmus, a barakkvidámság iránt máig nosztalgia él. És az új politikai elit elfelejtette felvilágosítani az országot, hogy minden jó forrása a tovább nem növelhető eladósodás volt az elmúlt évtizedekben. És a kádárista sajtó is mélyen hallgatott erről, igyekezett mindent - életszínvonal-romlást, gyárbezárásokat - a szabadon megválasztott kormány dilettantizmusával magyarázni. És az ellenzék ehhez tapsolva segédkezett. Erre a többség szavazataival visszahívta az egykori, időközben demokratává vedlett kádáristákat. Aztán őket is elküldte, jöttek a polgáriak, de az utódpárt náluk is többet ígért. Megint váltottak a szavazók.

A mérvadónak mondott sajtó és értelmiség hallgatott. Sőt, éltette a választási hazugságokat beismerő miniszterelnököt, és csőcseléknek bélyegezte a regnálása ellen tiltakozókat. Ezen felbátorodva a kormányfő megrendeztette a maga egyszemélyes 1956-os megemlékezését az ötvenedik évfordulón. És a nemzet többsége - szószólóin keresztül - nem kiáltott, hogy a forradalom egyik eltiprójának villájából mégsem illene alászállni az elgyötört, megrokkant veteránok közé. Hogy nem lehet kordonokkal lezárni egy országos ünnepséget.

Ismét azok váltak szalonképtelenné, akik tiltakozásuknak hangot adtak. A szabadságharcot megvívó pesti srácok utódai. A világszerte nagyra értékelt forradalmat három éve azok privatizálták, akik 1989 óta mindent megtettek, hogy jelentőségét a kommunista eliten belüli küzdelemmé degradálják. Hogy Rákosiék kontra Nagy Imre és köre párviadallá silányítsák. A fegyvert ragadó, valódi rendszerváltásért harcoló tizen-huszonéves fiatalok csak zavarták ezt a képet. És a többség hagyta, hogy így legyen. Miért, és meddig még?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.