Publi

Sale ellen...

/ 2011.11.20., vasárnap 10:10 /
Sale ellen...

Tudható volt (főleg így utólag) 1848, avagy 1956 forradalmainak esélytelensége? Igen, és a rengeteg, látszólag hiábavaló veszteség ellenére ma mégis joggal tekintünk nemzeti hősként az egykori szereplőkre.

Nagyokos, maguktól eltelt kibicek mindig voltak, Kossuth és Nagy Imre is megkapta e figuráktól bukott forradalma után a magáét, hogy majd megkésve bár, de 1867, 1990 után aztán mégis az ő igazuk váljon bizonysággá.

Hiszen a forradalmak, az elkerülhetetlen honvédő harcok, rendszerváltozások mindig is nagy kárral jártak, vitelükbe higgadt, hűvös számvetéssel ugyan bele nem kezdett volna senki, csakis az örökké károgó kárörvendőkre hallgatva.

Mert mit is ír Lenin, minden társadalmi felfordulás máig legnagyobb szakértője a radikális változások elengedhetetlen előfeltételéről, az általa forradalminak nevezett helyzetről? „ A forradalmi helyzet akkor következik be, amikor az uralkodó osztályok már nem tudnak a régi módon kormányozni, az elnyomottak pedig már nem akarnak a régi módon élni. A forradalom sikeréhez szubjektív tényezőként az elnyomott néptömegek tudati állapota, szervezettsége (a szocialista forradalom idején a forradalmi munkáspárt léte és tömegbefolyásának mértéke) is hozzájárul".

Eltekintve az éles szemről tanúskodó, helytálló megállapításhoz zárójelben hozzácsapott bugyuta, korabeli pártpropagandától, talán érdemes a mostani viszonyokat, az orbáni fülke-, és a nemzetközi pénzvilág ellen meghirdetett forradalmat is a vén szakértő szempontjai szerint megvizsgálni.

Tehát, tud-e még az uralkodó osztály a régi módon kormányozni? A mind jobban terjedő, egyre mélyebb, nemzetközi válságot nézve aligha. Akar-e a nép nem is annyira a régi, mint inkább a legújabb, megszorításos, adóemeléses világban így tovább élni?  A jólét csúcsán élő Egyesült Államokból kiinduló, a pénzvilág mostani rendszere elleni népmozgalom (Foglald el a Wall Streetet) tanúsága szerint is, egyáltalán nem.

Persze, ép eszűek lévén, mindkét oldal szereplői igyekeznének elkerülni a végső rosszat, a hatalmas rombolással járó nyílt összecsapást, háborút, ám hogy e próbálkozások a szöges érdekellentétek miatt alighanem csak időhúzásra jók, azt a példák igazolják.

Bár az IMF, a nemzetközi pénzvilág rabságából szabadulni igyekvő magyar kormány úgy lehet, még véletlenül sem lépné át egykori fogsága határait, az eredmény mégis ugyanaz, azonnal riadót fújtak ellene a monetáris smasszerek és megbízóik, a rend haszonélvező.

Mert hiába  a GDP 3%-a alá szorított, a fejlett világban is ritkaságnak számító államháztartási hiány,  az 5,5 milliárd euróra növelt külkereskedelmi többlet, sőt, még a válság előtti duplájára hizlalt  devizatartalékok is, ha eközben a szoros gyeplőtől igyekeznénk szabadulni.

A „nemzetközi szervezetek és befektetők" (értsd: a pénzvilág urai) ugyanis saját, jól felfogott érdekeiket védve utasítják el a magyar kormányzati módszereket, tudniillik az útmutatásaik ellenére a köznép helyett elsőként a multikat, pénzintézeteket sújtó terheket, joggal tartva a példa ragadósságától.

És itt a dolog lényege, hogy vajon a pénzvilág nyilvánvaló túlhatalma elleni lázadásnak itt és most volna-e a helye, ideje, van-e szó mostanság eredménnyel kecsegtető forradalmi helyzetről, avagy sem? Az ugyanis nem lehet kérdés, hogy jogos az Orbán-Matolcsy féle törekvés a valóban önálló gazdaság- és pénzpolitika megteremtésére, ám az annál inkább, hogy van-e ezidőtájt reális esély e kísérlet eredményes, országot boldogító véghezvitelére. Vagy majd erről is csak utólag, évtizedek múltán derülhet ki az igazság...?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.