Publi

Dévényi István

Jobbikosnak, MDF-esnek: Pofa be!

/ 2010.03.12., péntek 05:19 /
Jobbikosnak, MDF-esnek: Pofa be!

A Jobbikról írni lassan olyan, mint a TV2 műsorait elemezni - nekem kínos.

Csak hát az van, hogy az MSZP padlón fekszik, így a választási harcvonal átkerült a Jobbik és a Fidesz közé. És mivel a Fidesz hétfőig nem kampányol, marad a Jobbik mint kampánykommunikációilag vizsgálható alakulat.

Meg az MDF, amely minden energiát megmozgat, hogy ledolgozza magát az ötszázalékos küszöb alá, a világhálón például tanítani való rossz stratégiát követ - és itt kapcsolódik össze a radikális meg a liberáliskonzervatív, bokrosista párt.

A közös halmaz az egyirányúság. A Jobbik büszke rá, hogy milyen kiválóan üzemel a neten, szokták is mondogatni a párt vezetői, hogy az online a párt igazi terepe; és tényleg, a számok őket igazolják. A Szörcs Magyar Kereső februári felmérése szerint például Vona Gábor volt a legtöbbet emlegetett politikus az interneten, ami azt jelenti, hogy tizenkét percenként "hangzott el" valamelyik fórumban, cikkben, hozzászólásban, üzenetben a pártelnök neve.

A Jobbik közösségének aktivitása is lehengerlő, ezt sajnos saját bőrünkön tapasztaljuk, mert nincs olyan cikk a HetiVálasz.hu-n, amire legkésőbb a megjelenést követő második percben ne jelentkezne be a radikális párt valamelyik online aktivistája, hogy a témától függetlenül közölje egy "Szebb jövőt!" kíséretében a párt legfrissebb közleményét. Amiből aztán vicces agyatlanságok születnek, például egy, a Jobbik és az MSZP szimpatizánsainak gázspray-s csatájáról szóló tudósításból levonják azt a következtetést, hogy mindez a szocialisták és a Fidesz összeborulásának újabb bizonyítéka.

Ám annak, hogy a Jobbik hívei megszállnak egy-egy online közösségi helyet, nem csupán a lelkesedés az oka. Mint említettem: a radikálisok roppant büszkék világhálós tevékenységükre, a valóság meg az, hogy a Jobbik televíziónak tekinti az internetet, s ezért egyoldalú "társalgást" folytat közönségével. Egy jobbikos elolvashatja a Kuruc.info írásait, végigböngészheti a Barikád online kiadását, és kész, hogy ő is véleményt nyilvánítson, arra egyáltalán nincs lehetősége: a cikkekhez nem lehet hozzászólni, fórum pedig egyik helyen sem üzemel. (A Barikádon még a Jobbik hatalomátvétele előtt egyébként ment a fórum, de aztán eltűnt nyomtalanul.) És itt jön az MDF, amely szintén csak magyarázni akar választóinak, meghallgatni már nincs kedve őket.

A Magyar Demokrata Fórum tiszta lapot, megújulást, fiatalosságot hirdet magáról offline kampányában: már-már valószerűtlenül kívánatos manökenek sokasága hivatott az üzenetet vizuálisan formába önteni. Ehhez képest fölkerült a párt honlapjára az Angliából nyúlt ötlet - miszerint a jelöltek rövid videóüzenetben fejtik ki, miért is kötelezték el magukat Dávid Ibolyáék mellett - lehető legrosszabbul megvalósított változata: béna kamerakezelés, ijedt, makogó megszólalók, rossz szöveg. Puff, sok millióba kerülő óriásplakát-hadjárat agyonütve.

De ez csupán hiba volt, ám végül totális szénné égés lett belőle. Az online közösség ugyanis villámgyorsan ráharapott a filmekre, és vicces egyvelegbe gyűjtötte a legmókásabb pillanatokat. Az MDF nagyjai meg úgy döntöttek, hogy a nép nem mondhat ítéletet, nem fogalmazhat meg véleményt róluk, és letiltották a filmmontázst a legnépszerűbb globális videómegosztón.

Pofa be! - ez tehát a szebb jövő és a normális Magyarország közös üzenete.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.