valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Sértődött kampánycsend?

/ 2013.10.03., csütörtök 14:46 /
Sértődött kampánycsend?

„Már hogy a bánatba ne lehetne tudni, hogy a közzétett videón látható aktivisták a Fideszhez tartoznak? Ráadásul az ellenzék az első perctől kezdve megengedhetetlen eszközök használatára hivatkozott. A bíróság meg neki adott igazat” – Borókai Gábor írása.

„Választási csalással vádolta meg pártját Bácsics Gyula MSZP-tag a Hír Tv Célpont című műsorában. A nagykátai választási bizottság alelnöke arról beszélt a riportban, hogy 2002-ben láncszavazással szaporították a szocialista tábort. Az első delikvens üres borítékot dobott az urnába. A kimentett cédulát »illetékes helyen« kitöltötték, s ettől kezdve a »bizonytalan szavazók« kötött mandátummal érkeztek meg. A kipreparált dokumentumot bedobták, az üreset elhozták, s átvehették érte a beígért néhány ezer forintot.

Bácsics szerint Ron Werber idomította így a szocialistákat, akik követték a mestert. S idén sem lesz másként, mert a járt utat nem akarják járatlanra cserélni. 

A történet életszagú ugyan, de igazsága dokumentálhatatlan, hiszen a szavazócédulákat már régen bedarálták. Tanúk pedig honnan lennének, amikor a választáson nyerteseknek és az állítólag lefizetetteknek egyaránt önmagukat kellene törvénysértéssel vádolni.”

Az idézett írást 2006-ban jegyeztem a Heti Válaszban Bácsics kérem, hogy is kellett itt szavazni? címmel.

A történetet a bajai választás juttatta eszembe, amelyen nem a láncszavazás vádja fogalmazódott meg, csak a mozgósításé. Ám érdemes tudni, hogy mindkét technikát Ron Werber optimalizálta a magyar gyakorlatra. Nehezen érthető, hogy a mostani „Fidesz-machináció” miért taglózta le azokat a figurákat, akik 2002-ben a szocialisták kampányának szorgos kivitelezői voltak. Az MSZP-t megöröklő Mesterházy Attila éppúgy ki van akadva, ahogy a ma már DK-s Gyurcsány Ferenc vagy az Együtt-PM szövetséget erősítő Szigetvári Viktor.

Talán magukra kellene ismerniük, és akkor röstellnének megszólalni.

A bajai választásnak persze nem csak fonákja van, de színe is. A Fidesz-kommunikáció sem látszik hibátlannak. Hogy a csalást visszautasítja, és csak a kampánycsend-sértést ismeri el, a bírósági ítélet alapján helyénvaló. Nem úgy az a mondat, amely azt állítja, hogy a kampánycsendet megsértőt nem lehet azonosítani. Mert már hogy a bánatba ne lehetne tudni, hogy a közzétett videón látható aktivisták a Fideszhez tartoznak? Ráadásul az ellenzék az első perctől kezdve megengedhetetlen eszközök használatára hivatkozott. A bíróság meg neki adott igazat.

Úgy tenni, mintha a kampánysértés személytelen lenne, azaz a kampány magától sértődött volna meg, túl van a racionalitás határain. Gyengíti a Fidesz szavahihetőségét. Holott annál semmi sem lehet fontosabb a reménnyel házaló politika világában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.