Publi

Sólyom mindezt megtette

/ 2010.05.06., csütörtök 06:00 /
Sólyom mindezt megtette

Csatlakozunk. Támogatjuk a civil értelmiségiek - Makovecz Imrétől Tölgyessy Péterig tartó - Sólyom for president mozgalmát. Testületileg.

Tudjuk, a hála nem politikai kategória, de mi nem is vagyunk politikusok. Csak újság. És nem hálából cselekszünk, a múltért cserébe, de előrelátásból, a múltra tekintettel.

Sólyom László nem könnyen szerethető elnöke Magyarországnak. A tudománynak termett, nem a közszereplésnek. Nem természetessége ragadja magával híveit. Nem a formák embere, sokkal inkább az okosan, mértéktartóan és következetesen megfogalmazott releváns gondolatoké. Az alkotmányosságé. Személye - minden merevsége s megrögzöttsége ellenére - ezért hozott nyugalmat, megbízhatóságot a hektikus jelenségekkel teli honi politikai színpadra.

Nem jó, de érdemes belegondolni, mi lett volna Magyarországgal, ha öt éve nem Sólyom nyeri az elnökválasztást. Ki emelte volna föl szavát a köztársaság nevében az őszödi beszédben bűnöket bevalló, majd a rendőrség kezét népére emelő Gyurcsánnyal szemben? Ki terelte volna vissza hisztériát mellőzve a Fideszt a Parlamentbe? Ki járt volna kanosszát a határon túli magyaroknál, felejtendő a 2004. decemberi népszavazást? Ki jelezte volna az Egyesült Államok elnökének, hogy vízumtörvénye sértő? Ki irányította volna a figyelmet politikai háborúskodás közepette is a zöld gondolat fontosságára? És ki utasította volna hitelesen vissza a szélsőségek hangját?

Sólyom mindezt megtette. És mást is. Autonóm módon, az Alkotmányra figyelemmel, nem mások hálójában vergődve.

Mondhatnánk, amit hiszünk, hogy szerencsésebb idők jönnek. Minden nehézség ellenére nyugodtabb évek, ami következik a kormányzó erők választáson szerzett megkérdőjelezhetetlen legitimációjából. A kétharmados támogatottság akár szükségtelenné is teheti Sólyom akkurátus és rigorózus jogászi magatartását, örökös készenlétét a szabályok megkerülése, kijátszása miatt. Hiszen akik előtt tárva-nyitva állnak a törvényhozás főkapui, miért is közlekednének a kicsiken?

Magyarországon a jövőben elégségesnek látszik az Európai Unióban meghonosodott, Herman Van Rompuy-típusú elnökség, amely a diplomáciában aktív, a belpolitikában tartózkodó.

Mégis Sólyom László megtartása mellett érvelünk.

Legfőképp azért, mert morálisan megkérdőjelezhetetlen elnöke maradna Magyarországnak, melynek a szokásosnál is nagyobb szüksége van a tekintélyre. Sólyom újraválasztásában megnyilvánulna a demokratikus erők elismerése az elmúlt öt év teljesítményéért. Jelezné azt is, hogy a hatalmas támogatottságú Fidesz érzékeny külső kontroll alá veti magát, amely, bár kétséget kizáróan nehezíti újjáépítési munkáját, de hajlamossá teszi az önmérsékletre, és kiszűri a lendületből félrecsúszás esélyét.

Valamennyiünk érdekében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.