Publi

Súlyos kérdések

/ 2010.08.13., péntek 08:04 /
Súlyos kérdések

Ellensúly vagy egyensúly, ez itt a kérdés. Az új köztársasági elnök nem kertel, egyenesen beszél, és az utóbbi megtestesítőjének mondja magát. Hitelesen.

Hogyan is lehetne a választáson kétharmados többséget szerzett Orbán Viktor jelöltje a Fidesz-kormány ellensúlya? Sehogy. Ha Schmitt Pál ezt állítaná, akkor sem hinne neki senki. Le lehetne leplezni. Súlyosan. De nem állítja, így az MSZP-nek és az LMP-nek a semmin kell rugóznia.

Bosszantó körülmény. Igazmondáson kapták az elnököt, ezért nekik kell hamukázniuk a demokratikus intézményrendszer kiüresítéséről, a kormányzati ellensúly teljes hiányáról, ami szamárság.

Magyarországon a korlátozott hatáskörrel felruházott köztársasági elnök sosem volt alkalmas az erős felhatalmazású kormányfő megzabolázására. (Fejet hajtunk Sólyom László kitartó próbálkozása előtt.) Erre a miniszterelnökök - az egy szem Gyurcsány Ferencet kivéve - ritkán is szolgáltattak okot. Az ország első polgárát a gazdaság helyzetéről rendszerint nem hamis adatokkal traktálták, a jogszabályalkotás során tekintettel voltak az alkotmányos keretekre, az erőszakszervezeteket pedig nem a törvények ellenére működtették.

De ha a sietség miatt vagy a kényszerek hatása alatt mégis valami akadályozta a gépezet működését, a kármentés akkor sem maradt el, ha az éppen aktuális elnök az "ellensúlytalanság állapotában" lebegett. Mint ahogy Göncz Árpád, aki az Antall-kormány idején hét, az Orbán-kormány alatt pedig egy alkalommal élt ugyan az előzetes normakontroll eszközével, de a szocialista-szabad demokrata koalíció 1994-98-as regnálásakor egyszer sem nyúlt legerősebb jogosítványához.

És nem azért, mert nem lett volna rá oka, hiszen a Bokros-csomag nyomán az Alkotmánybíróság tucatszám volt kénytelen megsemmisíteni a kétharmados többség elfogadta törvényeket. Csak inkább mert a Horn-kabinet motorja, s nem akadálya kívánt lenni...

De az elnöki ellensúlyozás legendáját szövögetőknek érdemes Párizsra, Washingtonra vagy éppen Varsóra emelni a tekintetüket. Hogy meglássák, miként is ellensúlyozza Obama elnök saját magát, Sarkozy vagy Komorowski önnön pártja kormányfőjét. Mert ha látják, hogy sehogy, és az amerikaiak mégsem mennek neki a Potomacnak, a franciák a Szajnának vagy a lengyelek a Visztulának, talán megnyugszanak.

Maradjunk hát veszteg, bármit mondanak az ellensúlyra mindent feltevők! Várjuk meg, hogy a szavak mit is jelentenek a valóságban. Hogyan is néz ki az emberek egyensúlyozó elnöke? Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnoki címe, vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és az Európai Parlamentben betöltött szerepe alapján senki sem gondolhatja komolyan, hogy majd szégyenkeznie kell miatta.

Akik meg mégis ezt sulykolják, azokat se tekintsük ballasztnak, legfeljebb ellensúlynak.

Mindenkinek így lesz a legjobb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.