Publi

Szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal

Siker és szerencse

/ 2013.01.24., csütörtök 10:42 /
Szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal

Három sikeres amerikai üzletember arra vállalkozott, hogy megtalálja a sikerhez vezető jellemvonásokat. Ez bennünket is érdekel, mert a magyar üzleti élet nemzedékváltás előtt áll: a nagy magáncégek tulajdonosai ezekben az években adják át a stafétabotot a fiatalabb családtagoknak. Azért is érint minket, mert ebben az évben növekedési fordulatot várunk a magyar gazdaságban, ez sok kis cég megerősödését hozhatja, mellette sok új magáncég indulhat útjára. Mikor lesz sikeres a magyar üzleti generációváltás, és hogyan lesz erős a magyar üzleti élet?

Szerzőink négy karakterjegyhez kötik az üzleti sikert. A nagy amerikai vállalkozók közül sokan a szívükre hallgattak: olyan erős érzelmekkel indultak neki az üzletnek, hogy még a környezet sem érdekelte őket. Hittek abban, hogy a helyes dolog egyszer csak megvalósul: a hagymából tulipánvirág lesz.

A sikeres vállalkozók másik csoportja nem a szívére, hanem az eszére hallgat: őket a tények és a számok érdeklik. Az üzleti célokat stratégiává formálják, a feladatokat delegálják, erős irányítási rendszert építenek ki, és mindig mérik a teljesítményt.

A harmadik a bátrak csoportja: egy részük egyenesen keresi a kockázatot, más részük csak tűri azokat. Akkor a legjobbak, amikor egy cég gyors növekedéséhez merész döntéseket kell hozni. A sikeres üzletemberek negyedik csoportját a szerencse vezeti. Erre minden sikeres vezetőnek szüksége van, de őket többször találja meg a szerencse, mert szerények, sebezhetőek, kíváncsiak, nagyvonalúak és nyitottak. Ráadásul nem fontos emberekkel barátkoznak, hanem szerencsésekkel, akik később lesznek fontosak. Energiaforrásuk az optimizmus, hisznek a sikerben, ezért sikeresek. A Nagy Alapítók a szív és a szerencse képességét ötvözik.


Magyarországra ráfér a siker, amihez szerencsére is szükségünk van. Jó hír, hogy növelhetjük a szerencse esélyét, ha bizonyos jellemvonásokat erősítünk magunkban, közösségeinkben, a nemzet egészében. A szerencse felfogás, életérzés és magatartás dolga is, nem csupán véletlen, önkényes, kaotikus és válogatós. A szerénység, sőt alázatosság, ha kíváncsisággal és optimizmussal párosul, vonzza a szerencsét. Jót teszünk szerencsénknek, ha minden új találkozásra, eseményre úgy tekintünk, mint lehetőségre, amit most kell megragadni, mert nem könnyen tér vissza, ha elszalasztjuk. 2013-ban a magyar vállalkozók ritka jó új lehetőségekkel találkoznak majd. Új vállalkozási formák, új hitelforrások, új uniós pályázatok, megújult adórendszer, javuló üzleti környezet, új külföldi befektetők, átalakuló hazai üzleti partnerek: érdemes lesz megragadni az új lehetőségeket.

A szellemi kíváncsiság is vonzza a szerencsét, ahhoz pártol, aki újból és újból megkérdőjelezi a megszokottat, a kőbe vésett rendet. A kormány ezt teszi már közel három éve, újból és újból új kérdéseket teszünk fel és új válaszokra találunk politikában, gazdaságban egyaránt. Az állam megújul, érdemes ezt másoknak is követni: újból és újból érdemes megkérdőjelezni az eddigi járt utakat. Ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!

A legfontosabb azonban, hogy szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal. Csak optimistán pártol hozzánk a szerencse, mert elkerüli a rosszkedvűt, a búslakodót, azt, aki az "úgysem sikerül" csapdájába csalta önmagát. Meglepő fordulatok érik azt, aki átáll az optimisták, a bizakodók oldalára: hirtelen kezdenek jobban menni a dolgai, többször sikerül, mint korábban, szerencsésebb lesz, mint előtte. Az első sikerek már erősítik az önbizalmat, táplálják az optimizmust: az első lépés nehéz, a többi jön már.

Minél többen bízunk a növekedési fordulatban, annál közelebb jön.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.