Publi

Szántóból Golfváros (visszhang)

/ 2010.02.01., hétfő 18:49 /

Heti Válasz, 2010. 3. szám (19. oldal) - Szántóból golfváros című cikkük kapcsán fontosnak tartjuk néhány, a beruházást érintő tény megemlítését, annál is inkább, mert a beruházó-fejlesztő Grupo Milton vezetői nem kaptak lehetőséget a cikkben történő megszólalásra.

Páty község önkormányzati képviselő-testülete 2006-ban már elfogadott egy projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában, mely egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet és apartmanházakat foglal magában. Ez 263 000 m2 beépíthetőséget biztosított a fejlesztési területen, amelyet már a 2005-ben elfogadott budapesti agglomerációs törvény is magas zöldfelületi arányú települési térségnek jelöli ki.

2008. július 16-án Páty képviselő-testülete és azt megelőzően a településfejlesztési bizottság is - többek között a cikkben idézett Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület vezetőivel soraiban - egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia-központ, valamint egy abszolút emberi léptékű bevásárlóudvar megvalósításával is számol. Így a 2008 nyarán elfogadott tervkoncepció alapján a beépíthető terület nagyságának lehetőségét 350 000 m2-ben jelölte meg, amely a valóságban mintegy 30%-kal növelte meg a beruházás mértékét. Az államigazgatási véleményezési eljárásban mind Telki önkormányzata, mind Budakeszi, mind a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület részt vett.

A cikk szerencsétlen módon a spanyol Ribas építésziroda saját honlapján is csak meg nem valósuló koncepciótervként feltüntetett rajzokból idéz és von le következtetéseket. A valóság az, hogy a pátyi beruházás koncepcióterveit a világ leghíresebb építészei között nyilvántartott Jean Nouvel jegyzi - a Ribas (Jean Nouvel spanyol affiliáns irodája) csak az előzetes elképzeléseket vetette papírra még 2008-ban, és a jelenlegi szabályozási terv még véletlenül sem a Ribas honlapján látható beépítési paramétereket, illetve elképzeléseket tartalmazza.

Határozottan állítjuk, hogy a valóságban egy Stop Shop méretű, emberi léptékű bevásárlóudvar épülhet, amely mintegy 10%-a a korábban rémhírként terjesztett és a cikkben is említett "megaplázának".

Nem lesz 30 m-es építménymagasság, sem tízemeletes házak, sem pedig sorházak. A legnagyobb építménymagasság 15 m, és az is mindössze a 120 ha-os fejlesztési terület alig több mint 1,5%-án valósulhat meg.

A helyi szabályozási terv minden jogszabálynak megfelel. A tervezett fejlesztés a teljes terület mindössze 15%-ára állapítja meg építmény elhelyezésének lehetőségét. A spanyol ingatlanfejlesztők mindezt egy 12 éves fejlesztési koncepció szerint, fokozatosan kívánják megvalósítani.

Ráadásul a fejlesztés csak azután indulhat, ha a fejlesztők a Pátyot elkerülő és a környékbeli települések forgalmát az M1-es autópályához levezető - mintegy hárommilliárd forintba kerülő - úthálózat építését befejezték, amely ma Magyarország legnagyobb, magántőkéből finanszírozott kommunális infrastruktúra fejlesztése lesz, és aligha vitatható egyértelmű hasznossága az egész környék közlekedése szempontjából. Csak az úthálózat kiépítése után kezdheti meg a beruházó a terület fejlesztését. Ennek minden bizonnyal első eleme pedig a 18 lyukú golfpálya lesz, amely a projekt egyik kulcseleme.

A cikk hosszú részt szentel a 120 ha-os területet 2004-ben felvásárló két magánszemély tulajdonosnak. A terület leendő spanyol beruházóinak semmi kötődésük, gazdasági kapcsolatuk nincs az említett magyar, illetve belga tulajdonosokkal.

A cikkben megfogalmazott rész, azaz, hogy a pátyi megaprojektet a magyar kormány kiemelt turisztikai beruházásnak nyilvánította, és eurómilliókkal támogatta, téves. A beruházók nem kértek és nem kaptak ilyen jellegű támogatást, továbbá semmiféle "titkos kormányhatározat" sem létezik a projekttel kapcsolatban.

Szeretnénk megemlíteni még, hogy tudomásunk szerint Bognár András polgármester úr a cikkben hivatkozott nem jogerős tisztségéből történő felfüggesztését a másodfokú bíróság múlt év decemberében hatályon kívül helyezte.

Kovács Bence János elnök
Mervó József vezérigazgató
Grupo Milton


Köszönjük a kiegészítéseket. Ugyanakkor a Grupo Milton jórészt olyan állításokkal vitatkozik, amelyek az eredeti cikkben nem szerepelnek. Nem állítottuk sem azt, hogy tízemeletes házak épülnének, sem azt, hogy az állam eurómilliókkal támogatná a beruházást, sem pedig azt, hogy a Grupo Milton kötődne Christian Polethez.

(A szerk.)

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.