Publi

Szántóból Golfváros (visszhang)

/ 2010.02.01., hétfő 18:49 /

Heti Válasz, 2010. 3. szám (19. oldal) - Szántóból golfváros című cikkük kapcsán fontosnak tartjuk néhány, a beruházást érintő tény megemlítését, annál is inkább, mert a beruházó-fejlesztő Grupo Milton vezetői nem kaptak lehetőséget a cikkben történő megszólalásra.

Páty község önkormányzati képviselő-testülete 2006-ban már elfogadott egy projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában, mely egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet és apartmanházakat foglal magában. Ez 263 000 m2 beépíthetőséget biztosított a fejlesztési területen, amelyet már a 2005-ben elfogadott budapesti agglomerációs törvény is magas zöldfelületi arányú települési térségnek jelöli ki.

2008. július 16-án Páty képviselő-testülete és azt megelőzően a településfejlesztési bizottság is - többek között a cikkben idézett Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület vezetőivel soraiban - egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia-központ, valamint egy abszolút emberi léptékű bevásárlóudvar megvalósításával is számol. Így a 2008 nyarán elfogadott tervkoncepció alapján a beépíthető terület nagyságának lehetőségét 350 000 m2-ben jelölte meg, amely a valóságban mintegy 30%-kal növelte meg a beruházás mértékét. Az államigazgatási véleményezési eljárásban mind Telki önkormányzata, mind Budakeszi, mind a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület részt vett.

A cikk szerencsétlen módon a spanyol Ribas építésziroda saját honlapján is csak meg nem valósuló koncepciótervként feltüntetett rajzokból idéz és von le következtetéseket. A valóság az, hogy a pátyi beruházás koncepcióterveit a világ leghíresebb építészei között nyilvántartott Jean Nouvel jegyzi - a Ribas (Jean Nouvel spanyol affiliáns irodája) csak az előzetes elképzeléseket vetette papírra még 2008-ban, és a jelenlegi szabályozási terv még véletlenül sem a Ribas honlapján látható beépítési paramétereket, illetve elképzeléseket tartalmazza.

Határozottan állítjuk, hogy a valóságban egy Stop Shop méretű, emberi léptékű bevásárlóudvar épülhet, amely mintegy 10%-a a korábban rémhírként terjesztett és a cikkben is említett "megaplázának".

Nem lesz 30 m-es építménymagasság, sem tízemeletes házak, sem pedig sorházak. A legnagyobb építménymagasság 15 m, és az is mindössze a 120 ha-os fejlesztési terület alig több mint 1,5%-án valósulhat meg.

A helyi szabályozási terv minden jogszabálynak megfelel. A tervezett fejlesztés a teljes terület mindössze 15%-ára állapítja meg építmény elhelyezésének lehetőségét. A spanyol ingatlanfejlesztők mindezt egy 12 éves fejlesztési koncepció szerint, fokozatosan kívánják megvalósítani.

Ráadásul a fejlesztés csak azután indulhat, ha a fejlesztők a Pátyot elkerülő és a környékbeli települések forgalmát az M1-es autópályához levezető - mintegy hárommilliárd forintba kerülő - úthálózat építését befejezték, amely ma Magyarország legnagyobb, magántőkéből finanszírozott kommunális infrastruktúra fejlesztése lesz, és aligha vitatható egyértelmű hasznossága az egész környék közlekedése szempontjából. Csak az úthálózat kiépítése után kezdheti meg a beruházó a terület fejlesztését. Ennek minden bizonnyal első eleme pedig a 18 lyukú golfpálya lesz, amely a projekt egyik kulcseleme.

A cikk hosszú részt szentel a 120 ha-os területet 2004-ben felvásárló két magánszemély tulajdonosnak. A terület leendő spanyol beruházóinak semmi kötődésük, gazdasági kapcsolatuk nincs az említett magyar, illetve belga tulajdonosokkal.

A cikkben megfogalmazott rész, azaz, hogy a pátyi megaprojektet a magyar kormány kiemelt turisztikai beruházásnak nyilvánította, és eurómilliókkal támogatta, téves. A beruházók nem kértek és nem kaptak ilyen jellegű támogatást, továbbá semmiféle "titkos kormányhatározat" sem létezik a projekttel kapcsolatban.

Szeretnénk megemlíteni még, hogy tudomásunk szerint Bognár András polgármester úr a cikkben hivatkozott nem jogerős tisztségéből történő felfüggesztését a másodfokú bíróság múlt év decemberében hatályon kívül helyezte.

Kovács Bence János elnök
Mervó József vezérigazgató
Grupo Milton


Köszönjük a kiegészítéseket. Ugyanakkor a Grupo Milton jórészt olyan állításokkal vitatkozik, amelyek az eredeti cikkben nem szerepelnek. Nem állítottuk sem azt, hogy tízemeletes házak épülnének, sem azt, hogy az állam eurómilliókkal támogatná a beruházást, sem pedig azt, hogy a Grupo Milton kötődne Christian Polethez.

(A szerk.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.