Publi

Szántóból Golfváros (visszhang)

/ 2010.02.01., hétfő 18:49 /

Heti Válasz, 2010. 3. szám (19. oldal) - Szántóból golfváros című cikkük kapcsán fontosnak tartjuk néhány, a beruházást érintő tény megemlítését, annál is inkább, mert a beruházó-fejlesztő Grupo Milton vezetői nem kaptak lehetőséget a cikkben történő megszólalásra.

Páty község önkormányzati képviselő-testülete 2006-ban már elfogadott egy projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában, mely egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet és apartmanházakat foglal magában. Ez 263 000 m2 beépíthetőséget biztosított a fejlesztési területen, amelyet már a 2005-ben elfogadott budapesti agglomerációs törvény is magas zöldfelületi arányú települési térségnek jelöli ki.

2008. július 16-án Páty képviselő-testülete és azt megelőzően a településfejlesztési bizottság is - többek között a cikkben idézett Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület vezetőivel soraiban - egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia-központ, valamint egy abszolút emberi léptékű bevásárlóudvar megvalósításával is számol. Így a 2008 nyarán elfogadott tervkoncepció alapján a beépíthető terület nagyságának lehetőségét 350 000 m2-ben jelölte meg, amely a valóságban mintegy 30%-kal növelte meg a beruházás mértékét. Az államigazgatási véleményezési eljárásban mind Telki önkormányzata, mind Budakeszi, mind a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület részt vett.

A cikk szerencsétlen módon a spanyol Ribas építésziroda saját honlapján is csak meg nem valósuló koncepciótervként feltüntetett rajzokból idéz és von le következtetéseket. A valóság az, hogy a pátyi beruházás koncepcióterveit a világ leghíresebb építészei között nyilvántartott Jean Nouvel jegyzi - a Ribas (Jean Nouvel spanyol affiliáns irodája) csak az előzetes elképzeléseket vetette papírra még 2008-ban, és a jelenlegi szabályozási terv még véletlenül sem a Ribas honlapján látható beépítési paramétereket, illetve elképzeléseket tartalmazza.

Határozottan állítjuk, hogy a valóságban egy Stop Shop méretű, emberi léptékű bevásárlóudvar épülhet, amely mintegy 10%-a a korábban rémhírként terjesztett és a cikkben is említett "megaplázának".

Nem lesz 30 m-es építménymagasság, sem tízemeletes házak, sem pedig sorházak. A legnagyobb építménymagasság 15 m, és az is mindössze a 120 ha-os fejlesztési terület alig több mint 1,5%-án valósulhat meg.

A helyi szabályozási terv minden jogszabálynak megfelel. A tervezett fejlesztés a teljes terület mindössze 15%-ára állapítja meg építmény elhelyezésének lehetőségét. A spanyol ingatlanfejlesztők mindezt egy 12 éves fejlesztési koncepció szerint, fokozatosan kívánják megvalósítani.

Ráadásul a fejlesztés csak azután indulhat, ha a fejlesztők a Pátyot elkerülő és a környékbeli települések forgalmát az M1-es autópályához levezető - mintegy hárommilliárd forintba kerülő - úthálózat építését befejezték, amely ma Magyarország legnagyobb, magántőkéből finanszírozott kommunális infrastruktúra fejlesztése lesz, és aligha vitatható egyértelmű hasznossága az egész környék közlekedése szempontjából. Csak az úthálózat kiépítése után kezdheti meg a beruházó a terület fejlesztését. Ennek minden bizonnyal első eleme pedig a 18 lyukú golfpálya lesz, amely a projekt egyik kulcseleme.

A cikk hosszú részt szentel a 120 ha-os területet 2004-ben felvásárló két magánszemély tulajdonosnak. A terület leendő spanyol beruházóinak semmi kötődésük, gazdasági kapcsolatuk nincs az említett magyar, illetve belga tulajdonosokkal.

A cikkben megfogalmazott rész, azaz, hogy a pátyi megaprojektet a magyar kormány kiemelt turisztikai beruházásnak nyilvánította, és eurómilliókkal támogatta, téves. A beruházók nem kértek és nem kaptak ilyen jellegű támogatást, továbbá semmiféle "titkos kormányhatározat" sem létezik a projekttel kapcsolatban.

Szeretnénk megemlíteni még, hogy tudomásunk szerint Bognár András polgármester úr a cikkben hivatkozott nem jogerős tisztségéből történő felfüggesztését a másodfokú bíróság múlt év decemberében hatályon kívül helyezte.

Kovács Bence János elnök
Mervó József vezérigazgató
Grupo Milton


Köszönjük a kiegészítéseket. Ugyanakkor a Grupo Milton jórészt olyan állításokkal vitatkozik, amelyek az eredeti cikkben nem szerepelnek. Nem állítottuk sem azt, hogy tízemeletes házak épülnének, sem azt, hogy az állam eurómilliókkal támogatná a beruházást, sem pedig azt, hogy a Grupo Milton kötődne Christian Polethez.

(A szerk.)

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.