Publi

Stumpf András

Szavazati jogot az embrióknak!

/ 2011.02.17., csütörtök 10:33 /
Szavazati jogot az embrióknak!

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.

Ma sok idézet lesz. A hülyeségmérőm ugyanis kezd kiakadni, a hülyeséghullámok hegyeit pedig jó, ha szépen lefotózzuk, hátha később, amikor visszapillantunk majd rájuk, tanulunk is belőlük.

Elsőként azonban egy nemhülyét idézek, Szájer Józsefet, aki elég jól leírta a blogjában, hogy a melegfelvonulás betiltásával (szebben: az engedély megtagadásával) mekkora rohadt nagy öngólt lő magának az EU-elnök Magyarország. Szájer „álszentnek" nevezi a rendőrség indokolását, ami ugye arról szól, hogy a nyáron esedékes menet akadályozná a közlekedést, s felhívja a figyelmet: „Pillanatokon belül lezárul a médiavita, kell valami új gyúanyag, és mi tálcán kínáljuk fel a folytatást!"

Így van. Jó már egy kis következetesség fideszpolitikus-szájból, főleg, hogy Szájer szerencsére nem csak azért kritizálja a rendőrség döntését, mert mit szól majd a tekintetes Európa, hanem azért, mert az elfogadhatatlan. Mielőtt félreértené a kedves olvasó: nem kell szeretni a melegeket, azt a csekély hányadukat, amely tüllszoknyában szeret felvonulni, nyugodtan ki is lehet röhögni. Nem kell támogatni az egyneműek házasságkötését sem. Én sem vagyok a pártján a dolognak, egyáltalán. Ha kell, meg is írom majd, miért nem. Egyet viszont nem lehet: megtagadni azt az alapjogukat, hogy gyülekezzenek és együtt fejezzék ki a véleményüket a készülő alkotmánytervezet ellen, amely sérti az érdekeiket. Igen, a Kossuth téren, a Parlament előtt. Ahol az új alkotmányról döntés születik majd.

Teljesen mindegy, hogy a többség úgy érzi-e: ezek a homárok elég undorító figurák, meg mégis mit kérkednek azzal, hogy hova dugdossák. Mindegy, hogy a többség úgy érzi: semmi szükség ilyen menetekre, hiszen a szexuális irányultság magánügy. Azt, hogy van-e szükség menetelésre, ugyanis nem a többség dönti el. Egy demokráciában, ha bármely csoport úgy érzi, menetelni akar, ki szeretné fejezni önmagát vagy a véleményét, akkor arra a menetre szükség van. Mert ők szükségét érzik. Pont.

A rendőrség álszent hülyesége tehát önmagában is felháborító, mellékesen pedig tényleg jól el lehet verni megint a port a fasiszta-homofób Magyarországon, ott, a nagy Ajrópában, ami nem jó nekünk, reálpolitikailag meg országimázsilag. Nem mintha olyan nagyon hanyatt kellene esnünk Ajrópától. Hogy mennyire nem kell, arra remek példa a médiatörvény ügye.

Brüsszel ugyebár módosíttat, pártunk és kormányunk pedig megígérte, hogy módosít is. A technikai ügyekkel nem foglalkoznék, de van ám egy tartalmi előírást szabályozó rész is, amelyet az EU kivetet a jogszabályból, konkrétan az a rész, hogy a médiatartalom nem sérthet semmilyen kisebbséget vagy többséget. Tehát nyilván eualapérték-ellenes volt ez a passzus. Szép. Ezek szerint viszont a 96-os médiatörvényünk is az volt, s tizenöt éve nincs szólásszabadság Magyarországon, jaj. Idézem a korábbi törvényt:

"A műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére." Igen, ez vonatkozott eddig is minden tévére, rádióra. Az új törvény szerint meg minden médiatartalomra. Ennyi változott (volna).

Félreértés ne essék, nem sírok a passzusért, sosem mondtam, hogy szükséges ilyen médiatörvényt hozni. Koncepcionális gondjaim is vannak az egésszel, sőt, az egész európai hozzáállással, szabályozósdival - az amerikai megoldás volna a legjobb: a vélemény szabad, teljesen, ha valakit indokolatlanul sért, az meg a sértegető gatyáját is leperli, oszt jónapot.

Csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy az álszent Nyugat már megint azzal könnyít a lelkiismeretén, hogy a kis keletieket leckézteti demokrtatikus alapértékekből, mert jól esik neki ilyen könnyen identitást adni saját magának - amin röhögök, hogy még ezt is csak így képes elintézni ez a szépséges Nyugat, idiótán, következetlenül kifogásolva azt a passzust, amelyet eddig nem kifogásolt, pedig létezett 15 éve.

Mondhatnánk, hogy az ő bajuk, de nem, a miénk, a téma sokat ártott az országnak, teljesen fölöslegesen ráadásul - a törvény azon elemei, amelyek miatt hörgés lett, nem oldottak volna meg semmilyen problémát, tekintve, hogy probléma is alig volt. Ennyiben nagyon hasonlít az ügyre az alkotmányozás, amely kezd igazán viccessé válni. Tavaly ugye Orbán Viktor bejelenti: 2012-re kell elkészülnie az alkotmánynak. Aztán úgy döntenek, nem, mégsem, inkább már idén, tavasszal kell. Hogy mégis minek, azt nem tudjuk meg.

Olyanokat hallunk: garantálnia kell, hogy az országot nem lehet eladósítani. No, ezt ebben a ciklusban éppen nem szükséges alaptörvénybe foglalni, elég, ha a kormány nem adósítja el az országot és kész. Hogy későbbi kormányok se tehessék, ahhoz meg elég 2014-ben módosítani az alkotmányon. A sietségnek ebből a szempontból csak akkor van értelme, ha Orbán Viktor már biztos benne, hogy addig nem marad meg a parlamenti kétharmad, hogy szakad a párt, a frakció.

Röhej az is, hogy először felkérik a Salamon-bizottságot, készítse el a tervezetet, majd amikor megteszi, újrakezdik az egészet, vitaanyaggá minősítve a megszületett koncepciót. Azzal sem igen tudok mit kezdeni, hogy a kormánypárt először arra hivatkozik: nem kell népszavazás, hiszen kétharmadot kapott, egyedül is képes alkotmányt írni, majd most hirtelen 12 pontból álló kérdőívet oszt az „embereknek".

Lázár János meg fölveti, hogy akár népszavazás is elképzelhető. Menekülnének már ki a maguknak fölöslegesen ásott csapdából, az ellenzéket is visszaédesgetnék, hogy legitimálják az alkotmányt (most akkor a kétharmad mégsem elég legitimáció?), közben meg csodálkoznak, hogy az ingyen nem hajlandó ezt megtenni. Pedig a polbiz ilyen - valamit valamiért. Nyilván vétójogot kérnek. Én is azt kérnék.

Tehát új alkotmány nem lesz egyhamar, nem mintha olyan nagy szükség volna rá, arra viszont jó volt, hogy a KDNP kiakadjon és követelje, hogy a magzati élet védelme is legyen benne a szövegben. Miközben az abortuszt nem tiltják be, mert nem lenne népszerű. Na most, ez így nem megy. Ha benne van az alkotmányban, hogy az ember a fogantatásától kezdve ember, akkor az abortusz gyilkosság és btk-ba való, életfogyttal honorálandó.

Ha nincs a btk-ban, akkor meg ne álszenteskedjünk már azzal, hogy az alkotmányba emelünk ilyen szépségeket, mert az nem úgy megy, hogy ezek a szép keresztényi értékek majd jól megnemesednek, ha a nemes alaptörvénybe kerülnek, hanem éppen fordítva: az alkotmányt is komolytalanná teszik a passzusok, amelyeknek nincs következményük a törvényekben. Az abortusz egyébként, jegyzem meg mellékesen, tényleg gyilkosság. Az abortusz-kérdés így a legszebben mutatja azt az álszentséget, amelyre a kis kölyökkutyák kínzását is tiltó Európa saját hamis identitását építi.

Úgy teszünk, mintha erkölcsileg felsőbbrendű lenne a mi kultúránk, amely ennyire előrehaladott, ennyire jó, hogy a gyengét is védi, mert mi jók, tiszták vagyunk. Fenét. A gyilkosság tilalma és büntetése nem valami széplelkű, humanitárius eszmény miatt van benne a törvényekben, hanem puszta önzésből. Nem azért, mert ölni csúnya dolog - hanem mert attól félünk, hogy minket más megölhet. Nem magunk, hanem potenciális gyilkosunk elé kívánunk akadályt gördíteni azzal, hogy életfogytot kap, ha leöldös minket.

Az embrió is él, viszont nemigen tud veszélyt hozni ránk, ahhoz még kicsi a keze, hogy kést, pisztolyt fogjon. Nem veszélyes, tehát elpusztítható. Így volt ez egyébként mindig, a veszélytelenek, alávetettek élete nem volt emberi élet sem Spártában sem Athénban, csak akkor még nem tettek úgy, mintha az lenne: a nem elég csini csecsemőt lehajigálták, a pofátlan rabszolga is megjárta. Nem mondom én, hogy ez kell, dehogy. Csak amíg az abortuszt elfogadjuk, ne tegyünk úgy, mintha haladt volna a világ, mintha az erkölcsi lajtorja magasabb fokára jutottunk volna. Nem jutottunk feljebb, csak az álszentségi létrán. Hogy aztán ezt a tényt még alkotmányosan is rögzítsük, hát, nem tudom...

Persze nem ez az egyetlen hülye ötlet. Ott van mindjárt a gyerekek után járó plusz szavazati jog, aminek a világon semmi értelme. Akinek van gyereke, az úgyis belekalkulálja a csemete jövőjét, lehetőségeit a döntésébe ott a szavazófülkében (amikor éppen forradalmat csinál). Olyanra szavaz, aki jobb jövőt ígér a gyerekének is. Meg aztán: minden gyerek után járjon plusz szavazat? Ezzel gyakorlatilag a kiskorúaknak adnánk szavazati jogot, amellyel, minthogy kiskorúak, nem ők élnek, hanem a gondviselőjük. Agyrém.

Nem lehetne mindjárt összekapcsolni a remek kereszténydemokrata ötleteket? Adjunk szavazati jogot az embriónak is! Miért ne? Ja, nem is biztos, hogy élve a világra jön? De hát az sem biztos, hogy a gyerek megéri a felnőtt kort! Na jó, hagyjuk.

Azért nem értem, miért fontos, hogy rajtunk röhögjön az egész világ. Ezt az egyet lehet elérni ilyen felvetésekkel. Elkanyarodva kissé az alkotmánytól, rá az adótörvényekre: itt is sikerült elrontani, amit kommunikációval el lehet. Miért is kellett azt mondani tavaly, hogy senki sem jár rosszabbul az új adótörvénnyel, ha egyszer látható volt, hogy de? Épp csak a kormány nem látta? Furcsa lenne.

Ha látta, és jónak látta ezt a törvényt hozni, akkor ezt meg kellett volna indokolni: igen, ezek és ezek kicsivel rosszabbul járnak, de szerintünk így lesz itt boldogabb Magyarország, több munkahely, stb., középtávon tehát mindenki jobban jár majd. E helyett Rogán Antal akciócsoportokat küld a magánszférára, hogy egy nem kötelező érvényű ajánlást (4-6%-os béremelés) kérjen számon rajtuk. És mint mondja, nem szégyelli, hogy a kormány nyomást akar gyakorolni a magánszektorra. Tényleg lesz, aki elhiszi, hogy az adótörvények miatt kevesebbet keresők a gonosz főnök miatt visznek haza kevesebbet, a jó kormány meg bérkommandókkal védi meg őket? Milyen alapon, egyébként?

Orbán Viktor maga mondta hétfőn a Parlamentben: a kormány nem írhat elő bérszintet a magánszférában. Mintha mégis ez történne. Persze nem, csupán egy kis hangulatjavítás, kommunikáció, ennyi. Az azért szintén vicces, amikor a kormánykommandót a szocialisták ekézik. Mint olyat, amivel nem lehet elérni a kívánt célt. Végül is, ők már csak tudják. Hadd fejezzem be egy újabb idézettel. 2005 nyaráról való.

„Árkommandót állít fel a kormány, hogy ellenőrizze: az árakban is érezhető-e a legmagasabb kulcsot érintő áfacsökkentés. Ezt Mesterházy Attila politikai államtitkár jelentette be. A kormány célja az, hogy minden, a jövő év januárjától 20 százalékos áfakörbe tartozó terméket olcsóbban adjanak a kereskedők.

Ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szokásos heti rádióinterjújában azt mondta: a költségvetés nem azért mondott le az áfabevételről, hogy az a kereskedők zsebét vastagítsa, hanem hogy a vásárlók pénztárcájában maradjon.

Mesterházy Attila államtitkár: "Azt szeretnénk elérni, hogy ez az árkommandó folyamatosan ott lenne a januári árazásoknál, folyamatosan ellenőrzéseket végrehajtani, olyan területeken, mint az árfeltüntetés, a nyugtaadási kötelezettség, a hatósái ár vagy akár a túlszámlázások tekintetében és természetesen a partner hatóságokkal a ÁFA tartalmat és egyáltalán a számlázási feladatokat is ellenőrizni fogjuk."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.