Publi

Borbás Barna

Tehetsz azért, hogy ne legyél áldozat

/ 2014.11.26., szerda 16:54 /

A „Tehetsz róla. Tehetsz ellene.” szlogennel futó, szexuális erőszak elleni kampány irracionális dühöt váltott ki. Miért védhetetlen a kisfilm? Miért jogos mégis az üzenet?

Több olvasói levelet is kaptam a tegnapi, Hogyan kampányoljunk a szexuális erőszak ellen? című Rosta-bejegyzés után. Pedig nem volt valami nagy eresztés: három videót tettem egymás mellé, amik talán jobban működnek, mint a napokban sokat tárgyalt Tehetsz róla-kampányok. A poszt irracionális érzelmeket váltott ki. Volt, aki szerint behódoltam a liberális világértelmezésnek, mások szerint a baranyai videó maga a vegytiszta nőgyűlölet. Azt hittem, hogy jó példák idézése elég ahhoz, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok, de mégsem. Kezdjük elölről.

Hogy a Tehetsz róla-videók üzenete célszerűtlen, könnyen bizonyítható. Bárki felteheti magának a kérdést, hogy ha a lányát – ne adja Isten – erőszak érné, mi lenne az első gondolata: az elkövető azonnali vasvillára hányása, vagy az áldozat kikérdezése, hogy mégis milyen hosszú szoknyát viselt és mennyi Jägermeistert fogyasztott aznap éjszaka. Lehet szó összetett helyzetről, csináljon a lány bármekkora hülyeséget, akkor is nyilvánvaló, hogy a bűncselekménynél a tettes felelőssége, megbüntetése az első gondolat. Ezért irritáló, hogy a baranyai kapitányság videóinál nem itt van a hangsúly.

A másik a rendkívül irritáló elem maga a szlogen: „Tehetsz róla.” Elég egy névmást elé tenni, hogy általános üzenetként totális hazugságot kapjunk: „Te tehetsz róla.”

A figyelemfelkeltő videók megrendelője tehát hibát követett el a hangsúlyok elhelyezésénél.

A napokban azonban lehetett olvasni más állítást is, ami arról szólt, hogy a Tehetsz róla-kampány nőgyűlölő, az áldozathibáztató hozzáállás szükségképpen következik a rohadék hímsoviniszta magyar hozzáállásból.

Pedig ez ostobaság; a rossz szándék feltételezése is nagyon sok kárt okoz. A videóban elhelyezett üzenetnek van létjogosultsága, az valós jelenségre válaszol. Példával illusztrálva: a körúti villamoson is bemondja az automata, hogy „Kérjük, a tömegben fokozottan ügyeljenek az értékeikre!”, mégsem kezdi senki dobálni a hangszórót, mondván, hogy ne nézzenek már hülyének, ne oktassanak már ki, és különben is, foglalkozzanak csak a zsebesek megbüntetésével. Vagyis: a tolvaj a hibás, nem én, ha kizsebelnek, de ha teljesen nyitott, vállra vetett táskában tartom a pénzem, nem kell csodálkozni, ha a tömegben könnyű préda leszek. Jogos tehát felhívni a figyelmet, hogy ha valaki ájulásig issza magát egy buliban, akkor bajba kerülhet.

A pontos üzenet a „Tehetsz róla” helyett valahogy így hangzik: „Tehetsz azért, hogy ne legyél áldozat!”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.