Publi

Stumpf András

Tilos?

/ 2010.12.30., csütörtök 14:06 /
Tilos?

A Tilos rádiónak nem jár bírság, de a médiahiszti részévé tenni ezt a sztorit a legnagyobb röhej.

Keresztes háború indult a Tilos Rádió ellen - olvasom az egyik blogon. Az ORTT jogutódja, a Szalai Annamária vezette NMHH máris szuttyongatja a hős zugrádiót, jaj, sajtószabadság, ó, sirassunk, szabad véleménynyilvánítás!

„Mert mi másról szólna egy Ice-T album miatti megbüntetése egy alig hallgatott rétegrádiónak?" - teszi fel a jelentőségteljes kérdést a Kettős Mérce blog. (A Tilos vélelmezett „bűne", hogy lement náluk szeptember másodikán 17:53-kor egy Ice-T szám, tele a rappertől megszokott trágárságokkal.)

A Lángoló Gitárok (gyakran látogatom, remek kis blog egyébként) meg azzal üti föl a témát, hogy idézi L. Simon Lászlót, aki az új médiatörvény kapcsán nemrég közölte: csak a fokozatosság és az arányosság elve alapján szabhat ki bírságokat a Médiatanács, azaz „nyugi van gyerekek, nem kell itt félni semmitől sem". Aztán tessék, máris!

A nagy hiszti közepén álljunk most meg kicsit, és legalább a tényeket tegyük rendbe.

Először is: senki sem bírságolta meg a Tilos Rádiót. Az NMHH egyelőre csupán vizsgálatot indított az adó ellen, ami nem zárult még le.

Mádodszor: mi köze van ennek az új médiatörvényhez? Megsúgom: semmi. Az új törvény ugyanis még nincs hatályban, hahó!

Mi is történt tehát? Az, hogy a jelenleg még hatályos, 1996-os törvény alapján törvénysértést gyanít, ezért vizsgálódik az NMHH. Ugyanúgy, ahogy eddig is tette mindig jogelődje, az ORTT. Bezony, joga volt hozzá, hogy a frekvenciákat tőle kapó rádiókat, tévéket ellenőrizze, betartják-e a törvényeket, valamint a szerződésükben vállaltakat (ezeknek része ugye, hogy a törvényeket betartják.) A hatóság meg úgy látja pillanatnyilag, hogy a kiskorúak egészséges fejlődését veszélyeztette a Tilos.

Ez eddig is így volt. Azaz: nem történt semmi különös.

Azokat is el kell keserítenem, akik nagy hirtelen cenzúrát kiáltanának, hogy lám-lám, máris meg akarja mondani egy állami szerv, mi mehet egy szubkult kis rádióadón, és mi nem.

A Tilosnak küldött levélből kiderül: nem akarja. Arra viszont eddig is volt törvény, hogy ami a kiskorúak egészséges fejlődésére káros, azt csak este kilenc és reggel öt között lehet sugározni. Este hat előtt hét perccel még nem. Tehát legfeljebb azt akarhatja a hatóság, hogy ne akkor sugározzon ilyen tartalmat a rádió, amikor azt a törvény szerint még nem lehet.

Unalmas így szétszálazva, tudom. Sokkal jobb azt üvölteni, hogy „cenzúra", meg „keresztes hadjárat".

De ez van. Innentől már csak az a kérdés, hogy a szóban forgó Ice-T opus tényleg károsan befolyásolhatott-e bármilyen fejlődést.

Az én válaszom erre az, hogy: nem. Egyrészt azért, mert a szerencsétlen rapper angolul tépi a száját, lévén ámerikai. Másrészt kőkemény gengsztergettó-szlengben teszi ezt. Az a „kiskorú", aki tökéletesen képes dekódolni a mondandóját, az bizony nem először hall ilyet, aligha lepődik meg rajta. Az olyan hatósági érvek meg, hogy „A műsorszámokban elhangzó közönséges nyelvezet azt sugallhatta a kiskorúrak szamara, hogy a durva beszéd egyre inkább elfogadható", elég gyengék, egyrészt, mert persze, sugallhatta ezt is, meg sugallhatta az ellenkezőjét is, ráadásul az angol genszterszlenget jól ismerő tizenévesnek is van keze, hogy ha nem tetszik neki, amit hall, elkapcsolja a rádiót, már ha hallgatták egyáltalán ilyenek. A Tilost ugyanis nem szokás hallgatni. Azért zugrádió. Amúgy meg, hogy mi mit sugall, elég ingoványos terep. Tankcsapdát például lehet játszani? Oké, hogy van káromkodásmentes nótájuk is, de mondjuk a „szanaszét baszott rakendroll" az egyik legismertebb soruk az egyik legismertebb számukból, úgyhogy, ha Tankcsapdát sugároz egy rádió, az nyilván sugallhatja, hogy ez egy jó zenekar, érdemes megismerkedni az életművével (ez egyébként a valóságnak tökéletesen megfelel), ergo sugallhatja azt is, hogy a durva beszéd elfogadható. Ráadásul az magyarul van.

Azt, hogy sugallta, vagy nem sugallta, akkor lehetne eldönteni, ha lenne egy kiskorú, aki elénk áll, és azt mondja: képtelen vagyok vaze és gekkó nélkül megszólalni (magyarul), és ez azóta van, hogy szeptember 2-án a Tiloson Ice-T számát hallottam (angolul). A hatóság tehát szépen vizsgálja ki az ügyet, aztán legfeljebb figyelmeztesse a rádiót, hogy máskor még az angol szlenges trágárság is inkább este kilenc után menjen. Ha ez ennyire fontos. A bírságolás viszont olyan abszurd lenne ebben az esetben, hogy nem tudnám megállni valamilyen zaftos, kiskorúakat súlyosan veszélyeztető, veretes magyarsággal előadott káromkodás nélkül. Minthogy pedig a téli szünet miatt jó eséllyel mindig lesz kiskorú a környezetemben, tisztelettel kérném a hatóságot: óvják őt és egészséges lelki fejlődéséhez való jogát. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.