Publi

Tiltások és provokációk

/ 2011.09.26., hétfő 13:26 /
Tiltások és provokációk

A kormánypártokra leadott voksok demonstratív visszavonása után újabb politikai eszközzel álltak elő a rendvédelmi szakszervezetek.

Ezúttal sajtótájékoztatójuk illusztrációjaképpen rendőrcsizmát pakoltak az alkotmány asztalára. A provokatív gesztus a Népszabadság értelmezésében azt jelenti, hogy "nem kérnek az alkotmányból, és nem ijednek meg". Amely interpretáció szerint a szakszervezeti akcióegység vezetői semmibe veszik az alkotmányozásra is feljogosított parlamenti többség akaratát.

Magától értetődő kérdés, hogy az érdekvédők vajon honnan származtatják legitimációjukat. Ismerik-e cselekvési körük határait? Úgy gondolják, hogy bárki ellen bármit megtehetnek? Holott eskü kötelezi őket a törvények be- és a rend fenntartására. S akkor épp ők szerveznek olyan demonstrációsorozatot, melynek hossza, helyszíni sokszínűsége, centrális jellege és vonulási útvonalai miatt napokra ellehetetlenedne a főváros élete?

Valójában mit akarnak azok, akik az egyik legfontosabb közlekedési csomópont, a budapesti Clark Ádám tér forgalmát bénítanák ülősztrájkkal? Mit akarnak azok, akik megüzenik a hatalomnak, hogy "nem kérnek az alkotmányból"? És mit akarnak azok, akik érdekvédőként nem az érvek, hanem a politikai provokációk fegyverét használják?

Káoszt teremteni? Hogy ne legyen érdemi vita? Kormányt váltani? Csak hogy megmaradjon az a kiváltság, amely életerős férfiakat von ki a munka világából és tesz eltartottá?

Az a kérdés is kézenfekvőnek tűnik, hogy a kormány vajon miért hagyja magát falhoz szorítani. Miért nem kínál fel olyan demonstrációs terepet a fővárosban, amelyen a szakszervezeteknek lehetőségük nyílik a szabad véleménynyilvánításra? Hadd követeljék a tagjaiknak már negyven-egynéhány évesen járó nyugdíjat! Hadd bizonygassák, hogy őket már életük delelőjén másoknak kell eltartani!

A demonstrációra nemet mondó rendőrségi tiltás - bár szakmailag nincs okunk megkérdőjelezni - pocsék üzenet. A kívülálló azt gondolhatja, hogy a kormány érvtelen és gyáva. És a lényegi kérdés máris obligón kívülre jutott.

Mert egy érvtelennek és gyávának látszó hatalomnak nem lehet igaza...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.