Publi

Túl hosszú kanalak

/ 2001.08.31., péntek 07:39 /

Irigylem a Futrinka utca lakóját, Manófalvi Manót, aki a tökházban lakik. Otthona még akkor is vonzó, ha néha megkóstolják a varjak, a pockok vagy éppen maga Mazsola. Ám a Futrinka utca világában számomra nem a biokörnyezet a legkedvesebb, hanem az, ahogy lakói a világot látják, láttatják. Például a helyi újság, amely vezető hírként számol be arról, hogy "leugrott a mozgó kerékpárosról, és megütötte magát Bolha Barnabás szalmafalvi lakos".

Ha világunkat Manófalvié mellé tennénk, a helyi újságot összevetnénk a magyar lapokkal, nem lenne nehéz választanunk 2002-ben. Csakhogy egyetlen komoly párt sem ígér - s nem is ígérhet - Futrinka utcai világot. Jobb ezzel tisztában lenni a szeptemberi parlamenti nyitány idején. Még akkor is, ha a honatyák őszi fellépése eltér a megszokottól. Úgy megy fel a függöny, mintha le se eresztették volna az előző felvonás végén. Nem volt szünet, elmaradt a politikai uborkaszezon. Sőt! Minden eddiginél keményebb hangot ütöttek meg a politikusok.

Persze a példaként idézett manóvilágban is vannak kemény kérdések, amiről be kell számolni a nyilvánosság előtt. Így került a Csőr első oldalára az a tudósítás, amelynek már a címe is sokat mond: "Rókaellenes hangulat a Baromfiklub közgyűlésén." De hogy micsoda különbség van újsághír és tudósítás között, lássék a másik oldal. A Magyar Hírlap július 28-i számában a címlapon indítja azt az írását, amely Az Orbán család felemelkedése címmel a miniszterelnök édesapjának bányájáról szól. Vagyis csak látszólag arról. "Egyes megfigyelők nem függetlenítik a Fidesz egykori liberális elnöke száznyolcvan fokos politikai fordulatát az Antall-érában bekövetkezett bányaprivatizációtól, amely az egész Orbán család fölemelkedését szolgálta" - írja az újság az első oldalon. Vagyis nem mást üzen, mint hogy a Fidesz ma azért nem liberális, és azért lett magyar polgári párt, mert a kormányfő édesapja a bányamagánosítás által tulajdonossá válhatott. Futrinka utcai hasonlattal élve: amikor a Baromfiklub tagjai megalapították szervezetüket, még emlősök voltak, ám a tyúkól megkaparintása visszafordította az evolúciót, és lám, madárrá lettek. Ez érzékelteti, mire számíthatunk az elkövetkező, lassan választási célegyenesnek is tekinthető időszakban.

Arról persze szó sincs, hogy a T. Ház egyik oldalán patás ördögök, a másik karéjban pedig glóriás angyalok ülnének, noha szereposztásukból következően szívesen láttatják egymást pokoli jelmezben. Vajon követnünk kell-e az előadást, amely gyakran méltán érdemli ki a tragédia vagy a komédia minősítést? Tudnia kell-e a napi (és nem Futrinka utcai) gondokkal küzdő átlagembernek, hogy melyik politikus és párt a kevésbé angyali vagy inkább ördögi?

Segítheti a kérdések megválaszolását a tanmese. A rabbi megkéri Istent, mutassa meg neki a poklot és a mennyországot. Ekkor egy fehér ajtó előtt találja magát. Belép a szobába, ahol terített, finom ételekkel megrakott asztal körül emberek ülnek. Mindenki káromolja Istent, miközben enni szeretne, de nem tud, mert a kanalak túl hosszúak, így az éhezők egy falatot sem tudnak a szájukba tenni. A következő pillanatban a rabbi újra egy fehér ajtó előtt áll. Benyit a szobába. Itt is terített asztalt ülnek körbe az emberek, akik miközben magasztalják Istent, a hosszú kanalakkal egymást etetik. Így szól a rabbi: köszönöm Uram, hogy megmutattad azt a hajszálnyi szakadékot, amely elválasztja a poklot a mennyországtól.

A tanmese értelmében hajszálnyi szakadék választja el egymástól a pártokat is. Felelős ember nem menekülhet a kényszerű teher elől: bizonyos szintig kénytelen követni a politikai színjátékot. Követni? Meddig? A megalapozott véleményformálásig. A hajszálnyi szakadék akkor is világosan látható, ha az "angyalok" oldalán néhányan álruhát öltöttek. Hogyan ismerhetjük fel őket? Figyeljük a kezüket! Ők azzal a bizonyos kanállal nem a másikat kínálják, hanem csalnak. A karjuknál hosszabb evőeszközt lejjebb fogják meg, így emelvén azt szájukhoz, kielégítve mohóságukat, csillapítva hataloméhségüket. Ezért a mohóságért nincs bocsánat. E tekintetben már nem kívánunk manócskák lenni, aki egyébként szelídsége ellenére nem tűrt el mindent. Amikor például valaki meg akarta enni a házát, lúdtollseprűvel hadonászva felemelte a hangját: "Nem látjátok, hogy ebben a tökben laknak?" Hozzátette: "Ez nem megennivaló!" Igaza volt. Megszívlelendő intelem a hosszú kanalas hataloméheseknek: a mi világunk sem megennivaló. Itt laknak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.