Publi

Túljátszott elnökválasztás

/ 2010.07.01., csütörtök 06:35 /
Túljátszott elnökválasztás

A hitelesség könnyen kopik. Azt pedig bizonyosan tudjuk, hogy nélküle a kormány alkalmatlanná válik feladatára.

Miközben Sólyom László elmúlt öt évét nagyra értékeljük, és letettük voksunkat az elnök mandátumának meghosszabbítása mellett, egyáltalán nem estünk kétségbe attól, hogy a kétharmados kormányerő Schmitt Pállal képzeli el a jövőt.

Az új közjogi méltóság ugyanis nemhogy nem méltatlan a posztra, de cseppet sem lóg ki a rendszerváltás utáni elnökök és kandidálók sorából. Feltéve persze, hogy az életút teljesítményeket, a diplomáciai felkészültséget, a nyelvismeretet, a kapcsolatteremtő képességet vetjük össze.

Schmitt akármelyik elődjével felveszi a versenyt, mi több, Göncz Árpádénál vagy Szili Katalinénál markánsan attraktívabb az életútja. Személyisége integratív, a nemzeti egység szimbolizálására a baloldaliak jelentős többsége is alkalmasnak találja, még úgy is, hogy 2002 óta feladta függetlenségét, és a Fidesz színeiben politizál.

Épp ez utóbbi momentum miatt szokásos pártkatonaként, Orbán Viktor meghosszabbított karjaként említeni őt, mintha a már nevesített politikusok dicsekedhettek volna a függetlenség képességével. (E helyütt hivatkozhatunk még a volt pártelnök Kovács Lászlóra is, akivel a szocialisták az Európai Unió biztosának pozíciójában testesítették meg a nemzeti összefogást...)

Schmitt kétségtelenül nem jogász, főként nem az Alkotmány jeles tudója és magyarázója, márpedig az elmúlt öt évben, amikor Gyurcsány Ferenc és kormánya súlyosan kibillentette helyéről a demokratikus normákat és értékeket, múlhatatlanul szükség volt Sólyom ebbéli képességére és állhatatosságára. (Gondoljuk el, ha ugyanezekben az időkben - az MSZP akarata szerint - Szili Katalinnak hívják a köztársaság elnökét...)

Csakhogy a hazai politikai elit - kiváltképp az akkori ellenzék - megtanulhatta, hogy a gyurcsányi módszerekkel nem kifizetődő politizálni. Ráadásul Orbán Viktor kormányzott már, és az SZDSZ-nek mégsem kellett sajnálkoznia azon, hogy az általa erősen kézben tartott Göncz Árpád eszköztárából hiányzik az alkotmányjogi szaktudás, s ezért nem boldogul a kormányfővel.

Amit mégis érdemes szóvá tenni, az a jelölési procedúra. A kommunikációs játék, amely valamennyi szereplőt leértékelte, ráadásul megkérdőjelezte a Fidesz új kormányzási módszertanának, a nemzeti együttműködésnek az őszinteségét. Mert ha eldöntött tény volt, hogy Schmittet államfőnek hívják haza, miért kellett előtte országgyűlési elnökké emelni, úgy tenni, mintha Sólyomnak is lehetne esélye a folytatásra, és azt üzenni a külvilágnak, hogy nyílt verseny következik, egyenlő pályákkal?

A kamarillapolitikára épülő oligarchikus kormányzás után Magyarországnak szüksége van a Fidesz fő üzenetére, a nemzeti együttműködésre, hogy a politikai elit és a választók ismét egymásra találjanak. Épp ezért kellene tartózkodni a teatralitástól, a darabok túljátszásától. Mert a hitelesség könnyen kopik. Azt pedig bizonyosan tudjuk, hogy nélküle a kormány alkalmatlanná válik feladatára.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.