Publi

Stumpf András

Tüntizni jó!

/ 2012.12.19., szerda 14:37 /
Tüntizni jó!

Félő, hogy ebben a decemberi hidegben a többség arcára fagy a mosoly, amellyel eddig a diákság tandíjellenes küzdelmét szemlélte.

Tüntizni szép, tüntizni jó. Az ember olyankor nem unatkozik, úgy érzi, cselekvő, a maga sorsát irányító ember, azaz felnőtt. Átérzi önnön méltóságát, vele aztán bármit nem, neki akarata van, ereje van. Már persze akkor, ha sokan vannak körülötte. Aki egyedül kiabál az utcán, az elmebeteg. Aki tömegben teszi ugyanezt, az demokratikus jogait kiteljesítő, büszke polgár. Szeretet és összefogás ereje, az van ilyenkor, plusz a tüntető beszólhat a hatalomnak, a miniszterelnöknek, amitől rendkívül bátor ember benyomását kelti, főleg akkor, ha a tömeg el is hiszi, amit kiabál - hogy ugyanis diktatúra van. Egy diktátor ellen felkelni, neki beszólni - az azért valami, nem? Az már nem is csak bátorság. Az már vakmerőség.

Ennek látszata pedig evolúciós szempontból kifejezetten hasznos: a nőstény egyedek szeretik az ilyet, tudattalanul is ott motoz bennük, hogy önmagukat és leendő kicsinyeiket is nagyobb biztonságban tudhatják egy kockázatot vállalni képes, meg nem ijedő, bátor hím mellett, aki  vélhetően nem szalad el majd akkor sem, ha ők kerülnek veszélybe.

Az alfahímmé válásnak és a csajozásnak tehát remek terepe egy-egy ifjúsági tünti és sztrájk, így aztán azt a legmesszebb menőkig támogatjuk. Mert ugyan mi lehetne fontosabb a szerelemnél, a párválasztásnál? Ugye, hogy semmi.

Ha pedig mindezt beláttuk, nem mulaszthatjuk el azt sem, hogy szívből jövő hálánkról biztosítsuk mindazokat, akik lehetővé tették a fiatalok közösséggé válását és egymásra találását. Nem is kizárólag a kormányzatot, amely kétségkívül megteremtette az alapfeltételeket: brutális, egyeztetést mellőző tandíjbevezetése, majd annak tagadása nélkül mindez nem jöhetett volna létre. A valódi elismerés mégis Balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumának vezetését, valamint Veszprém megye kormányhivatalát illeti.

A tüntetések, sztrájkok izgalmának fenntartásához ugyanis elengedhetetlen, hogy a valóság egyes elemei is erősítsék a tömeg értelmezését. Magyarul: ha a közcsoki nyomokban sem tartalmazza a diktatúra mogyoróját, akkor bizony az azt éles fogával összeroppantani akaró bátor kismókus gyorsan nevetségessé válik. A nevetségesség látszata pedig evolúciós szempontból kifejezetten ellenjavallt.

Az almádi iskolaigazgató szerencsére magához rendelte a végzős gimiseket. Jól kikérdezte őket, mit gondolnak a tandíjról, a sztrájkról, gondosan jegyzőkönyvezte az elhangzottakat, majd a rendkívül értékes információt azon melegében továbbította is a megyei kormányhivatalnak.

Utoljára a komenyizmusban csináltak ilyet, ott is azért, mert az diktatúra volt, pártállam, az egykori ávós iskolaigazgatók tudták, mi a dolguk. Még 1989-ben is - egy Fidesz nevű ifjúsági szerveződéshez való csatlakozásért például berendelték, megbüntizték a végzős diákot, s bűnének hírét vélhetőleg továbbították az illetékes szerveknek is.  

Remek tehát, hogy Almádiban táplálták kicsit a diáktünti pátoszának tüzét, főleg, hogy a kormányzat miniszteri szinten kifejezetten puhának látszott tegnap, visszavonult, megadta magát és közölte: teljesíti a diákok keretszám-követeléseit.

A főhallgatók mégis felálltak a tárgyalóasztal mellől. Nem csoda. Ha megegyeznek, vége a tüntinek. Ez pedig rossz lenne - fentebb már beláttuk, hogy a tünti remek, szórakoztató és evolúciós szempontból is kifejezetten hasznos.

Egy másik szempontot mindenesetre nem vettek figyelembe a hallgatók, mégpedig, hogy a győzelem is az. Sőt, ha lehet, az még vonzóbb. Lehet utána közösen ünnepelni, diadalívet építeni, babérkoszorút fonni, stb. Érezni, hogy együtt megcsináltuk.

Ennek lenne most itt az ideje.

Mert mi lesz, ha nem teszik, ha utcára vonulgatnak továbbra is? Arra sajnos nincs garancia, hogy Almádi és különféle kormányhivatalok továbbra is szállítják majd a gyúanyagot. Félő tehát, hogy ebben a decemberi hidegben a többség arcára fagy a mosoly, amellyel eddig szemlélte tandíjellenes küzdelmüket. Megtörténhet az a borzalom, hogy az ország tudatlan népe nem látja be, milyen jó, hasznos dolog a l'art pour l'art tüntizés. Hiába igyekszünk itt minden erőnkkel, hogy rányissuk szemét az igazságra, amely szerint a közösség, a párválasztás, a szerelem mindennél előbbre való, a jelenlegi feltételek ismeretében a végén még öncélúnak, komolytalannak tartja a tünti folytatását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.