Publi

Stumpf András

Újabb fideszes pálfordulás – eszement internetadó jön

/ 2014.10.21., kedd 20:05 /

Brutális mértékű netadót tervez a Fidesz jövőre. A kormány ezzel nem csupán korábbi álláspontját köpi szembe, de a diktatúrázásnak is friss, ropogós ágyneműt terít.

Fotó: MTI

A korábbi álláspontot a Mandiner már ismertette. 2008-ban még az volt a szöveg, hogy „A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését (...) Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől”. Nyitrai Zsolt mondta ezt akkoriban, még a dicső kétharmad előtt. Abban az évben persze Gazpromról, oroszokról, kínaiakról, tibetiekről is egészen másképp gondolodott még a Fidesz (lásd még: Szabadság Kör), de ez, mármint az internetadó, még úgy sem magyarázható, mint az előbbi témakörök. 

Ott ugye azt mondják, hogy nemzeti érdek, reálpolitika, stb. 

A netadó indoklása viszont annyi, hogy a netes kommunikáció teret nyert a hagyományos telefonos – ideértve az smst is – kommunikációhoz képest. 

Igen. És? Ebből az következik, hogy feltétlenül meg kell adóztatni? 150 forintos adóval sújtani, minden megkezdett gigabyte forgalom után, ahogy Varga Mihály tervében szerepel? 

Miféle logika ez? Hogyha valami működik, olcsóbban, normálisan, kiszolgálva a fogyasztók igényét, abba feltétlenül bele kell nyúlni? Meg kell adóztatni? Azt, amit csak hagyni kellene működni? 

Ráadásul ebben a helyzetben, amikor mindenki a magyar diktatúráról beszél, Brüsszeltől Washingtonig? 

Amikor Orbán Viktor érve éppen az volt Strasbourgban, az első kínvallatáson, hogy ugyanis ő az interneten nyerte meg a választást? 

Most, amikor ezek a sokszor egyébként jogos kritikák nemhogy csitulnának, de csúcson járnak, tényleg használ bárkinek egy adó, amely a legkönnyebben illeszthető a diktatúra-narratívába?

Hogy ugyanis a net volt a véleményszabadság egyetlen megmaradt szigete, de most a kormány jól megdrágítja az előfizetést, nehogy a polgár ott olvasgassa-hallgassa az ellenzék hősies hangját. 

Hacsak nem ezt akarják tényleg, akkor nem értem, fel nem foghatom ezt a legújabb pálfordulást. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.