valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Zsuppán András

Vajdasági színházrombolók

/ 2007.04.08., vasárnap 20:35 /

A komor, magyarverésekkel fenyegető napokban értettem meg, hogy a vajdasági Népszínház nemcsak egy színház, hanem menedékhely, amelynek vaskos, öreg falai a legnehezebb időkben is megvédik a magyarságot.

Lebontják a szabadkai színházat. A vajdasági magyar kultúra emblematikus épülete, a 150 éves műemlék színház sorsa megpecsételtetett, az önkormányzat a múlt héten kiadta a bontási engedélyt. Kosztolányi, Bartók és Csáth Géza színházának helyén évekig egy hatalmas lyuk fog tátongani Szabadka főterén. Később állítólag csillogó-villogó kultúrpláza is épül majd, ha összegyűlnek a szükséges milliárdok. Ilyenkor jajdul fel az ember: Trianon! Elfogy a magyar, templomaink összedőlnek, iskoláink kiürülnek, nyomainkat fű növi be. Ledől egy újabb bástya az egyébként is vészesen fogyatkozó Délvidéken. Pedig Szabadkát még mindig a Vajdasági Magyar Szövetség kormányozza. Magyar a polgármester is, Kasza József utóda, Kucsera Géza. Nem a szerb barbárok rombolják le a vajdasági magyarság egyik jelképét, hanem maguk a magyarok, vagy legalábbis a választott vezetőik. A helyi szerb és horvát pártok képviselői tiltakoznak, a színházmentő petíciót útjára indító művészettörténésznő, Viktorija Aladzic se magyar nemzetiségű. A város honlapján viszont elolvashatjuk Kucsera polgármester mérhetetlenül arrogáns válaszát a lassan nemzetközivé szélesedő tiltakozó akcióra. A polgármester közleményében azzal vádolja a petíció aláíróit, hogy nem járnak színházba, "inkább a gyerekeinktől próbálják meg elvenni a kulturált és színvonalas, huszonegyedik századi színházba járás lehetőségét. Ezt viszont nagyon komoly problémának érzem. Felelőtlen magatartásnak látom. Az volna jó, hogy mindazok, akik aláírják a petíciót, azt is odarínák, hányszor voltak színházban, hány előadást néznek meg egy-egy évadban. Akkor volna érdemben miről beszélgetnünk..."

Anyaországi magyarként és a petíció aláírójaként be kell vallanom, nem váltottam bérletet a szabadkai színházba, Budapestről kissé nehézkes lenne a lejárás. Egyetlen emlékezetes estét töltöttem a Népszínházban, vajdasági értelmiségiek között, komor, magyarverésekkel fenyegető időkben. Megértettem akkor, hogy ez nemcsak egy színház, hanem menedékhely, amelynek vaskos, öreg falai a legnehezebb időkben is megvédik a magyarságot. A szabadkai Népszínház esete budapestiként is megrendít, ahogy megrendítene a kolozsvári Mátyás-szobor vagy a kassai dóm elpusztítása. "Mintha a kabalamacim fejét tépnék le", ahogy az egyik tiltakozó megfogalmazta. Sokan érezhetnek így, hiszen a petíciót budapesti, szegedi, sőt kolumbiai és bostoni magyarok is aláírták. Egyként tiltakozott az ICOMOS műemlékes szervezet magyar nemzeti bizottsága és modernista Octogon folyóirat. Pár száz kilometer távolságból talán tisztábban látszanak a dolgok: kedves szabadkai magyar városvezetés, Önök megőrültek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.