valasz.hu/publi/zsidoellenes-partot-44986/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201201

http://valasz.hu/publi/zsidoellenes-partot-44986/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201201

Publi

Marslakók: jól jövedelmező bukás

/ 2013.09.16., hétfő 11:14 /
Marslakók: jól jövedelmező bukás

Jáksó László producer cége egy csúfosan megbukott tévésorozat berekesztése miatt 85, azaz nyolcvanötmillió forint kártérítésben részesült, „természetesen” közpénzből és minden bizonnyal jogosan. Minden bizonnyal jogosan?

Olvasom a Marslakók című, a közszolgálati adón alig 5 hónap után csúfosan megbukott, és addig is már majd' egymilliárdunkba „fájt" szappanopera szappanoperájának legújabb fordulatait, és csak ámulok-bámulok. Hogy az erősen beindult választási kampány során az éppen hatalmon lévők egyes tisztségviselői mit meg nem engednek maguknak. Pontosabban, hogy nevezettek főnökei mit engednek meg a nevezetteknek.

Annak idején volt hörgés az indulatosabb jobboldali körökben, hogy ugyan mivel érdemelte ki Jáksó László a különös kegyet, hogy milliárdos költségvetéssel csinálhat közpénzből igazi magyar szappanoperát népünknek. Az a Jáksó ugyebár, akit elsősorban a híres-hírhedt Orbán-faló Heti Hetes-béli működéséről ismerünk. Miért pont ő? És miért pont most? A minőség miatt – hallatszott az illetékesek válasza anno, és hogy „majd meglátjuk”!

Megláthatta, aki nézte, úgy öt hónapig, hogy még az igazán hangos botrány kitörése előtt gyorsan berekesszék a sorozat vetítését, tartva a még hangosabb bukástól. Ha bukás, hát bukás, az üzlet már csak ilyen, a Jáksó ezt is, azt is ígért, hát csak magára vethet, ha ez mind nem jött be, lehet összeszámolni a kárt, törölgetni a könnyeket.

No és itt következik a meglepetés, mert a legfrissebb hírek szerint (amiket az Átlátszó.hu perelt ki az MTVA-tól) Jáksó cége, a Marslakók Produkciós Kft., amely tavaly december 7-ével Mátrix Produkció Kft.-re változtatta a nevét, a már emlegetett milliárdhoz közeli summán túl még 85 millió forintért tarthatta a markát, afféle bánatpénzként. A csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodás szerint a nevezett összeg „a sorozathoz kapcsolódó, megkötött szerződések felmondásából, a lekötött színészek elbocsátásból, valamint az elmaradó epizódok gyártására fordított, vissza nem térülő költségeiből és a hosszú távú beruházások meg nem térüléséből fakadó károk méltányos részét" kompenzálja.

Vagyis a megrendelő, a köztévé tartozik még önként vállalt kártérítést fizetni azért, amiért egy olyan, utólag nyilvánvalóan bukottnak bizonyuló produkció előállítóival szerződött, amely még csak megközelítően sem hozta azt a nézőszámot, amit az eredeti szerződésben beígértek. Jogásznyelven tehát hibásan teljesítettek. És mégis, az előbbieken túl történik még ez a kifizetés, ráadásként úgymond „a közkassza védelmében".

Ám mielőtt még elhamarkodott következtetéseket vonnánk le az eset anyagi terheit viselők személyére vonatkozóan, vessünk egy pillantást Jáksó cégének a KIM Céginformációs szolgálatánál a tárgyévet követő május 31-ig kötelezően közzéteendő beszámolójára. Nos, a 2011-es évről határidőben beadott, majd 2012 decemberében módosított beszámoló a 102 milliós bevétel mellett 39 milliós adózott eredményt mutat, ami ugyebár minden, csak nem bukás. De nézzük a 2012. évi beszámolót, benne a sokfelé emlegetett egymilliárdos közpénz még hátra levő részének sorsát. Üzletileg az vajon miként hasznosult a bukott produkció előállítóinál?

Nos, kedves olvasó, a válaszra még várnia kell – reméljük, hogy az illetékes hatóság gyors közbenjárása nyomán azért nem túl sokáig. Az időközben nevet változtatott, ám továbbra is Jáksó résztulajdonában levő cég ugyanis az idei május 31-i határidő ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra beszámolóját a KIM nyilvántartása szerint.

Miért? Akinek módjában áll, esetleg kérdezze meg a cég tulajdonosától.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.