Publi

Választást másként!

/ 2013.01.28., hétfő 12:20 /
Választást másként!

Másként, méghozzá azért, hogy a választásra jogosultak végre valóban arról dönthessenek, ami az állami-, önkormányzati lét lényege. Dönthessenek az őket érintő, igazán fontos kérdésekről, nem úgy, miként az mostanság van, a tömegbefolyásolás nagymesterei által „igazgatott" pártszimpátiáikról.

A hétvégi politikai események - LMP és DK kongresszus, jobbikos évértékelés - az ország lakosságát valóban közvetlenül érintő problémák helyett megint csak a választók számára tökéletesen érdektelen dolgokról, a politikai élet műhelytitkairól, belső harcairól szóltak. Szóltak - egyebek mellett -  arról, hogy „politikai céljainak elérése", és persze hatalomra kerülése érdekében melyik párt kivel, mely formációval és miféle választási szövetséget kössön. És mindeközben szem elől tévesztik a lényeget, az ország lakosságának jövőjét, amikor a nagy tülekedés közben a javító szándék a megvalósításhoz szükséges eszközzel, vagyis a hatalommal helyet cserél.

A sok mellébeszélés, hogy ne mondjam parasztvakítás helyett - ha valóban lehet más a politika - szóljon ezért ezután inkább a konkrétumokról a választási kampány! Várja, várhassa el - akár a választási törvényben is rögzítve - a kedves szavazó polgár, hogy voksáért hozzá csak számokban, forintban- fillérben is rögzített, vagyis szigorúan számon kérhető tervvel fordulhasson bárki fia, lánya, pártja.

A célnak legmegfelelőbb természetesen egy, a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően összeállított költségvetés-tervezet elkészítési kötelme volna, amit legalább a megfelelő szakértői apparátussal rendelkező, nagyobb pártoktól illene megkövetelni. És, hogy a számok tengerében könnyen eltévedő átlagpolgár is értsen a dologból, de a részletes költségvetési terv elkészítéshez szükséges eszközöknek híján levő, kisebb választási csoportosulásoknak is legyen esélyük, néhány kérdésben minden induló - egyéni- és listás jelölt - legyen köteles állást foglalni. Mondjuk egy afféle, a választópolgárok tisztánlátását elősegítő kérdőív kitöltésével, amelynek kérdéseit egyenlő számban az indulásra jogot szerzett pártok, egyéni jelöltek állíthatnának össze, még idejében.

Amolyan étvágygerjesztőként álljon itt néhány javaslatainkból:

1./ Mi az álláspontja az államháztartási egyensúly vonatkozásában? Fenntartaná, engedné romlani, vagy inkább javítani igyekezne?
2./ Ha az előző kérdésben a változtatás mellett érvel, milyen eszközöket alkalmazna? Miként alakítaná a bevételeket (milyen forrásokból), avagy hogyan csökkentené a kiadásokat (konkrétan mely tételeket)?
3./ Viszonya az EU-val. Milyen tárgyban, mely lépésekkel tervezne azon változtatni, ha a mostani állapottal elégedetlen?
4./ A bűnözés, a feketegazdaság, a korrupció problémája. Miféle konkrét lépéseket tervezne ebben a tárgyban és milyen eszközöket alkalmazna a helyzet javítása érdekében?
5./ A hazai kisebbségek (pl. a romák), a határon túli magyarok kérdése. Milyen konkrét lépéseket tervezne ezen a területen?

Valahogy így, és persze az igazi demokráciákhoz illő módon, a választópolgároknak valódi, döntéshozói felelősségük tudatában levő, felnőtt emberként kezelése irányában. Amihez, természetesen, a be nem tartott választási ígéretek szigorú, akár bírói fórum előtti számonkérése is hozzá tartozna.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.