Publi

Veri a szurkoló a feleségét

Veri a szurkoló a feleségét

/ 2009.09.12., szombat 06:29 /

Megverem az asszonyt, amiért kiengedett a meccsre - fordult barátjához az egyik Fradi-szurkoló, miután csapata kikapott az MTK-tól.

A legalább húsz évvel ezelőtti mérkőzés lehangoló volt. Érthetően forralta a szájalós macsóindulatot. Meg persze jellemzően is. Mert évtizedek óta mindig másban találjuk meg egyre sűrűsödő vereségeink, reményvesztésünk, lecsúszásunk okát. Van, aki az asszonyban, más az edzőben, megint más a kapusban. Bár a múlt szombat este kudarcáért is kereshetjük a felelőst, mégsem vesznénk el a szakmai részletekben.

Válogatottunk kikapott a svédektől, s alig maradt esélye kijutni a dél-afrikai világbajnokságra, labdarúgóinkról mégis leírható, hogy ezúttal minden tőlük telhetőt megtettek a sikerért. A paradoxon ezért is látszik helytállónak: az ellenfél játéka alapján jogosult volt a győzelemre, de válogatottunk nem érdemelt vereséget.

A jegyet váltó közönség kiváltképp nem. Ami persze sült marhaság, mert a szurkolók nem rúgnak labdába, gólt meg akkor sem fújnak, ha az egyik igazán szellemes reklám ezt üzeni. A magyar-svéd meccsről azonban leginkább épp a lelátót megtöltők miatt érdemes beszélni. Mert csak a vak nem látja, hogy igény - és fizetőképes kereslet - van a jó futballra. És mérhetetlen vágy a siker után. Mindig is volt, csak fontos időkben népszerűbbnek tűnt a bányába küldeni a futballistákat. Mintha kizárólag ők tehetnének arról, hogy huszonhárom esztendeje legfeljebb felcsillanó reményünk akad (mint most is), hogy a világbajnokság harminckettes mezőnyéhez csatlakozhassunk. Mintha csak miattunk nem lehetnénk olyan erősek, nagyok, gazdagok és önmagunkra büszkék, amilyenek győztes meccsek után tudnánk lenni.

És a jövőben sem lesz ez másként, ha az alépítmények - az utánpótlásbázisok, a klubok - megerősítésében, az infrastruktúra javításában, a stadionok kultúrhelyekké alakításában a ma is fellelhető jó szándékok, tervek nem kapnak határozott központi támogatást. Nagyjából olyasféle kormányzati szerepvállalásra lenne szükség, amilyet az angolok mutattak fel az emlékezetes Heysel-dráma után.A kilencvenes évek legvégén itthon is elkezdődött valami. Csakhogy a futball koncepciózus újjáépítése azért sem maradhatott kormányzati cél 2002 után, mert a programokat a polgári kormány indította el.

A szombat esti időn túli gólban nem nekünk, magyaroknak csúcsosodott ki a futball minden szépsége. Ibrahimović találata sokunkat szíven ütött, tőlünk hitet, munkakedvet vett el. De vesztesként is tudhatjuk, hogy a futball - és szélesebb értelemben a kultúra - révén erőt adó, fantasztikus közösségi élményekben lehet részünk. Amire múlhatatlan szükségünk van a mérkőzések utáni napok miatt. Az újjáépítéshez. Nem szabad nem áldoznunk rá.

Már csak a feleségek miatt is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.