Publi

Borókai Gábor

Viva la logika!

/ 2011.05.24., kedd 10:41 /
Viva la logika!

Olvasgatom a Wolf Kati eurovíziós szereplését értékelő írásokat, és csak ámulok, ki hová ér el a düsseldorfi arénából elindulva.

Hogy akadt olyan blogger, aki Orbán Viktor Európa-politikájának tulajdonítja a várakozások alatti 22. helyet, magától értetődik. Miért kellene nélkülöznünk az elborultakat itthon, amikor nálunknál sokkal nagyobb országokban is vannak e műfajnak jeles képviselői? Bizonyság rá a német Tageszeitung online kiadása, mely Wolf Katit Orbán Viktor kegyeltjeként aposztrofálta, és elutasítani javasolta.

De az, hogy komoly hazai médiumok komoly újságírói is hajlamosak voltak Magyarország teljesítményhiányát és pocsék országimázsát láttatni a szavazások végeredményében, már igencsak meglepett. És persze nem azért, mert azt gondolnám, hogy a rólunk tükrözött képpel minden rendjén van. Mert nincs. Az elmúlt tíz évben leértékelődtünk. Elveszítettük a rendszerváltáskor megszerzett, majd továbbfejlesztett előnyünket. Sokan nem látnak bennünket, sokan bizalmatlanok irántunk, vagy épp tartanak tőlünk. Ebben pedig szerepet játszhat gazdasági lecsúszásunk, szavunk hitelének meggyengülése, belső harcaink kisugárzása és súlyos identitásválságunk. Hogy nem tudjuk a helyünket. Hogy hol Európa legszégyenteljesebb, legbűnösebb népségeként kell tekintenünk magunkra, hol meg, kiszakadva kicsiségünk propagátorainak súlyos öleléséből, Isten kalapján szeretnénk bokrétának látszani.

Holott elégséges lenne kultúrájára, történelmére, erőfeszítéseire büszke, magát másnál alábbvalónak nem tekintő nemzet tagjaként feltűnnünk. (Lásd még a nemrég elfogadott alaptörvény preambulumát.)

No, de most csupán történelmi elfogultságokkal átitatott közönségszavazással súlyosbított dalversenyt rendeztek Európában, melynek fókuszában magyar termékként Wolf Kati Whitney Houstonra hajazó, könnyen fülbe ragadó száma jelent meg. Orbán Viktor és népi zenekara nem játszott, ahogy az államadósságszinteket, a médiatörvényeket, a kulturális kincseket is aligha vetették össze a lappföldi, a krétai vagy a provance-i SMS-küldők.

És a 45 indulót felvonultató versenyt végül a középmezőnyben zártuk.

Legelöl Azerbajdzsán, az élmezőnyben még a Berlusconi-arcú Olaszország, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Moldova, úgy is mint politikailag korrekt, hibátlan imázsú, respektált országok. Az általunk is vert seregben pedig Spanyolország, Svájc, Hollandia és Norvégia, a leszakadó szerencsétlenek, hogy velünk együtt sülne ki a szemük.

Viva la logika!

Nem nagyon hiszem, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon szerzett 22. helyünket érdemes belpolitikai okokra visszavezetni. Akik ezzel próbálkoznak, zsákutcába futnak. Akik Wolf Katiban képesek meglátni Orbán Viktort vagy Magyarország összes baját, jó, ha nem szemész szakorvostól kérnek véleményt."Ma este Eurovíziós dalfesztivál. Hajrá, Kati!"
(Orbán Viktor bejegyzése a Facebookon, május 10.)

"Ez a fesztivál valójában egy szavazós televíziós program, európai szintű médiahűhó, s csak a nevében dalverseny."
(Sebők János, www.hvg.hu, május 15.)

"Egyedül a finnek hoztak ki minket elsőnek. Nekik sincs sok haverjuk, gondolták, legalább tartsunk össze, végül is nyelvrokonság, ugye. Cserébe mi egyet se adtunk nekik. Kinek kell a halszagú rokonság?"
(Kiss Róbert Richárd, www.vilagszam.hu, május 15.)

"Nem csak mi vártuk Wolf Katit előrébb, a világ egyik legnagyobb fogadóirodája szerint is a 3-5. helyre volt esélyes."
(Várkonyi Attila, a Magyar Televízió műsorigazgatója, MTV, május 16.)

"A nagyobbik lányom két napot velem volt az elején, de a kisebbiket két hete nem láttam, úgyhogy már a falat kaparom."
(Wolf Kati a Liszt Ferenc repülőtéren, május 16.)

"Az utóbbi időszak politikája ellenérzéseket szült az ország iránt, a statisztika szerint csak a finnek "bocsátottak meg" nekünk. Így politizálódik át nálunk még egy sláger is. Pedig jó, hogy nem nyertünk, mert akkor Budapest rendezhette volna a következő fesztivált. Borzasztó, mibe kerül."
(Tamás Ervin, Népszabadság, május 17.)

"Azért nyertek az azeriek, mert Bakuból ilyen üzenet ment: "Műsor szép. Stop. Stadion óriási. Stop. Ha nem mi nyerünk - olaj: stop!""
(steierz bejegyzése a Youtube-on, május 17.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.