Publi

Ablonczy Bálint

Vörös festék a bíróságra

/ 2012.09.29., szombat 09:15 /
Vörös festék a bíróságra

A rongálás rongálás marad, az elkövető bohóc bírói mentegetése pedig nem történelmi igazságszolgáltatás, pusztán arány- és szereptévesztés.

A bíró szerint bár „erkölcsileg pozitív tartalmú" és „társadalmilag hasznos" volt, hogy a derék magyar focihuligánok jól elverték a nemzetünket válogatott meccsen gyalázó román ultrákat, az „alkalmazott forma büntetendő", hiszen másokat elpáholni mégsem szabad. De a támogatható tettre való tekintettel a kopaszokat mindössze megrovásban részesítették.

Ugye abszurdan hangzik? Pedig a nagykereki Horthy-szobor leöntéséről szóló bírósági döntés pontosan ezen logikát követi: személyes véleménnyel és elfogultsággal támaszt alá egy jogi érvelést. A Siófoki Városi Bíróság elnöke, Kovacsics István Dániel Péter ügyvédet mentegette az idézőjelben szereplő szavakkal, és megrovásban részesítette.

Aki a független magyar bíróság és a történelmi igazság győzelmeként diadalaként ünnepli az ítéletet, egy nagyon fontos dolgot nem ért. Amennyiben ugyanis szó nélkül hagyjuk a döntést, arra is rábólintunk: a tárgyalótermek napilapok élő véleményrovataivá alakuljanak át. Olyan helyekké, ahol egy ítélet és annak indoklása kizárólag a tárgyaló bíró ízlésén, politikai beállítottságán múlik. Ha most ezen ítéletnek tapsolunk, egy szavunk nem lehet majd, ha legközelebb mondjuk Kádár János sírjának meggyalázóit azzal menti föl a bíróság: mivel a kommunista pártfőtitkár lelkén igazolhatóan emberéletek százai száradnak, méltányolható az eljárás, s nem jár érte büntetés sem.

Akármennyire szeretnék sokan, a siófoki döntés nem Horthy történelmi megítéléséről szól, mert nem is szólhat arról. Ilyen ügyekben ugyanis a korábbi és a mostani alkotmány, valamint a törvény értelmében sem illetékes az igazságszolgáltatás. Ráadásul a bírói kar tagjai a lehető legnagyobb eréllyel szokták kikérni magának, hogy tagjait a közvélemény, a politika vagy akár saját személyes motívumok befolyásolná. Az ortodoxabbak még azt is hangsúlyozni szokták, törvényszékeinken nem igazság-, hanem jogszolgáltatás zajlik: merthogy előbbi természetének kutatása a filozófusok feladata, a bíró csak és kizárólag a törvényekből kiindulva ítélkezhet.

Mindez nem pusztán publicista-dünnyögés. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese szerint az erőszak és a jog kizárja egymást, ezért elfogadhatatlan, ha egy bíró erkölcsileg pozitívnak minősíti a Horthy-szobrot festékkel leöntő ügyvéd cselekedetét. Figyelem, Kónya István sem mondta, hogy deresre a Kormányzó Úr Őfőméltóságának emlékét meggyalázó talárossal. Kizárólag a jog talaján állva kritizálta a döntést. S ezen értékeléssel csak egyetérteni lehet, függetlenül attól, hogy szerző véleménye szerint Horthy Miklós emlékének ápolása, a nevével fémjelzett korszak idealizálása zsákutcába vezeti a magyar jobboldalt és vészes történelmi tudatlanságról tanúskodik. 

De ettől még egy rongálás rongálás marad, az elkövető bohóc bírói mentegetése pedig nem történelmi igazságszolgáltatás, pusztán arány- és szereptévesztés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.