Publi

Yehudi Menuhin az asztalnál

/ 2011.01.11., kedd 08:08 /
Yehudi Menuhin az asztalnál

Ha valaki azon morfondírozik, hogy Göncz Árpád köztársasági elnökként miért állta meg a helyét, és a nálánál több nyelvet beszélő, diplomáciai tapasztalatokkal is bíró, a sportban világszínvonalon teljesítő Schmitt Pál miért botladozik új szerepkörében, az következtetések soráig juthat el.

Például addig, hogy az előbbi autonómabb volt - pedig ez, Göncz Árpád tízéves elnöki regnálását végigtekintve, cseppet sem látszik igazoltnak. A taxisblokád vagy a médiacsatározások idején nagyon is pártja, az SZDSZ irányvonalához igazodott, a Horn-Kuncze-kormány időszakában pedig olyannyira tartózkodott az előzetes normakontroll intézményétől, hogy egyszer sem élt vele, noha az Alkotmánybíróság akkortájt semmisítette meg a legtöbb jogszabályt.

Aztán juthat arra a következtetésre is, hogy az akkori médiahelyzetben a balliberális túlsúly éppúgy óvta Gönczöt a nemes, mint a nemtelen támadásoktól. Az elnök burokban élte az életét. Amely állítás nem földtől elrugaszkodott, de legfeljebb részigazság.

Alapvető különbség Schmitt és Göncz között, hogy utóbbi mindig önmagát adta, leplezetlenül. Sosem lépett ki az Árpi bácsi szerepből. Ezért aztán nem bukhatott meg. Nem úgy Schmitt Pál, aki nem látszik bízni nagyon is attraktív életútjában, amit felesleges újraalkotni vagy új elemekkel kiegészíteni (lásd nyelvvédelmi vállalás), és olyan elnöki ideának megfelelni, aminek senki sem tudna.

Másrészt a mai elnök emberei közül némelyek nem csak arra nem elég ügyesek?, erősek?, tapasztaltak? rafináltak?, hogy megóvják vezetőjüket saját rossz elképzeléseitől, de még a maguk felkészületlenségével is súlyos terhet jelentenek számára.

A szilveszteri beszéd például önmagában megkérdőjelezheti az elnöki üzenet komolyságát, merthogy a palotajárás közben a néző csak a mondandóra nem figyelhetett. A szöveg helyesírási hibákkal tarkított, slendrián közzététele pedig egyenesen cikiszámba ment. Hogy provokációra ne is gondoljunk.

Az elnöknek hivatala komolyságának megőrzéséhez rendet kellene vágnia emberei között. Csak hogy mindenki értse, mit kíván a hely szelleme.

És Schmittnek érdemes lenne visszatérnie önmagához. Épp ő ne tudná, mi a siker receptje? Ahogy Yehudi Menuhin hegedűművész nem ment asztalhoz, nehogy felsüljön, úgy a mégoly híres cigányprímás sem engedi, hogy kottából játszassák. (S nem csak a félrekottázástól tartva.)

Schmittnek az emberek embereként kellene elnökölnie - ahogy a kulisszák mögött teszi, olyan természetesen -, és még véletlenül sem az emberek védőszentjeként.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.