Publi

Borókai Gábor

Zavarkeltés

/ 2010.08.27., péntek 14:08 /
Zavarkeltés

Ronald S. Lauderrel (a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás legfőbb befektetőjével) találkozott Orbán Viktor. Januárban. Most augusztus van.

A formájában megújult Népszava egy hete mégis ezzel a hírrel ébreszti és altatja olvasóit.

Ne vitassuk el, a maga szempontjából érthetően!

A szocialisták lapja "rátalált" egy publikálatlan információra. És használja. Nem másként, épp úgy, ahogyan egy revolverújság használni szokta. Nem tájékoztatni akar, pusztán félrevezetni. Az egyik kutya, a másik eb tudatot erősíteni. (Ami ebben a botrányos ügyben kifejezetten előnyös Gyurcsány Ferencnek és tettestársainak.) Hogy ezt mégis hatásosan teheti, annak két oka van.

Egyrészt, a Fidesz az ominózus találkozó után hallgatott a történtekről. (Azért-e, mert a megbeszélést kezdeményező Ronald S. Lauder ezt kifejezetten kérte, vagy mert mindkét fél számára így volt komfortos, ne találgassuk.) Orbán Viktor és környezete egy szót sem szólt (a tanulságot érdemes levonni...), így a Népszava informátora leleplező történettel állhatott elő, amely alapállításában helytálló: létezett Orbán-Lauder-találkozó.

Másrészt, az újság megkeresésére a miniszterelnök kommunikációs stábja nem reagálhatott jól, mert nem volt képben. A késlekedés pedig olyan kárt okozott, mint amikor a megáradt folyót a gátszakadás után igyekeznek megállítani.

Orbán-Lauder-találkozóról dübörög a sajtó és az ellenzék egy hete, kicsit sem törődve azzal a ténnyel, hogy a Fidesznek a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos álláspontja több mint egy éve - ellenzékben és kormányon - konzekvens.

A Népszava által nyilvánosságra hozott megbeszélést akkor takarná be a titkos megállapodás, a mutyi árnyéka, ha nyomában döntések születnek. Például a kormányváltás után a vizsgálódó hatóságok szép fokozatosan leszállnak az ügyről. A miniszterelnök nem nevez ki megbízottat a részletek felderítésére. Vagy épp csak megváltozik a Fidesz kommunikációja, és immár támogatja a beruházást.

De semmi zavarba ejtő nem történt. Csak zavarkeltés. Mintha a sukorói ügylet nem arról szólna, hogy külföldi befektetők kívánságára a kormány törvénytelen csuklóztatásba kényszerítette a magyar közigazgatást, félrerúgva törvényeket, semmibe véve ár-érték arányokat. Mintha a történet nem azt példázná, hogy a Lauderék előtt bokázó Gyurcsány-kormány önös előnyöktől vezérelve hogyan értékelte le saját közösségének szuverenitását, országának presztízsét.

Mintha a régi és az új hatalom is csak a konc bűvöletében élne...

Pedig a találkozó nyomtalan utóélete világosan jelzi, hogy amit Orbán mondhatott Laudernek, abban nem lehetett köszönet. Mutyi meg végképp nem. Ha lett volna, a megbeszélésről bizonyosan nem a szocialista Népszavából értesülünk, sokkal inkább a sukorói beruházás újraindításáról szóló hírekből...Revideáljunk felül!

Egyik vacsoracsatázásra hajlamos médiacelebünktől hallottam, hogy felülrevideálja a nézetét, amely kijelentés annyira megfogott, hogy magára a felülrevideálandó lényegre már nem is tudtam figyelni. Elsikkadt.

A popsztár amúgy azért kapott öt percet az egyik kereskedelmi tévétől, mert háromévesen odahagyott kislánya 13 év után előkerült. És valljuk be, ez nem hétköznapi történet. Az állatkerti sétával habosított bulváretűd, miközben tájékoztatta a nagyérdeműt a jeles eseményről, - jófejségnek feltüntetve - propagálta a gyermekelhagyás gyakorlatát. "Apák, ti csak menjetek, az élet nem áll meg, a gyermek növése kiváltképp." Ímhol a bizonyíték.

Amitől persze nem ered világgá rögvest minden apuka, csak aki már útra kész, a többiek meg legfeljebb elgondolkodnak azon, hogy lúzerek voltak-e, amikor gyermekeik felnevelését nem hagyták feleségükre vagy másra. Talán úgy műsorra tűzték volna őket is a tévében...

Nem tudom, a szerkesztők minden esetben tudják-e, hogy a nézettség növelésén kívül még mit csinálnak, mire sarkallnak, merre orientálnak, azt meg nem is kérdezem, hogy az életünkre nagy hatással bíró médiacelebek tudják-e, mit beszélnek.

Lenne mit "felülrevideálnunk". A celebjeinket, a médiánkat, a nyelvünket. Hogy mást ne mondjak, az életünket.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.