Publi

Zöldfülűek

/ 2010.07.17., szombat 09:00 /
Zöldfülűek

A párt megizmosodásának kísérlete mindjárt az első felvonásban siralmasra sikeredett.

Újrakezdene az MSZP: az újonnan elnökké választott Mesterházy Attila igazi erőt ígért, pártját a Fidesz társadalmi ellensúlyaként működtetné - a híradások így summázták a szocialisták múlt hétvégi tisztújításán történteket, amelyen kevés kivétellel csak középszerű, szürke politikusokat emeltek vezetői pozícióba.

Csakhogy a párt megizmosodásának kísérlete mindjárt az első felvonásban siralmasra sikeredett. Még meg sem száradt ugyanis a tinta a fiatal versenyzőt pajzsra emelő kongresszusi határozaton, amikor az MSZP kérlelte az LMP-t: léptesse vissza főpolgármester-jelöltjét - Tarlós István javára.

Nem a nyomda patás ördöge kuszálta össze a fenti közleményt, és a szerkesztő sem kapott hőgutát: valóban az egykor szinte leválthatatlannak tetsző kormánypárt esdekelt a parlamentbe frissen bejutott zöldfülű alakulatnak. És hogy a kis magyar abszurd még teljesebb legyen, a szocialisták a Lehet Más a Politika Jávor Benedekjét nem is a maguk, hanem a Fidesz jelöltje javára akarnák visszaléptetni. Mindezt azért, hogy baloldali alternatívájukat átnyomják a túlsó térfélre, vagy ahogy ők magyarázták: a választók "tisztán és világosan választhassanak" az alternatívák között.

Vagyis Tarlós István és az MSZP-s Horváth Csaba között. Már ha valóban komolyan választható alternatívának lehet tekinteni azt a szocialista politikust, akin kínjukban még párttársai is csak röhögni tudtak, amikor az idei majálison az ingyenes tömegközlekedés ígéretével áltatta a budapestieket.

A mostani eset a tavaszi országgyűlési választások első fordulója utáni helyzetre emlékeztet, amikor a szocialisták arra próbálták rávenni az LMP-t, hogy a két párt talpon maradt képviselőjelöltjei lépjenek vissza egymás javára. Mivel azonban a függetlenségére kínosan ügyelő baloldali ökoalakulat sem akkor, sem most nem evett meszet, s nem az MSZP kottájából akarta kitanulni a politizálás gyakorlatát, mindkét alkalommal lepöckölte magáról a felvetést.

Az MSZP-nek persze van indoka a meghunyászkodásra. Az országgyűlési választások eredménye ezt követeli tőlük. A tét az önkormányzati voksoláson sem lesz kisebb, mint hogy a Fidesz mögött ki foglalja el Budapesten a második pozíciót. Ezzel, mondják többen, az MSZP és az LMP közti különmérkőzés is eldőlhet, melyet a felek azért vívnak, hogy lehetnek-e Schiffer Andrásék a szocialisták utódpártja. Utóbbiban nemigen hiszünk: annál hívebb képet vélünk őrizni a magyar társadalomról, mintsem hogy az LMP - legalábbis mai, levetkezhetetlenül értelmiségi formájában - igényt tarthatna az MSZP-árva szavazók módfelett rétegzett tömegeire.

Ezzel együtt az ősz átrajzolja a politikai térképet Budapesten. Tarlós győzelme nemigen kétséges, ám az nyitott kérdés, hogy a közgyűlésben a Fidesz többséget tud-e szerezni Schifferék nélkül. És ha nem, akkor koalícióra vagy más tartós helyi együttműködésre lép-e parlamenti ellenzékével. Így vagy úgy, de ősszel új időszámítás kezdődik a fővárosban. Remélhetőleg ebből a budapestiek profitálnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.