Publi

Zöldségbeszéd

/ 2011.06.08., szerda 14:55 /
Zöldségbeszéd

A hamburgi higiéniai intézet a spanyol uborkában azonosította az észak-németországi területről induló, addig négy halálos áldozatot szedő hasmenésjárvány okozóját.

Hogy miért épp benne, csak találgatni lehet. Talán mert a vékony szeletekre reszelt kígyóuborka, tejföllel a tetején egyszerre tetszik ártatlannak és alattomosnak. Hogy még a nézésétől is zubog belé a gyomor.

Négy nap elteltével, amikor a halottak száma már a húszhoz közelített, és Nagy-Britannia, Svédország, Dánia, Hollandia, Ausztria, Csehország és Ausztria is feliratkozott a fertőzött területek listájára, a hamburgi egészségügyi miniszter cáfolta az első közlést.

Nem uborka és nem spanyol - jelentette ki határozottan, de addigra már a világ körüli útra induló hír száműzte a polcokról a spanyol uborkát, padlóra küldte az Ibériai-félsziget mezőgazdasági vállalkozásait, az európai zöldségpiacot is súlyosan bénította, és még az ügyben outsider Magyarországnak is tízmilliárdos kárt okozott. A német illetékes a bizonyítványt azzal magyarázta, hogy a helyzet súlyossága nem tette lehetővé a biztosnak látszó információ visszatartását. És olyan nagyot nem is tévedtek a kutatók, hiszen az EHEC baktérium megtalálható volt a vizsgált uborkaszállítmányokon, de egészen más törzzsel, mint amilyet a betegek székletéből kiszűrtek.

Ha van blamázs, hát ez az. Közegészségügyi és kommunikációs, gazdasági és biztonságpolitikai egyszerre. Csúfos blamázs. És súlyos üzenet. Mert a történet nem egy koszovói kisfaluból származik, hanem Hamburgból. Európa tetejéről.

Hogy ezek után miben bízhatunk, és kinek hihetünk? Tökéletes talány.

Most van egy jól beazonosított baktériumtörzsünk, de nincs hordozónk. Az EHEC-coli bármiben fellelhető, csak a spanyol uborkában nem. Ellenben a hamburgi bejelentés hatására spanyol uborka nincs sehol. Semmitől sem csábulhatunk el, márpedig ha nem fogyasztunk semmit, nem tudunk tévedni.

És akkor sosem látott biztonságban vagyunk...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.